Liketälähiötä –kisalla huikeasti osallistujia

Jalmari Sarla arvasi kuvaavansa katoavaa maisemaa ottaessaan kuvan Kutosen kyltistä ja rakennuksista.

#liketälähiötä-valokuvakilpailun voitti “Sulon Pasila”. Kymmenen muuta kuvaa palkittiin kunniakirjoin, mukana Jenni Laurilan Tapulikaupungista, Alex Marttusen Pukinmäestä ja Jalmari Sarlan Jakomäestä ottamat kuvat.

Helsingin kaupungin lähiöprojekti, nuorisoasiainkeskus ja liikuntavirasto halusivat järjestää valokuvauskilpailun päästäkseen vuoropuheluun nuorten kanssa heidän omalla kanavallaan. Instagramissa järjestettyyn kilpailuun osallistuikin peräti 625 valokuvaa.

Raati kiitteli kilpailuvalokuvien tunnelmaa. Tuomariston mukaan lähiöt oli ymmärretty laajasti, kuvat kertoivat positiivisesti Helsingistä ja kuvatarjonta oli jakautunut eri alueille kaupungissa. Luonto oli voimakkaasti kuvissa läsnä.

Alex Marttusen Pukinmäessä ottama kuva tallentaa hienosti hetken.
Alex Marttusen Pukinmäessä ottama kuva tallentaa hienosti hetken.

Tuomaristo arvosti erityisesti sitä, että yksityiskohtia oli kuvattu paljon ja kuvia oli otettu erilaisissa säissä, eri vuoden- sekä vuorokaudenaikoina.

Laura Rautjoen kuva ”Sulon Pasila” valittiin voittajaksi 20 eniten ääniä saaneen valokuvan joukosta. Tuomariston mukaan valokuva oli hyvin sommiteltu ja valoa oli käytetty taitavasti, lisäksi sen humoristisuus miellytti tuomareita.

Osallistujien suuren määrän ja valokuvien hyvän laadun vuoksi järjestäjät pyysivät raatia valitsemaan kymmenen kunniamaininnan saajaa. Niissä arvostettiin muun muassa sitä, että kuva kertoo lähiöstä tunnistettavasti. Muita kriteerejä olivat taitava hetken tallentaminen, kuvan ihmisläheisyys ja kodikkuus.

Yksi kunniamaininnan saaneista oli Jalmari Sarla Jakomäestä ottamallaan kuvalla.

Jenni Laurilan kuvassa Tapulikaupungista on hieno sommitelma ja kauniisti toistuvat värit.
Jenni Laurilan kuvassa Tapulikaupungista on hieno sommitelma ja kauniisti toistuvat värit.

-Asuin Jakomäessä vuosina 2010-2015, jolloin kuvakin on otettu. Asuin yhdessä kuvan kaltaisessa betonitalossa, kunnes sen purku tuli ajankohtaiseksi, Sarla kertoo. Kisaan Jalmari Sarla päätti osallistua, sillä hän käyttää aktiivisesti Instagrammia.

-Se antaa arkiselle puhelimella kuvailulle inspiroivan tarkoituksen ja jakokanavan. Pidän siellä järjestetyistä kuvakilpailuista, joissa ei tarvitse täytellä mitään tietoja mihinkään, riittää kun kirjoittaa hashtagin kuvan alle ja toivoo parasta. Tällä kertaa lykästi, mikä on itselleni erityisen kivaa, sillä olen hyvin kiinnostunut kaupunkiasioista.

Jalmari Sarla toteaa ottaneensa kuvan arkisella kauppareissulla ilman sen kummempaa tunnesidettä.

-Kyseisestä 70-luvun henkeä huokuvasta infotaulusta olen pitänyt aina kovasti, ja se hauskalla tavalla symboloi ”kutosia”, Jakomäentie 6 -taloyhtiötä, jolla on oma maineensa jakislaisten keskuudessa. Olen myös havainnut, että tuo kyltti vilahtelee mediassakin eri yhteyksissä kun käsitellään lähiöitä. Arvasin sen kohtalon jo nähdessäni sen ensimmäisen kerran. Ja arvasin oikein, peruskorjauksen tai purun yhteydessä kyltti tuhotaan ja vaan kuvat jäävät jäljelle, ellei joku onnekas osu roskalavalle juuri oikeaan aikaan pelastamaan kylttiä.

Kuvallaan Sarla haluaa viestittää sen katsojille näin: “Kuvatkaa kehittyvää kaupunkiympäristöänne, sillä tämän päivän arkinen otos on huomisen nostalginen matka maailmaan, jota ei enää ole!”

12.1. – 2.3.2015 järjestetyn kilpailun tarkoitus oli ottaa valokuva tärkeästä ja viihtyisästä paikasta jossakin Helsingin lähiössä. Valokuvia kävi äänestämässä Lähiöprojektin verkkosivulla 354 ihmistä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKoillis-Helsinki jäi ilman kansanedustajia
Seuraava artikkeliKaavoituslautakunnan enemmistö rakentaisi Malmin lentokentän