Lukijat vastaan omenapuiden kaatoa: ”Kerätään ja jalostetaan!”

Töyrynummen omenapuiden sadolle on löytynyt poimijat, jotka samalla siivoavat pihan puiden luota. Kuvaaja Hannu Tuominen

Lukijat vastasivat viime lehden pyyntöön ideoida, että mitä tehdä Töyrynummen koulun pihan satoa pursuaville omenapuille. Lähitieto kertoi puiden kaatoaikeista viikko sitten.

– Ehdotan, että omenapuita ei kaadeta, vaan omenat kerätään ja toimitetaan jalostettavaksi teollisuuden käyttöön. Oppilaat voisivat kerätä omenat ja vanhempainyhdistys organiseerata toimintaa eteenpäin. Mahdolliset tulot oppilaiden käyttöön esimerkiksi luokkaretkikassaan. Pirkko-Liisa Ala-Malmilta

– Ei missään nimessä puunkaatoa. Onko puita koskaan leikattu oikeaoppisesti? Nyt hortonomi-opiskelijat asialle leikkaamaan ja nuorentamaan puut. Leikataan alimmat oksat pois. Houkuteltavuus kiivetä vähenee. Tämän päivän nuorilla heikot lihakset, eivät he jaksa uurastaa korkealle. Miten pelkät puut voivat houkutella rottia? Meillä pihalla tippuu koko ajan omenoita, ei niitä rotat syö. Sirpa Mulari

– Laitetaan puille omenapuukummit, jotka ottavat vaikka keveähkön vastuun pienestä alueesta ja vievät roskat pois. Kaupunki antaa siihen välineet ja roskiksen. Vanhempainyhdistys tai joku retkirahastoporukka voisi viedä omenat mehuasemalle ja myydä mehua pikku voitolla. On meinaan hyvää. Myös oppilaiden juotavaksi mehua, joka on talkoovoimin kerätty koulun omassa sadonkorjuujuhlassa. Voisi myös tehdä piirakkaa. Itse asun naapurustossa ja muutaman kerran olen sanonut omppuja repiville tenaville, että viekää kotiin ja leipokaa piirakkaa. Ovat olleet ihmeissään, että niistä voi leipoa. Ei haittaa vaikka osa omenaa on huono, leikkaa huonot pois. Niin minäkin hyödynnän mummovainaan omppuja, teen jopa hilloa purkkitolkulla. Myös voi kutsua omenasiepparit hakemaan omput. Sääli olisi, jos puut kaadetaan. Rotta-ansat vaan tehotoimintaan, niin ei tarvitse yksityisten niitä kaikkia lahdata kulmilta. Päivi Miettinen

Kannattaisi ottaa yhteyttä Omenasieppareihin. Mirjam

Tilatkaa Omenasieppari-niminen yritys keräämään omenat. Työllistää muun muassa kehitysvammaisia ja muita vaikeasti työllistyviä henkilöitä. Lisäksi haravoivat pihan ja rakentavat tarvittaessa kompostin. Kerätyistä omenista tehdään mehua myyntiin. Johanna Solantie-Voutilainen

Aina on surettanut, kun maukkaita omenoita kipataan roskiin, mutta nyt on hienoa työtä tekevä yritys Omenasieppari, joka hakee omenat ja tekee niistä mehua. Heistä on ollut kovasti juttua ja varmaan joku muukin on nyt ehdottanut heidän puoleensa kääntymistä. Jyrki Nokkonen

Omenasieppari hoitaa homman

Omenasiepparit asialle – he hoitaa homman”, tekstiviestitti yksi lukija ytimekkäästi. Onko näin, Omenasieppari-yhtiön perustaja Susanna Pykäläinen?

– Kyllä, ehdottomasti! Mielellään keräämme. Meillä on kaksi viiden hengen tiimiä, toinen voi tulla tai vaikka molemmat, ilahtuu omenapuuvinkistä Susanna Pykäläinen.

Omenasiepparin ideana on poimia kaupunkilaisten puista ylijäämäomenoita ja myydä niistä tehtyä mehua. Yritys on syntynyt Pykäläisen ihmetyksestä siihen, että kuinka paljon hyvää omenaa jääkään hyödyntämättä ja syömättä.

– Meillä on parikin poimintakohdetta koulujen lähettyvillä. Kun olemme saaneet tietää, että kouluissa menee omenaa hukkaan, ollaan oltu yhteydessä kaupunkiin ja myös itse kouluun.

Omenasieppari tekee sopimuksen, että sen poimijat saavat kerätä joko kaikki tai osan omenoista. Yritys tekee samalla sosiaalista työtä antamalla töitä vaikeasti työllistyville ihmisille.

– Olisimme hyvä ratkaisu tässäkin tapauksessa, koska sopimuksemme mukaan saamme kerätä omenoita ja sitten siivoamme paikan. Tosi hyvä vinkki meille, kiitos.

Susanna Pykäläinen lähettää myöhemmin tekstiviestin, että on sopinut Suutarinkylän peruskoulun Töyrynummen koulusta vastaavan apulaisrehtori Jyri Jokisen kanssa, että omenasieppareita käy tällä viikolla poimimassa puut ja siistimässä alueen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHaastava viikko paikallisjoukkueille
Seuraava artikkeliMalmin tornista 8