Turvallista koulun alkua

Päätoimittaja Teija Loponen

Tällä viikolla koulujen läheisyydessä sijaitsevilla suojateillä näkyy keltaliivisiä ihmisiä. He ovat aikuisia, jotka haluavat turvata pienten lasten koulutien. Valitettavasti tuota turvaamista voidaan harjoittaa vain viikon verran. Sen jälkeen lapset ovat omillaan. Tänäkin vuonna suojatievalvojilla oli tuttua kerrottavaa. Huomioliivi saa valtaosan autoilijoista hiljentämään jo hyvissä ajoin ennen suojatietä ja päästämään lapset rauhassa ajotien yli. Muutamat kuskit kuitenkin ajelevat kännykkä korvalla, huomaavat lapsivaroituksen viime tipassa ja tekevät sitten äkkijarrutuksen saadakseen ajokkinsa pysäytettyä. Juuri tuo jälkimmäinen ryhmä on se todellinen vaara pienille tienylittäjille.

Henkinen turvallisuus on yhtä tärkeää. Ensimmäisellä viikolla kouluissa muistutetaan siitä, että kaikkien kanssa tulee leikkiä, eikä ketään saa jättää yksin. Välitunnilla on ikävää, jos ei itse uskalla pyytää mukaan leikkiin, eikä kukaan muukaan sitä tee. Hyvä kaveri ei myöskään arvostele toisen tavaroita tai asuja. Kaikilla ei ole varaa uuteen reppuun tai trendilenkkareihin.  Ellei koulussa viihdy ja tunne oloaan turvalliseksi ja joukkoon kuuluvaksi ensimmäisinä päivinä, ei ehkä sitä tunnetta saavuta koko kouluaikana. Siksi on tärkeää, että jokainen tenava muistaa, että on tärkeää olla kaikkien kaveri.

Urheiluseurat tekevät toimintaansa tutuiksi myös aivan pienille koululaisille. Koulun alku onkin hyvä aika aloittaa joku liikunnallinen harrastus vastapainoksi koulussa istumiselle. Paikalliset urheiluseurat esittelevät lähikouluissaan tarjontaansa ja usein kokeilemaan pääsee maksutta. Tämän viikon ja ensi viikon lehdissämme on runsaasti harrastustarjontaa kaikenikäisille. Innostipa sitten liikunta, urheileminen, musiikki, kädentaidot tai jonkun muun taidon oppiminen, sitä voi suurella todennäköisyydellä harrastaa ihan lähellä kotikulmia, turvallisen matkan päässä. Kannattaa tutustua paikalliseen tarjontaan. Harrastustenkin kautta saa uusia mukavia ystäviä.

Päätoimittaja Teija Loponen