Erä on vireä ysikymppinen

Tapanilan Erä on liikuttanut ihmisiä jo 90 vuotta.
Tapanilan Erä on yksi harvoista Helsingin monilajiseuroista ja vieläpä varsin monipuolinen sellainen. Pitkäikäisen seuran salaisuus on mahtava vapaaehtoisten joukko ja notkea toimintamalli, jossa toimintaa muutetaan kysynnän mukaan.
Erällä on kymmenen lajijaoston lisäksi valittavana on melkoinen määrä harrasteryhmiä ja ryhmäliikuntaa kaiken ikäisille.
-Viime kevät ja alkukesä olivat tosi vilkkaita, mikä ilahdutti meitä valtavasti hiljaisten koronavuosien jälkeen. Nyt toiminta on taas vauhdissa ja jäsenmääräkin oli viime vuonna huikea 4313 henkilöä. Päätoimisia työntekijöitä meillä on 15, valmentajia parisataa ja ohjaajia 70. Vaikka meillä on ammattitaitoisia ja todella kovatasoisia työntekijöitä, niin ilman satoja vapaaehtoisia ei urheiluseuratoiminnasta tulisi mitään, tunnustaa toiminnanjohtaja Kirsi Johansson.
Johansson haluaa painottaa, että Tapanilan Erä on liikunta- ja urheiluseura. -Meillä on kymmenen lajijaosta, nyrkkeily, lentopallo, miekkailu, kiipeily, keilailu, Krav Maga, Ju-jutsu, jousiammunta, voimistelu ja yleisurheilu. Niiden rinnalla toimivat harraste- ja ryhmäliikunta vauvoista senioreihin, sekä liikunnallinen iltapäiväkerho ja nuorisotalo.
Kirsi tuli itse aikoinaan Erälle 9-vuotiaana harrastamaan yleisurheilua, mutta vaihtoi sitten voumisteluun.
-Jo 14-vuotiaana toimin ohjaajana ja 18-vuotiaana olin johtokunnan sihteerinä. Kun ylioppilaskirjoitukset olivat ohi, palkkasi Leo Jokela minut liikunnanohjaajaksi. Leo oli ensimmäisiä, jotka ottivat urheiluseuraan työntekijöitä, hän näki jo silloin, että laaja ja laadukas toiminta ei voi kehittyä vain vapaaehtoisten voimin, Kirsi muistelee. Kirsi myös muistaa hyvin, kuinka Leo jakoi kaikille työtehtäviä innolla ja vaativuudella. Uutena ei aina tiennyt mitä joku tehtävänanto sisälsi, joten se täytyi selvittää, jotta sai asian hoidettua. Leo oli innovaattori. Hän opetti tarttumaan työhön pelkäämättä ja näemaan mahdollisuuksia mahdottomuuksista. -Leolla oli hieno kiittämisen taito hyvin tehdystä työstä, lisää Erän edellinen toiminnanjohtaja Kristiina Liikanen.
Erän 90-vuotisen taipaleen aika on ehtinyt tapahtua paljon. Toiminta on kasvanut, lajit vaihtuneet ja toimintatilat laajentuneet.
-Esimerkiksi vuonna 1993 meillä oli kolme viikkotuntia senioreille, nyt heille on tarjontaa 5-8 tuntia päivässä. Harrasteliikunnan kasvu on ollut huikeaa, kun alkuvuosina sitä oli tarjolla seitsemän tuntia viikossa, nyt on 130 tuntia viikossa. Voimistelu on suosittua, yleisurheilu nousussa ja kiipeily vetää lapsia niin, että kaikki ryhmät ovat täysiä, kertoo Kirsi Johansson. Tarjolla on niin matalan kynnyksen harrastustoimintaa kuin tasokasta kilpaurheilua. Erän lentopallojaosto on Helsingin suurin kuntolentopallossa ja kilpatason urheilijoita löytyy muun muassa voimistelussa, lentopallossa, yleisurheilussa, jousiammunnassa, nyrkkeilyssä ja miekkailussa. 1990-luvun alku oli varsin runsaslajista, nyt lajijaokset ovat karsiutuneet kymmeneen. -Iltapäiväkerhotoiminta täyttää tänä vuonna jo 35 vuotta, siellä aloitin itsekin aikoinaan ohjaajana. Toinen kaupungin kumppanuustoiminta on Tapanilan Nuorisotalo, jonka toimintaa on myös pyöritetty jo pitkään, Johansson lisää.
Viime vuosina Erällä on kehitetty sähköisiä työkaluja, jotta jäsenistön asiointi olisi sujuvaa ja helppoa. Myös jäsenedut ovat lisääntyneet.
-Nyt seuran hallitus työstää uutta 5-vuotisstrategiaa. Meillä kaikilla on halu kehittää Erää niin, että se tarjoaa jatkossakin jokaiselle mahdollisuuden harrastaa ja löytää itselleen sopivia lajeja. Mutta työn ohella myös juhlitaan. Jäsenemme ja yhteistyökumppanimme ovat saaneet kutsun 25.8. juhliin, joissa on muun muassa ysikymppisen seuramme lajikavalkadiesitys, voimistelunäytöksiä, Markku Kanervan juhlapuhe ja Kristiina Liikasen kokoama historiikkiesitys. Juhlalla haluamme kiittää erityisesti kaikkia vapaaehtoisiamme, Kirsi Johansson toteaa.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliRobot saavat suupielet nousemaan
Seuraava artikkeliPihlajamäessä luikertelee käärme