Helsinki-päivää Koillisessakin

Satakielikierros toteutetaan jo 40. kertaa Malmin lentokentän ympäri kulkevalla reitillä. Kuva Seppo Posti

Koillis-Helsingistä ei tarvitse lähteä keskustaan kaupungin syntymäpäivää viettämään. Täälläkin on monenlaista tasokasta ja viihdyttävää ohjelmaa eri-ikäisten iloksi.

Malmin tapahtumakesässä on Helsinki-päivänä, keskiviikkona 12.6. ohjelmaa aamupäivästä aina iltamyöhään eli klo 11–22. Malmitalon vehreällä takapihalla Ala-Malmin puistossa tunnelmaa värittävät saippuakuplat, taide ja musiikki, jota esittävät Stig, Mimmit, Finlanders ja touko. Iltapäivällä Suomalaisen barokkiorkesteri FiBon sellisti Louna Hosia tarjoilee musiikkihetken barokkimusiikin äärellä. Puistossa toteutetaan myös Malmimarkkinat, taidetyöpajoja, yhteistä liikuntaa, Unelmien lavatanssit ja paljon muuta. Kaikkiin esityksiin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Puistolassa on Satakielikierosten perinne jatkunut Helsinki-päivänä katkeamatta vuodesta 1985 asti. Nyt siis Satakielikierros viettää 40-vuotisjuhlaa. Kokoontumispaikkana on tänäkin vuonna vanha tuttu parkkipaikka Malminkaarella koirapuistoa vastapäätä. Matkaan lähdetään kello 22, mutta paikalle kannattaa mennä jo 21.30. Retkelle lähtijöitä on viihdyttämässä hanuritaiteilija, musiikin maisteri Sami Majamäki. Oppaana Satakielikierroksella toimivat ennestään tuttu Juha Lindy ja toisena oppaana Eero Haapanen.

-Tänä vuonna ajatuksena on jakaa ryhmän kahteen, jolloin ensimmäinen ryhmä pääsisi lähtemään jo hieman ennen klo 22:ta. Tarkoituksena on myös pitää yllä reaaliaikaista listaa lajihavainnoista WhatsAppilla. Ryhmäjaon ansiosta sujuvoitamme kokoontumista oppaiden ympärille pysähdyksissä ja mehutarjoilua, kertoo järjestävän tahon, eli Puistola-Seuran puheenjohtaja Maija-Liisa Pennanen. Tuulipussikukkulalla, josta avautuu näkymä kentälle, on lyhyt paussi mehutarjoiluineen. Takaisin lähtöpisteessä ollaan puolilta öin. -Varustautumisessa kannattaa huomioida sään lisäksi hyttyset, jotka aktivoituvat hämärässä. Varsinkin jos on tyyni sää. Pieni vesipullokin on paikallaan varsinkin, jos on lämmintä, muistuttaa Pennanen. Retki on maksuton.

Tutustumiskäyntejäkin on tarjolla. Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla on sen 30-vuotisen toiminnan kunniaksi opastettuja yleisövierailuja, joilla kuullaan esitys puhdistamon toiminnasta ja tämän jälkeen päästään seuraamaan jäteveden matkaa ja puhdistusprosessia kallioluolastossa. Ohjelman kokonaiskesto on noin 1,5 tuntia.Opastukset alkavat klo 13, 15 ja 17. Vierailulle tulee ilmoittautua etukäteen ja paikkoja on rajoitetusti.

Tapanilan urheilukeskuksella voi tutustua sen toimintoihin ja valokuvanäyttelyyn sekä osallistua Tapanilassa kuvattujen elokuvien paikkoihin suunnistuskartan avulla. Ohjelmassa on myös maksuttomia elokuvia ja musiikkia.

Erityisesti lapsille toteutetaan Leikkipuisto Linnunradassa Valopaja-kollektiivin työpaja varjoasetelmista klo 10-11 alle 7-vuotiaille ja klo 13-14 yli 7-vuotiaille lapsille.

Jakomäen kesäriehassa klo 11-13 Jakomäen sydämessä on puolestaan erilaisia leikillisiä ja liikunnallisia aktiviteetteja, kuten polkuautoilua ja lajikokeiluita. Tapahtuman kohokohta on klo 12–13.00 väriestejuoksurata, joka on tarkoitettu lapsille ja nuorille.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliPuistoruokailua ikääntyneille
Seuraava artikkeliKasmir-kissan ihmeelliset elämät