Kuntalaisaloite lentoaseman säilyttämiseksi

malmin lentokenttä
Malmin lentoasemalta lähti parikymmentä pienkonetta tutustumislennolle Helsinki-Vantaan lentoasemalle. KUVA TIMO HYVÖNEN

Viime perjantaina parikymmentä lentäjää koneineen lähti tutustumislennolle Helsinki-Vantaan kentälle. Lentäjien tavoitteena oli kokeilla, miten yleisilmailutoiminta toimisi Helsinki-Vantaalta jos Malmin lentokenttä suljettaisiin.

-Jo näin pienellä lentokonemäärällä tuli selväksi, että kentän toimintoja pitää järjestellä uusiksi jos liikenteen halutaan sujuvan. Toiminta sujui normaalien lentosääntöjen mukaan hyvin, mutta lähtiessä vilkas liikenne aiheutti pitkähköjä viiveitä. Koneet joutuivat odottamaan jopa tunnin ajan moottori käynnissä lupaa lähteä paluumatkalle Malmille. Lopulta lennonjohto lähetti pienkoneet matkaan myötätuuleen poikkikiitotieltä, ja suma saatiin purettua. Kentältä saatujen tietojen mukaan myös reittilennot myöhästyivät normaalia suuremman liikennemäärän takia, kertoo Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen.
Finavia on korottanut laskeutumismaksua vuodesta 2013 noin 50 prosenttia ja nyt yksi laskeutuminen maksaa pienkoneille 80 euroa.

Malmin lentoaseman epäselvän tilanteen vuoksi tapanilalainen Timo Hyvönen on tehnyt kuntalaisaloitteen Malmin lentoaseman säilyttämiseksi .
Aloitteessa äänioikeutetut helsinkiläiset esittävät, että Malmin lentoasema säilytetään ilmailukäytössä riippumatta siitä, luopuuko valtio kentän toiminnoista.
Kuntalaisaloitteessa todetaan, että Malmin lentoasema on historiallisesti ja arkkitehtonisesti arvokas. Kenttä on merkittävä kaupunkitila, osa Helsingin identiteettiä ja kulttuurimatkailukohde. Kentän toimintoja tulee kehittää monipuolisesti ja etsiä konsensus asuntorakentamisen kanssa niin, että myös lentotoiminta voi säilyä.

Aloitteessa huomautetaan myös, että Malmin lentoasema on pääkaupunkiseudun ainoa lentokenttä, joka pystyy palvelemaan kansainvälistä liikelentotoimintaa ja muuta kevyttä ilmaliikennettä vapaalla aikataululla. Helsinki-Vantaan lentoasema ei sovellu siihen toimintamalliltaan eikä kapasiteetiltaan. Malmin kentälle ei ole liikenteellisesti toimivia korvaavia vaihtoehtoja. 
Tulevassa maakunta-, yleis- ja asemakaavoituksessa tulee ottaa huomioon lentokentän seudulle tarjoamat korvaamattomat ilmaliikennepalvelut, valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö sekä mahdollisuudet monipuoliseen liiketoimintaan.

Teija Loponen

Kuntalaisaloitteen voi allekirjoittaa tästä linkistä

  • Tietoa Kuntalaisaloitteesta
  • Kuntalaki takaa kuntalaisille oikeuden tehdä kunnalle aloite sen toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle ilmoitetaan aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet.
  • Kaksi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnanvaltuuston toimivaltaan kuuluvassa asiassa aloitteen, jonka valtuusto käsittelee.
  • Lisäksi viisi prosenttia kunnan äänioikeutetuista asukkaista voi tehdä kunnalle aloitteen kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä.
Edellinen artikkeliPihlajamäen ostoskeskus uusiksi
Seuraava artikkeliPuistolan tori täyttyy esiintyjistä