Malmilainen Mari Otava suunnitteli käsinepaidan

Kuvis Mari Otava esittelee käsinepaitaa, jota voi käyttää toppapuvun, liivin tai takin alla säästä riippuen. Kuva Teija Loponen

Gloveshirt eli käsinepaita on syntynyt arjen tarpeesta. Siinä käsine on kiinteästi puserossa kiinni, joten tumppu ei tipu rattaissa istuvilta, ei huku päiväkodissa tai vaihdu saman näköiseen koulussa.

-Minulla on tosiaan pitkä työura sosiaalialalla, jonka aikana olen ollut tekemisissä noin 300 lapsen ja heidän perheensä kanssa. Vuosien varrella on perheissä noussut monesti esiin harmitus katoavista rukkasista, kynsitulehduksista, joita saattaa saada toisen käsineistä ja eriparisista hanskoista, joita kotiin kertyi.

-Pohdin pitkään, mikä olisi parempi ratkaisu kuin klipsit, hakaneulat tai tarranauhat hihoissa, joita lapsi ei kuitenkaan itse pysty laittamaan kiinni. Ja kun päiväkodeissa on aina vain kiireisempää, olisi hyvä, että lapset voisivat omatoimisesti pukea itsensä. Se olisi myös lapsen kehitykselle hyväksi, kertoo Mari Otava kehittelytyönsä taustoja.

Mari kertoo miettineensä, kuinka sukkahousut kehitettiin nopeuttamaan pukemista ja pitämään nilkat lämpiminä ja kuinka on niskan ja kaulan lämpimänä pitävät kypärämyssyt ja pukemista helpottavat tarralenkkarit, mutta miten ranteiden lämpimänä pysymistä ja käsineiden pukemista voisi helpottaa. Lopulta hän kehitteli unisex-paidan lapsille, jossa tumput jatkuvat suoraan hihasta joustoa antavan resorin avulla.

-Resori toimii paitsi pukemista helpottavana joustona, myös kasvuvarana. Alkuun se voi olla aivan kasassa ja seuraavana talvena väljämitoituksellinen pusero mahtuu yhä, kun jousto-osa voi venyä suoraksi.

Alkuun paidat on suunniteltu varhaiskasvatusikäisille, mutta suunnitelmissa on myös isompia kokoja erityisen tuen lapsille, joilla pukeminen tai käsineiden käsissä pysyminen voi olla haastavampaa.

-Tutkailen olisiko keksinnöstäni iloa myös ikäihmisille. Tätä lastenpaidan protomallia ovat useat perheet jo testanneet ja antaneet siitä palautetta. Niinpä nyt se alkaa olla valmis markkinoille, Mari Otava iloitsee.

Talvikauden käsinepaita on kotimaista merinovillaa ja tumput heijastinkangas-päällisin ja fleecevuorilla varustetut. Vaihtoehtoina on poolo- tai pyöreä kaula-aukko.

-Merinovillaahan ei tarvitse kovinkaan usein pestä, tuuletus riittää. Ja tumppuosan voi pyyhkiä puhtaaksi tai pestä vain sen likaantuneen kohdan, opastaa Otava. Pusero kyllä kestää 30 asteen konepesun. Kevätkaudelle on tulossa bambuviskoosipaita kurarukkasin.
-Molemmat materiaalit ovat luonnontuotteita, ympäristö- ja ihoystävällisiä. Ja koska niskassa olevat pesuohjelaput yleensä aina kutittavat ja leikataan pois, suunnittelin puseron helmaan ommellun kauniin pesuohjeen, Mari Otava huomauttaa.

Käsinepaita omaa peräti yli 80 prosenttisen kotimaisuusasteen ja on jo saanut kotimaisen Avainlippu-merkin.

-Tuosta sanoisinkin sen verran, että Avainlippumerkin saa kovin alhaisella kotimaisuusasteella, eli suosittelisin aina tutkimaan tuotteesta tarkoin sen, mistä materiaali on kotoisin ja missä se on valmistettu. Käsinepaidat kaavoitetaan ja ommellaan käsinepaidoiksi Porvoossa ja Lahdessa, myös Malmilta saattaa jatkossa löytyä ompelija. Mari Otavan käsinepaita on saanut Patentti- ja rekisterihallitukselta hyödyllisyysmallisuojan, jonka myötä kukaan muu ei voi tuotetta matkia ja halpatuontimaistakaan sellaista ei voida Suomeen tuoda, jos joku mallin kopioi.

-Ihan pian saan Gloveshirt käsinepaitaverkkokauppani auki ja tulen esittelemään paitaa muun muassa lapsimessuilla ja vastaavissa tapahtumissa. Paidan ainoa huono puoli on sen vähän korkea hinta, jonka korkea kotimaisuusaste aiheuttaa, mutta toisaalta kyllähän niihin jatkuvasti katoaviin rukkasiinkin äkkiä reilu satanen vuodessa hupenee ja tätä paitaa voi käyttää muutamankin vuoden ja sitten kierrättää sen eteenpäin, Mari Otava toteaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMakukoulu herätteli lasten aisteja
Seuraava artikkeliSivistyspuhetta kirjastoissa