Kasmir-kissan ihmeelliset elämät

Kasmir-kissan 9 elämää tarjoaa monenlaisia tarinoita ja idearikkaan puvustuksen. Kuvat Teija Loponen

Tapanilassa esitetään Tuikkeen toimesta jo seitsemättä kesää koko perheen ulkoilmateatteria.

Seireenien kutsua, hovin ylellistä elämää ja katukissojen juonittelua. Kasmir-kissan 9 elämää kertoo kissasta, joka on elänyt vallan vaiherikkaita elämiä, joista viimeinen on nyt meneillään. Näistä kaikkien yhdeksän elämänsä huikeista seikkailuista hän kertoo nuorille kissaystävilleen, jotka tarinoiden myötä oppivat paljon uutta. Myös sen, että yhdeksäskin elämä päättyy aikanaan, eikä sitä tarvitse pelätä. Katsojalle tulee selväksi sekin, että kissat rakastavat pahvilaatikoita ja tarvitsevat paljon unta. Sitä enemmän, mitä vanhemmaksi tulee.

Kasmirin tarinoissa seikkaillaan muun muassa Roomassa katukissana, Viikinkilaivassa laivakissana ja Japanissa ninjakissana. Hovielämä on varsin erikoista ja gladiaattorina tai lännen sankarina jopa vaarallistakin. Tarinat sisältävät varsin monenlaisia asioita, joista katsojat saavat itselleen myös uutta tietoa ja ajateltavaa. Hiirten ja kissojen sodassa nähdään psykologisen vaikuttamisen teho. Miten vakuuttavasti esiintymällä ja käskyttämällä voi saada toisen mielen muuttumaan ja jopa ihmeen tapahtumaan. Voisivatko kissat ja hiiret elää sovussa? Kymmenvuotiaan Saran mielestä hauskimpiin kohtauksiin kuului hovin oudot käytöstavat vessassa käynteineen ja egyptiläisten hienot asut. Hänen äitinsä mielestä puvustus kaikkineen oli upea ja silti varsin näppärästi ja pienimuotoisesti toteutettu. Samaten äiti nosti esiin oivallisena ideana rekvisiitan taustaverhon ja miten se näppärästi vaihdettiin luomaan erilaisia tunnelmia.

Teatteri Tuikkeen koko perheen kesänäytelmä Kasmir-kissan 9 elämää on vauhdikas ja musiikintäyteinen näytelmä. Sen on kirjoittanut Nina Rinkinen ja näytelmän ohjaa Tanja Hautakangas. Hautakangas iloitsee erityisesti siitä, että lasten kesäteatteriesityksiä tullaan usein seuraamaan useamman sukupolven voimin. Mainion puvustuksen takana on Maie Mei ja kissoina yleisöä riemastuttavat Riina Nieminen, Anna Norros ja Miriam M´Rabet. Tuikkeen ja esityksen tuottaja Pauliina Alanko kertoo Teatteri Tuikkeen kiertävän myös päiväkodeissa ja kulttuuritaloissa esittämässä tuotantoaan. Tuikkeen ammattiteatteri toimii nykyään Malmilla ja Ilmaisukoulu Tapanilassa.

Esiintymispaikkana on kolmatta kesää päiväkoti Tapanilan piha, jossa katos suojaa katsojia niin auringonpaahteelta kuin sateeltakin. Esityksen kesto väliaikoineen on 1,5 tuntia ja väliajalla voivat lapset herkuttelun ohella kiipeillä vaikkapa pihan leikkivälineissä. Esityksiä on 25.8. saakka, liput portilta tai edullisemmin ennakkoon Tuikkeen verkkokaupasta.

Teija Loponen
Edellinen artikkeliHelsinki-päivää Koillisessakin
Seuraava artikkeliVaskiniityn työmaa katkoo kevyen liikenteen reittejä