Marja-Leena Kajander tekee luomua taidetta

Pukinmäessä sijaitseva Meena K.:n –sisustussuunnittelijan työhuone on viime vuosina muuttunut taiteilijan ateljeeksi. Viime viikolla Marja-Leena Kajander viimeisteli siellä Venetsiasta Valssaamoon –näyttelyn töitään.
Venetsiasta Valssaamoon on kymmenen nykytaiteilijan yhteinen näyttely. Nimensä näyttely sai taiteilijoita yhdistävästä Lapinlahden Taidekoulusta, joka toimii Venetsia-nimisessä rakennuksessa. Siellä he kaikki ovat jossain vaiheessa opiskelleet. Kaapelitehtaan Valssaamossa on viikonlopusta alkaen voinut nähdä kymmenen persoonallista teoskokonaisuutta, joissa jokainen taiteilija on hyödyntänyt omaa taustaansa. Mukana on niin tekstiilitaidetta, lasi- ja kivitaidetta kuin maalauksiakin. Kaikki teokset edustavat modernia nykytaidetta tekotavasta riippumatta.
Marja-Leena Kajander on tehnyt pitkän uran tekstiilien parissa niiden suunnitteluun ja sisustussuunnitteluun liittyen. Hänen töissään näkyy tuo monipuolinen tekstiilien käsittelyn taito, jota hän nyt hyödyntää yhdistämällä tekstiilejä ja öljymaalausta silmää miellyttäväksi taiteeksi. -Viime vuosina luonto ja luonnonmateriaalit sekä vanhan hyödyntäminen ovat tulleet minulle yhä tärkeämmiksi asioiksi. Sen tähden käytän uusissa töissäni vain perinteisiä materiaaleja. Teen täyttä luomua. Maalauspohjan pellavankankaankin käsittelen vanhaan tapaan jänisliimalla, sekä pohjustan sen sinkkioksidin ja dolomiittijauheen yhdistelmällä, enkä yleisesti käytetyillä muovipohjaisilla aineilla, kertoo Kajander. Työn varsinainen aihe muodostuu vanhoista käytetyistä kankaista, jotka saattavat olla vaikkapa kellarista löytyneitä säkkejä. Säkkikangasta Marja-Leena repii ja harventaa niiden kudosta saadakseen juuri haluamansa lopputuloksen.
Perinteisten pellavapohjaisten töiden lisäksi on tähän näyttelyyn osa töistä tehty sisustuspaneelien päälle. -Tutustuin näihin akustisiin levyihin aiemmin sisustusprojekteissani ja totesin, että paneeleissa on todella kaunis hampusta tehty pinta, joka sopisi mainiosti maalaustöiden pohjaksi. Kun sen päälle tulee vain ohut harva vanha kangas tuomaan teokselle ilmeen, säilyvät akustiset ominaisuudet yhä mainioina. Marja-Leena lisää, että Yesecon akustiikkapaneelit sopivat hänen taiteeseensa, koska ne ovat ekologisia. -Tuotteet valmistetaan hamppukuidusta ja kierrätysmateriaaleista, ne ovat hiilinegatiivisia, Marja-Leena Kajander toteaa iloisena.
Kaikki Valssaamon näyttelyssä mukana olevat Marja-Leenan työt ovat hyvin pelkistettyjä, ajattomia ja neutraaleja värimaailmaltaan. Niiden tavoitteena ei ole herättää huomiota, vaan rauhoittaa huonetilan tunnelmaa, tehdä siitä seesteinen. Marja-Leenan Kajanderin näyttelyteosten nimien takaa löytyy Kirkan kappale Silta yli synkän virran. Valssaamon muut taiteilijat ovat: Mikko Bossa, Gina Salaris, Pia Rydman, Niko Saarinen, Oili Elina Jalkanen, Leena Laukkanen, Ulla Vesander, Pentti Rouhiainen ja Liisa Gylfe. Venetsiasta Valssaamoon -näyttely on Helsingin Kaapelitehtaalla 15.1. – 12.2. ja avoinna päivittäin klo 12-18. Näyttelyn taiteilijoita on paikalla joka päivä. Vapaa sisäänpääsy. Teija Loponen
Edellinen artikkeliKoillisen väkiluku väheni yli tuhannella
Seuraava artikkeliPoliisitalo aidattiin