Ketä pitäisi äänestää?

Päätoimittaja Teija Loponen

Eräs ystäväni pohdiskeli juuri, että oikeastaan vaaleissa pitäisi valita virkamiehiä tehtäviinsä eikä poliitikkoja. Hän koki, että virkamiehet valmistelevat esitykset ja usein myös tavallaan päättävätkin ne, kun eivät anna kuin yhden esityksen tarjolle. Valtuutetut toimivat sitten ikään kuin leimasimina hyväksyen esitykset. Hän myös esitti, että poliitikkojen ilmoittaessa tarvittavien säästöjen summat, voivat virkamiehet vapaasti valita millä keinoin tavoitteisiin päästään. Siinä ei silloin paljon paina se, millaisia asioita ajamaan lupautunutta poliitikkoa on äänestänyt. Näin mustavalkoinen tilanne tuskin on. Toisaalta poliitikot usein valittavat, etteivät saa riittävästi ja tarpeeksi laajasti tietoa asioista päätöksentekoa varten. Ja usein kiirekin on ongelmana.

Kiitosta ansaitsevat kuitenkin nyt virkamiehet ja suunnittelijat, jotka lähtivät muuttamaan HSL:n linjastosuunnitelmia asukkailta tulleiden toiveiden pohjalta. Julkinen liikenne koskettaa lähes jokaista. Jos se ei ole sujuvaa, ankeutuu monen autottoman elämä. Saimme toimitukseen lukijoilta lukuisia mielipiteitä linjastosuunnitelmista ja läheskään kaikkia niitä emme voineet julkaista. Erityisesti ikääntyneet murehtivat jäävänsä eristyksiin, jos se ainoa läheltä kulkenut linja vaihdetaan toiselle reitille. Vanhusten on hankala lähteä monella vaihdolla matkustamaan ja ylipäänsä kävelemään pitkästi pysäkille, jos on liukasta. Nyt ainakin osa linjoista säilyy asukkaiden toiveiden mukaisena. Toisaalta sellaista reitistöä ei ikinä pystytä muokkaamaan, joka täyttäisi kaikkien toiveet ja tarpeet.

Helmikuun puoliväli alkaa olla käsissä. Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnistyneet, torstaina ajellaan penkkareissa ja perjantaina vanhat tanssivat. Siitä sitten käynnistyykin koululaisten talviloma. Talvessa ollaan jo pitkällä. Sunnuntaina vietetään laskiaista ja ainakin Pukinmäessä ja Viikissä järjestetään laskiaisriehat. Pukinmäessä kaupunginosaseura tarjoaa maksuttoman koira-ajelun sadalle ensimmäiselle jonoon asettuneelle. Vaikka talvi ei niin perinteinen olekaan ollut, on monenlaista mukavaa mahdollisuus harrastaa. Kaupunki on yrittänyt pitää luistinkentistäkin hyvää huolta, sillä jäädyttäjiä on näkynyt aina kun pakkasta on vähänkin ollut. Ulos ja liikkumaan siis.

Päätoimitttaja Teija Loponen