Liisa Rasinkangas maalasi rakkaudesta

Liisa Rasinkangas on oppinut erilaisilla kursseilla vapauttamaan mielensä luovuutta rajoittavista ajattelumalleista ja antaa intuitionsa johdattaa taiteen tekoa. KUVA TEIJA LOPONEN

Tapanilassa Galleria viileä punaisen seinillä riippuvat taulut pulppuavat iloa ja läheisyyttä. Liisa Rasinkankaan Puss! Maalauksia rakkaudesta –näyttelyn teokset ovat valoisia läheisyyden tunteen kuvauksia.

Kaija Juurikkalan vetämä kurssi Galleria viileä punaisessa sai kuvataiteilija Liisa Rasinkankaan vapauttamaan mielensä maalaamaan intuition perusteella muiden mielipiteistä välittämättä. Samalla kurssilla Liisa ihastui galleriaan niin, että halusi varata sieltä itselleen näyttelyajan.

-Lempeys ja ihmisten välinen hellyys ovat tämän näyttelyni pääasia. Osa töistä on syntynyt galleria Allissa ollessani siellä näyttelyni valvojana, osa kursseilla ja jotkut kahviloissa.
-Kahvilassa maalaaminen on hyvin avartavaa. Yleensähän taiteilija ei halua näyttää kuin valmiin työnsä, eikä ottaa toisilta neuvoja kuinka viedä sitä eteenpäin. Kahvilassa ihmiset tulevat katsomaan keskeneräistä työtä ja kommentoivat sitä, saattavat ehdottaakin mitä siihen pitäisi lisätä. Ennen en olisi halunnut kuulla muiden ehdotuksia kesken maalaamisen, mutta nyt olen havainnut sen varsin rikastuttavaksi. Ihmisillä voi olla todella hyviä näkemyksiä ja ehdotuksia, Liisa Rasinkangas on huomannut.

Aiemmin kuvataidetta opettaessaan Liisa koki sen vievän jotain itseltään pois, nyt sekin on kääntynyt päälaelleen. Muiden ohjaaminen ja kommunikointi taiteesta vievät häntä itseäänkin eteenpäin.
-Saan sekä muilta, että itseltäni maalatessani henkisiä oivalluksia.  Maalatessa kommunikoin sisimpäni kanssa, saan alitajunnasta viestejä miten toimia.

-Yleensä niin taiteilijat kuin muutkin ihmiset peittävät tunteitaan pettymisen ja sattumisen pelossa. Herkkyyden ei uskalleta antaa näkyä. Minä haluan tällä näyttelylläni tuoda esiin itselleni herkkiä asioita. Esimerkiksi sen, että kaipaan toisen ihmisen läheisyyttä ja hellyyttä. Sen tunnustaminen ei tee minua yhtään heikommaksi, oikeastaan päinvastoin, Liisa pohdiskelee.

Näyttelyn töissä ovat ihmishahmot vahvasti esillä.
-Ennen maalasin paljon maisemia. Nykyään olen vapauttanut itseni siitäkin, etten voi maalata ihmisiä, koska mittasuhteissa saattaisi olla virheitä. Nyt tiedostan, etten ole tekemässä anatomian kirjaan kuvitusta, vaan maalaan tauluja sielustani nousevien viestien pohjalta. Silloin mikään ei voi näyttää väärältä.

Suuri osa näyttelyn töistä on syntynyt hyvinkin nopeasti, jopa puolessa tunnissa. Toisaalta yksi töistä valmistui vasta kahden vuoden pohdinnan jälkeen. Alkuun siinä oli toisiaan suutelevat vuoret ja taivaankappaleita, lopulta Liisa tajusi, että taulussa tulee olla suutelevat ihmiset.

Osaan tauluista liittyy tarina. Niitä voi kuulla Liisa Rasinkankaalta vielä ensi sunnuntaina, jolloin näyttely on viimeistä päivää auki. Pyhäinpäivänä galleria on suljettu.

Teija Loponen

Puss! Maalauksia rakkaudesta, Liisa Rasinkangas, Galleria viileä punainen, Päivöläntie 20. Avoinna ti-pe 13-18, la suljettu, su 11-15. Näyttely jatkuu 1.11. saakka.