Hyvää joulun aikaa!

Teija Loponen joulu

Ensi viikolla on sitten joulu. Jouluaattona ei lehtemme koteihin ilmesty, tämä on joulunumeromme. Tässä lehdessä kerrotaan jo menneistä joulutapahtumista, mutta vielä ehtii muutamasta joulukonsertistakin nauttimaan ennen pyhiä. Seuraava lehti ilmestyy joulun jälkeisenä lauantaina.  Mutta vielä on siis viikko jouluun ja aikaa pohtia, miten ilahduttaa läheisiään. Lahjakortit ovat mainio idea heille, joilla tavaraa on enemmän kuin tarpeeksi. Aikansa antaminen on sekin mainio lahja. Lupautua lastenvahdiksi, ulkoiluseuraksi, lukemaan ääneen tai auttamaan kauppareissuilla. Moni antaa lahjaksi lähistön yrityksistä hankittuja tuotteita ja palveluja. On kaikkien etu, että paikallisuus toimii siinäkin. Alueemme monet yrittäjät kiittävät tässä numerossa asiakkaitaan iloisin joulutervehdyksin.

Jouluaattona ja joulupäivinä monilla on perinteitä, joita noudatetaan vuodesta toiseen. Koristellaan kuusi, käydään hautausmailla, syödään tiettyjä jouluisia ruokia ja ehkä vieraillaan sukulaisissa. Perinteistä kiinni pitäminen tuo osaltaan sitä tuttua ja kaivattua joulumieltä. Vaikka lasten pieninä tekemät joulukoristeet eivät niitä kaikkein tyylikkäimpiä olisikaan, ne laitetaan vuodesta toiseen esille, sillä niihin liittyy paljon onnellisia muistoja menneiltä vuosilta.

Joulu on aikaa, jolloin kaikkien toivotaan olevan onnellisia. Tutuille ja tuntemattomillekin toivotetaan hyvää ja iloista joulua. Mutta mikä tekee joulusta hyvän tai iloisen? Yhdelle se on rauhallista yhdessäoloa perheen kanssa, toiselle sitä, että saisi jotain syötävää pöytään. Lapsiperheissä iloa tuovat etenkin lahjapaketit. Ikääntyneemmille yksin asuville suuri ilon aihe voi olla tutun jouluvierailu tai puhelinsoitto. Vaikka joulu olisi kuinka kiireinen, löytynee sellainen tuokio, jonka aikana voisi soittaa vanhalle sukulaiselle tai tutulle yksinään joulua viettävälle. Ankeinta lienee heillä, jotka viettävät syystä tai toisesta ensimmäistä jouluaan yksin, ilman puolisoa tai lapsia. Silloin hiljaisuus voi ahdistaa. Toisaalta on myös heitä, jotka nauttivat joulun vietosta yksin kaikessa rauhassa, lukien tai televisiota katsoen, tai keskittyen siihen joulun alkuperäiseen sanomaan.

Lähitieto toivottaa lukuisaa joulua!

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliVoita valokuvallasi Marko Leinon signeeraama Joulutarina!
Seuraava artikkeliUimarannantien tontille ei tule pelkästään mielenterveyskuntoutujia