Tapanila-Albumissa historiaa ja Mosan omaleimaisuutta

Uunituore Tapanila-Albumi sisältää runsaasti kuvasatoa Tapanilasta sekä historiatietoa sen vanhoista rakennuksista. Aivan alkuun kannattaa lukea albumin toimittajien ajatukset siitä, miksi tämä albumi syntyi.
Tapanila-Albumi tarjoaa varsin runsaasti kuvitettuja juttuja teemoista Monenlaisia piharakennuksia, Kutsuvia kuisteja ja Kaikenlaisia parvekkeita. Mielikuvitusta on riittänyt erilaisia parvekkeita ja kuisteja rakentaneilla niin vuosikymmeniä sitten kuin yhä vieläkin. Pihojen kätköistä löytyy myös sympaattisia pihasaunoja ja liitereitä, joista osa on saanut uuden elämän jossain aivan muussa käytössä. Varsin mielenkiintoista luettavaa ovat muun muassa lyhyt sympaattinen tarina: Talon ja liiterin rakentajan lapsenlapsi kertoo. Elämyksellinen pihasauna, jonka vanhassa saunassa kauppias aikanaan palvasi lihaa, antaa hauskaa tietoa menneistä ajoista. Monelle voi aivan uutta tietoa tarjota Kioskin tarina. Se kertoo Mosalaispihalla sijaitsevasta entisestä kioskista, joka toimi aikoinaan Malmin sairaalan luona kukkakauppana. Samalla selviää mistä Mosasta löytyy palanen presidentinlinnan entistä kattoa.
Timo Hyvönen kertoo, kuinka Pihasaunasta kasvoi monitoimitalo. Tarinasta paljastuu myös, että vanhan saunarakennuksen sammalkatto on kestänyt jo 70 vuotta vuotamatta, turha siis stressata sammaleenpoistosta. Samainen sauna tuotti omistajilleen yllätyksen sitä remontoitaessa sisältä, saunapaneelien alta kun paljastui hirsiseinä. Rakennuksen entinen kanala on nykyään takkahuone. Harry Schulman kirjoittaa pihapiirinsä rakennusten kertovan ajan muuttumisesta: ”Ensin oli pihasaunan, ulkohuussien ja puulämmityksen aika. Vesikeskuslämmitys ja koksin varastointi 1950- ja 60-lukujen vaihteesta lähtien edellyttivät omat järjestelynsä. Kaupungin viemäriverkkoon liittyminen ja sisävessa oli Liiketiellä mahdollista vasta 1970-luvun lopulta lähtien. 1990-luvun alussa koksi vaihtui öljyyn. Kaupungin kaukolämpö tuli käyttöön 2004 syksyllä ja nyt on mietinnässä aurinkoenergian hyödyntäminen.” Tapanila-Albumin ovat toimittaneet Erru Ormio, Aulikki Asp ja Tahvo Sutela, joka on ottanut useimmat albumin kuvista. Taiton on tehnyt Vappu Ormio. Osa albumin kuvista on myös muotoutumassa korteiksi, joita halukkaat voivat itselleen lunastaa. Teija Loponen
Albumissa on sivuja 48 ja sen julkistus tapahtuu Kaamosiltamissa 19.11. VPK-talolla. Kuva Albumin kansi
Edellinen artikkeliVainajien määrä kasvaa vuosi vuodelta
Seuraava artikkeliLaaksoselle Karateliiton kultainen ansiomerkki