Robot saavat suupielet nousemaan

Pieni kuljetusrobotti on varsin sympaattinen näky hyrrätessään kadulla. Kuva Teija Loponen
Hymyt ja huvittuneet katseet seuraavat, kun pieni valkoinen kuljetusrobotti oranssi viiri hulmuten kulkee pitkin katuja ja odottaa suojatien edessä sopivaa ylityshetkeä.
Sympaattinen robo on Alepan sähköllä rullaava kuljetusrobotti, jolla voi tilata ruokatarvikkeita kotiin. Koillisessa robokuljetuksia on nykyään tarjolla kolmessa Alepassa, Puistolassa, Malmilla Teerisuontiellä ja Viikinmäessä. Pikkurobon ”vatsaan” mahtuu noin kaksi kassillista tuotteita, se kuljettaa niin tuoretavaraa kuin pakasteitakin. Alkoholijuomia ja tupakkatuotteita robo ei kärrää.
-Meillä kuljetusrobottien sijoituspaikkojen valinta on varsin monisyinen. Siihen vaikuttaa alueen kysyntä ja potentiaali, teiden kunto, onko myymälässä tilaa roboille ja mahdollisuutta hoitaa tilaukset ja niin edelleen, opastaa HOK-Elannon verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua. Helsingistä löytyy yhteensä 21 myymälää, joissa kuljetusrobotteja on. Yönsä robot viettävät sisällä myymälässä.
Keskimääräinen kuljetusmatka roboilla on noin 2 kilometriä.
-1,5-3 kilometriä on yleensä kyseessä, kovin pitkiä matkoja ei voisi esimerkiksi pakasteita kuljettaa. Näillä muutaman kilometrin matkoilla pysymme myös nopeissa toimitusajoissa, eli yleensä lähetys on perillä noin puolessa tunnissa, Ranua selventää. Ennakkotilauksia ei robolle vastaanoteta, eli ei voi tilata tuotteita tulemaan tiettynä päivänä tai tiettyyn kellonaikaan, vaan ne pakataan ja lähetetään heti tilauksen tultua, mikäli roboja on vapaana. -Minimitilausehtoja ei ole, maksimi sen sijaan on, eli roboon mahtuu 2-3 kassillista tavaraa niiden koosta riippuen. Vaippapaketinkin voi tilata, mutta silloin ei kovin paljon muuta kyytiin mahdu, Jukka Ranua arvelee.
Kuljetusrobotit on otettu hyvin vastaan. Vielä ei ole dataa siitä, ketkä roboja eniten käyttävät ja mitkä ovat suosituimmat robon kuljettamat tuotteet. Se on pistetty merkille, että lapsiperheet vaikuttaisivat olevan aktiivisia käyttäjiä ja yleensä tilataan ihan tavallisia arjen tuotteita, kuten maitoa, hedelmiä ja vihanneksia. Viikonloppuisin roboa käytetään vähän arkea tiuhemmin. Sympaattinen robo kulkee kaduilla hiljaista vauhtia, suojatiet se ylittää hivenen ripeämmin. Jalkakäytävillä olevat isommat roskat ja kivet tai oksat saavat sen hetken miettimään ja tekemään korjausliikkeitä kulkuunsa. Tilausosoitteessa se pysähtyy ja odottaa, että asiakas antaa mobiililaitteelle saamansa sovelluksen kautta komennon avata luukku. Samalla robossa soi musiikki. Kun kassit on noukittu pois, tulee robolle taas antaa sovelluksen kautta käsky lähteä paluumatkalle.
Tuleva talvi on roboille ensimmäinen ja nähtäväksi jää, miten ne suoriutuvat lumisilla väylillä.
-Talvellakin pyritään toimittamaan robokuljetuksia, ainakin naapurimaassa se onnistui. Jos lunta tulee kerralla paljon, joudutaan luonnollisesti odottamaan aurauksia, ennen kuin robot pääsevät liikkeelle, toteaa Jukka Ranua. Robokuljetuksen hinta asiakkaalle on muutama euro tilauksen suuruudesta riippumatta.
Teija Loponen
Robon vatsaan mahtuu muutama muovikassillinen ostoksia. Myös pakasteet säilyvät hyvin lyhyillä kuljetusmatkoilla.
Kuva Teija Loponen
Edellinen artikkeliTapulikaupunki saa tänään veistostrion
Seuraava artikkeliErä on vireä ysikymppinen