Jakomäki saamassa kaivatun uimarannan

Jakomäen puolella oleva lampi kunnostetaan uimapaikaksi, samoin yksi lampi Vaaralan puolelta. Kuva Teija Loponen
Virallisten uimapaikkojen saamiseksi Jakomäen ja Vantaan puolen lammille tehtiin Helsingissä ja Vantaalla valtuustoaloitteet jo vuonna 2016. Nyt Helsinki laatii yhteistyössä Vantaan kanssa lampien ympäristön puistosuunnitelmaa. Kummankin kunnan puolelle olisi tulossa yksi uimalampi.
Jakomäki-Vaaralan alueella sijaitsee yhteensä neljä pohjavesilampea. Yksi niistä on Helsingin suunnittelualueella ja kolme Vantaan puolella. Suunnittelualueen pinta-ala on kaikkiaan noin 22 hehtaaria, josta Vantaan puolella on 17 ha ja Helsingillä 5 ha. Helsingin suunnittelualue on osoitettu asemakaavassa lähivirkistysalueeksi sekä katualueeksi Somerikkotien ja Kuussillantien reunassa. Vantaan suunnittelualue on asemakaavassa lähivirkistysalueen lisäksi urheilu- ja virkistyspalveluiden aluetta, vesialuetta sekä suojaviheraluetta.
Helsingin suunnittelualueella sijaitseva lampi, sekä Vantaan eteläisin lampi suunnitellaan ihmisten uimakäyttöön, pohjoiset lammet jäisivät luonnontilaisina hoidettaviksi. Koirille on kovasti toivottu yhdelle lammelle omaa uintipaikkaa, siihen ei nyt suunnitelmissa oteta kantaa, eikä myöskään toivottuun talviuintipaikkaan. Tulevaa uimapaikkakäyttöä varten alueelle rakennetaan pysäköintipaikka. Vantaan suunnittelualueella, lampien itäpuolella on metsäaluetta, jonka läpi suunnitellaan uudet kävely-, pyöräily- ja latuyhteydet uuden pikaraitiotien ja Porvoonväylän väliselle viheralueelle.
Lammet ovat syntyneet 1940-60 -lukujen kuluessa maa-ainesoton seurauksena ja hiekkakuopat on 1980-luvulla muotoiltu nykyiseen muotoonsa. Lampia on käytetty uimapaikkana vuosien varrella, mutta ne eivät toimi virallisena uimapaikkana, eikä niissä ole tällä hetkellä turvallista uida. Lammet ovat pohjavesilampia. Tavoitteena on, että puistosuunnitelma hyväksyttäisiin keväällä 2024. Varsinainen rakentaminen alkaisi alustavan aikataulun mukaan vuonna 2026, mutta alustavia toimenpiteitä tehdään vuodesta 2024 alkaen. Palautetta nyt esillä olevasta puistosuunnitelmaluonnoksesta toivotaan 5.12. mennessä.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliPikku-Finlandia Medialukiolle Tapulikaupunkiin
Seuraava artikkeliPukinmäenrantaan puuhataan runsasta rakentamista