Pihlajamäessä harrastetaan ja toimitaan
Pihlajamäen yhteisötalolla käydään harrastamassa kauempaakin ja vapaaehtoisvetäjiä tulee aina Tikkurilasta asti.
Pihlajamäen Lähiöasema perustettiin 18 vuotta sitten, nykyään sen nimi on Stadin yhteisötalo Pihlajamäki. Yhteisötalot ovat kaikille avoimia. Talolla voi käydä vain oleskelemassa, lukemassa lehtiä, soittamassa instrumentteja tai osallistua erilaisiin harrastusryhmiin. Halutessaan voi myös järjestää muille tekemistä. -Valtaosa ryhmistämme on vapaaehtoisen vetämiä, mutta esimerkiksi Jälkiviisaat kokoontuvat poppoona, jota kukaan ei varsinaisesti vedä, samoin Perjantaimaalarit.
Ile kävi itse aikoinaan yhteisötalolla karaokessa, ja kun sen vetäjän työsuhde päättyi, Ile ehdotti, että voisi alkaa pyörittää karaokehetkeä. Sitten hän sai idean Sävelten siivin -toivemusiikin ryhmästä ja yhteisötalon veturi Satu Punju näytti sillekin vihreää valoa.
Pihlajamäen Yhteisötilasta löytyy monenlaisia välineitä ja tiloja, joita voi hyödyntää. Yhteisökoordinaattori Satu Punju järjestääkin vapaaehtoistoiminnan infotilaisuuksia, jossa kerrotaan kaikista talon tarjoamista mahdollisuuksista ja välineistä. Uusia vapaaehtoisia kun mielellään otetaan vaikkapa kertaluontoisten kurssien järjestämiseen. Sellaisia on ennen etenkin joulun alla ollut, kranssi- ja korttipajoja.
Musiikkitilassa pidetään välillä yhteisiä jameja, joissa musiikin harrastajat soittelevat yhdessä pienimuotoisesta. Oulunkylän yhteisötalolta löytyy tiloja ammattimaisempaan toimintaan. Ritva eli Ippa on ”lainassa” Malmin yhteisötalolta. Ansa Mielonen houkutteli hänet Pihlajamäkeen vetämään Käsityöpajaa. Osallistujat tuovat omat kutimensa ja Ippa auttaa ongelmakohdissa. Talolla on myös ompelukoneita, joilla voi vaikkapa korjata vaatteitaan.
Viljelyspalstakin Yhteisötalolla on ollut, mutta se ei kovin suuressa suosiossa ole ollut. Kieliryhmät sen sijaan ovat niin suosittuja, että niihin tullaan kauempaakin. Tarjolla on ollut muun muassa ranskaa, espanjaa ja englantia. Ne vetävät myös miehiä. Miehille on pohdittu jotain ihan omaakin tekemistä. Ilmaan heitetään kalastuskerho, siellä voisi kertoa kalajuttuja, ehkä käydä yhdessä kalassa ja kenties näprätä uistimiakin. Syyskuussa käynnistyivät myös hyvinvointiaiheiset luennot. Bingo toteutuu naapurissa Pihlajamäen kirkolla ja siellä kokoontuu myös Lähiöteatteritoiminta.
Yhteisötalo Pihlajamäessä on päivittäin 35-50 asiakaskäyntiä. Jotkut viipyvät kerralla pitkäänkin, toiset taas piipahtavat useamman kerran päivässä. Digiopastusta annetaan kaupungin toimesta kaikille ja tietokoneet ovat kaikkien käytettävissä.
Teija Loponen