Valinta tehty

Kaupungin linjana on nyt keskittää myös terveyspalvelut. Se tietäisi loppua Suutarilan terveysasemalle. Kuva Teija Loponen
Onnea uudelle presidentillemme! Sunnuntai-iltana ratkesi, kuka on Suomen 13. presidentti. Kisa oli tiukka ja voiton vei Alexander Stubb, onnea hänelle uuteen vaativaan tehtäväänsä. Helsingin tasolla Pekka Haavisto keräsi tälläkin kierroksella enemmän ääniä, 57,7 %. Kun taas katsotaan äänestystulosta Helsingissä alueittain, niin täällä Koillisessa Helsingissä Alexander Stubb oli vahvimmillaan Tapaninvainiolla 56,4 %, Heikinlaaksossa 52,4 %, Suutarilassa, 51,9 %, ja Tapaninkylässä, jossa hän sai 51,7% äänistä. Töyrynummella äänet menivät tasan.
Lisää tärkeitä valintoja on edessä. Helsingin linjana on nyt keskittää kaikki toiminnot suuriin kokonaisuuksiin, tehdä kouluista ja päiväkodeista suuria yksikköjä ja lopettaa pienemmät lähipäiväkodit ja koulut. Seuraava kohde ovat sosiaali- ja terveyspalvelut. Pian tulee päätettäväksi, rakennetaanko Malmille tulevaisuudessa koko Koillista palveleva suuri Perhekeskus ja terveys- ja hyvinvointikeskus. Se tietäisi kaupunginosien omien lähipalveluiden lakkauttamista. Pormestarin asukasillassa kuun viimeisenä päivänä Malmitalolla nämä Koillisen kehittämiseen liityvät asiat ovat pääosassa.
Keskittäminen ja hajauttaminen ovat kulkeneet vuosikymmenten aikana kuin aallot. Välillä päätetään keskittää, sitten keksitäänkin taas lähipalveluiden olevan oikea ratkaisu. Nyt vallalla on keskittäminen. Se tulee muokkaamaan etenkin Malmin ilmettä mittavasti. Suuren uuden sotekeskuksen rakentamisen lisäksi Malmille tullaan rakentamaan suuri koulukampus Kirkonkyläntien varteen. Siihen liitetään vanha Malmin yläaste, jonka koulurakennus puretaan tulevan sairaalarakennuksen alta. Suuria muutoksia on myös Puistolan ja Tapulikaupungin alueilla, tulevat monitoimitalot keskittävät palveluita ja sielläkin kouluja katoaa.
Vanhoja kuvia katsellessa näkee, miten valtava kehitys Koillis-Helsingissä on muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana tapahtunut. Vanhoja rakennuksia on purettu ja etenkin täydennysrakentamista tehty urakalla. Valtava muutos tulevat olemaan sekä Tapanilan, että Puistolan radanvarren äärelle suunnitellut kerrostalot. Muutosta asuinympäristöön ne tietävät etenkin pientaloille, jotka sijaitsevat aivan naapurintonteilla. Tuleeko tontin myynnistä kerrostalorakentamiseen dominoefekti, kun viihtyvyys laskee?
Edellinen artikkeliPuistolan monitoimitaloille toteutetaan kaavamuutokset
Seuraava artikkeliKaupunki on viemässä tärkeitä palveluja Tapulikaupungista