Lähes 2 miljardia vuotta vanha Tapanilan siirtolohkare säilytetään

Jääkauden aikainen siirtolohkare saa ehkä sittenkin lisätä ikävuosiaan Mosassa. Kesäkuussa ympäristön puusto kaadetaan tulevan rakentamisen alta. Kuva Teija Loponen

Tapanilassa Ripetielle Tapanilankaaren varteen rakentaville tuli täytenä yllätyksenä tontilla sijaitsevan kiven historia ja sen tärkeys mosalaisille.

Toinen rakennuttajaperheistä kertoo kuulleensa rakennusvalvonnan kautta, että Tapanilassa käydään kovasti keskustelua siirtolohkareen hävittämisestä ja että virastoonkin oli asiasta otettu yhteyttä.

Sen jälkeen Nikolai Saraste oli päättänyt liittyä Tapanilan keskusteluryhmään, jotta pääsi kertomaan tulevan asuinkaupunginosansa väelle, ettei kiveä tarvitsekaan välttämättä hävittää.

– Emme arvanneet kiven olevan niin tärkeä. Toisaaltahan sitä ei ole suojeltu, joten sikäli sen voisi räjäyttää pois tieltä, mutta koska sillä tuntuu olevan suurta merkitystä niin monille, niin olemme nyt piirtäneet suunnitelmat uusiksi, Saraste kertoo.

Kivi tulee olemaan varsin lähellä tulevien rakennusten julkisivua, mutta jos suunnitelma menee rakennusvirastossa läpi, niin kivi saa säilyä.

– Viime kädessähän ratkaisu on siis viraston, Saraste huomauttaa ja kertoo odottavansa rakennusluvan saantia heinä-elokuun tietämissä.

Tontilla asiointia muhkea järkäle tulee jonkin verran häiritsemään, sillä se vie pienestä piha-alueesta varsin ison siivun.

–Autokatosta tähän ei ollut tarkoitustakaan rakentaa, mutta autojen pysäköintiin kiven säilyminen kyllä vaikuttaa ja sitä vaikeuttaa, kun autoja joudutaan sen vuoksi vähän pyörittämään pihassa.

Näillä näkymin siirtolohkare saa siis jäädä Ripetielle, mutta yleinen leikkipaikka se ei enää ole.

– Me maksamme jo vuokraa tuosta tontista, joten siirtolohkare sijaitsee nykyään yksityisalueella. Se ei siis enää ole mikään yleinen kokoontumispaikka, Nikolai Saraste muistuttaa.

 

Mosan lohkareen ikä 1,9 miljardia vuotta

  • Viime jääkausi oli laajimmillaan 22 000 vuotta sitten, jolloin jään reuna oli nykyisten Berliinin ja Moskovan tienoilla. Jäätikön paksuus Suomessa oli  jopa 2,5 – 3 kilometriä.
  • Mosan lohkare on pudonnut jäävuoresta noin 13 000 vuotta sitten, jolloin paikalla velloi noin 100 m syvä meri. Lohkareen ikä 1,9 miljardia vuotta. Tapanilaan tipahtanut lohkare on siitä erikoinen, että se on gneissiä, päinvastoin kuin useimmat muut Suomen lohkareet, jotka ovat graniittia ja rapakiveä. Gneissi on toiseksi yleisin graniitin jälkeen, sen päämineraalit ja kemiallinen koostumus ovat samat kuin graniitilla, kvartsi, maasälpä ja kiille.
  • Mosan siirtolohkareen tilavuus on noin 100 m3 ja paino 270 tonnia.

Lähde geologi Heikki Hirvas.

 

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMPS:n kauniit ja keltaiset tarjoavat kärkikamppailu-tapahtuman
Seuraava artikkeliPaikallistaistoissa tasaista kuin Pohjanmaalla