Ennen ja nyt

Oliko ennen asiat paremmin? Palveluja löytyi joka kaupunginosastamme, kouluissa opiskeltiin hiljaisuudessa ja asioita hoidettiin kasvokkain. Nyt tietotekniikka on vallannut elämän, asiakaspalvelu on vaihtunut itsepalveluun tietokoneilla ja ostot tehdään verkkokaupoista. Moni tekee töitään etänä kotoa käsin ja jopa osa lääkärikäynneistäkin toteutetaan etänä, puhelimella tai tietokoneella. Tietotekniikka helpottaa ja nopeuttaa monien asioiden hoitoa ja tietojen etsimistä. Samalla se vieraannuttaa ihmisiä toisistaan ja vähentää sosiaalisia kontakteja. Lisäksi yhä useampi kärsii uudenlaisista vaivoista, joita tietokoneen ruudun tai matkapuhelimen jatkuva tuijottaminen aiheuttavat.
Julkinen liikenne on nykyään huomattavasti tiheämpää meillä Koillisessa lähijunien ansiosta. Samalla kuitenkin joiltakin alueilta on bussiliikenne siirtynyt etäämmälle. Iloita voi myös matkojen hintojen pienestä laskusta. Parhaillaan helsinkiläisiltä kysellään kaupungin verkkosivuilla, mitä kaupungin palveluja tai toimintaa tulisi arvioida. Arvioinnin tekee tarkastuslautakunta, joka on valmistautunut ottamaan parisenkymmentä aihetta tutkittavakseen. Viime vuonna aiheina olivat muun muassa kevyen liikenteen väylien kunnossapito ja nuorisotyön vahvistaminen.
Lasten ja nuorten asioiden voisi nytkin kuvitella nousevan esiin, Koillisessakin on ihmetelty päivähoidossa hoitohenkilöstön vähyyttä tai jatkuvaa vaihtumista. Samoin mielenterveyspalveluissa ja kouluterveydenhuollon saatavuudessa on varmasti monen mielestä parannettavaa. Tätä mieltä olivat myös Koillisen nuoret tekemissään aloitteissa. Nuoret esittivät kaupungille monia mieltään painavia ongelmia ja niihin parannusehdotuksia. Heidän saamansa vastaukset olivat osin hieman ympäripyöreitä.
Presidentinvaalit ovat käynnistymässä ennakkoäänestyksen merkeissä. Ehdokkaat kampanjoivat ahkerasti, tosin Koillisessa heitä ei ole ruuhkaksi asti näkynyt. Viime viikolla Medialukion presidentinvaalikampanjassa kyseltiin ehdokkailta muun muassa heidän ruutuaikojaan, sometilejä ja hiilijalanjäljen vähentämistä sekä lukuisia ulkopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä. Sitäkin udeltiin, ketä äänestäisivät presidentiksi, ellei itseä voisi äänestää. Nuorilla oli raikas ote hienosti järjestetyssä vaalipaneelissaan, joka on kaikkien katsottavissa koulun sivujen kautta
Edellinen artikkeliSari ihailee Lassia ja Mika Nuuskamuikkusta
Seuraava artikkeliKetkä asustavat Malmin kentällä?