Yhteisöteatteria ja taide-elämyksiä

Reflektor Malmi tuo tänäkin syksynä lasten piirroksia valotaiteena pimeyttä voittamaan. Kuva Teija Loponen

Koillis-Helsingissä on viime vuosina toteutettu ja on edelleenkin tarjolla monenlaista yhteisö- ja osallistavaa teatteria ja muita taidetuotoksia Helsingin malli -hankkeeseen liittyen.

Malmin yhteisöteatterin syksyn kohokohta: M – merkintöjä yhden malmilaisen tapauksesta on vienyt alueen asukkaita kävellen teatterielämyksen pariin. Teatterin tekoon osallistui useita alueen asukkaita. Viimeinen näytös on nyt lauantaina.

Osiris Teatteri on järjestänyt taiteellisia ja toiminnallisia retkiä Pihlajamäen luonnossa ja metsissä. Pihlajamatkat olivat taidekävelyitä urbaanissa luonnossa. Vielä kerran toteutettava Luontolumo-retki tarjoaa mahdollisuuden syventyä syksyn tunnelmiin läsnäoloharjoitusten kautta.

Maksuton Luontolumo koetaan 18.9. klo 11. Luontolumon ohjatulla kävelyretkellä lähiluonnossa tehdään luovuutta, hyvinvointia ja läsnäoloa vahvistavia harjoituksia. Harjoitukset sisältävät kevyttä liikkumista, oman kehon ja ympäristön havainnointia, kirjoittamista ja pieniä taideteoksia luonnon omista materiaaleista. Luontolumo-retki on noin tunnin mittainen. Retkelle tarvitaan ulkoiluun sopiva vaatetus. Kovalla sateella retki siirretään toiseen ajankohtaan. Lähtö on Pihlajamäen nuorisotalon edestä, Moreenitie 2. Ilmoittautuminen: hanna@osiristeatteri.fi

Sun Effects Oy:n Reflektor Malmi -valotaidetapahtuma esittelee 19.–22.9. jo tuttuun tapaan koululaisten kanssa luotuja valoteoksia, jotka on toteutettu mapping-metodilla. Valoteokset tuovat esiin uuden näkökulman kaupunkitilaan. Teoksen ympärille rakennetaan yhdessä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa tutkimus siitä, miten taiteen tekeminen ja sen julkisivuprojisointina näkeminen vaikuttaa lapsiin.

Malmitalon lähellä nähtävää teosta kannattaa käydä ihailemassa pimeän laskeuduttua. Postitalolta lähtee noin kilometrin pituinen reitti, jolla nähdään lisäksi neonvalo-herhiläisiä, tutkitaan energian olomuotoja ja hengaillaan omituisten otusten kanssa.

Tekniikan museon Suodatinhallissa nähdään kaikkien aikojen hirmuhallitsijasta kertova UbuVersum. Teos käsittelee vallankäyttöä, demokratiaa ja aikamatkailua. Esitys nähdään 6.11.–14.12., ja sen ovat toteuttaneet Kansallisteatterin taiteilijat yhdessä Pihlajamäen ja Pihlajiston asukkaiden kanssa.

Pihlajamäessä koetaan taidetta myös marraskuussa, jolloin Tanssiareena Oy – Liikkeellä Gossip saapuu Pihlajamäki-Pihlajiston alueelle ruotsalaisen koreografin Stina Nybergin johdolla. Nyberg toteuttaa alueella sovituksen Gossip-teoksesta, joka on ohjattu koirakävely. Teos kutsuu yleisön tutustumaan ympäristöönsä uudella tavalla, seuraamalla koiran jalanjälkiä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKahdeksan vuodenaikaa ja Työmaa
Seuraava artikkeliKoillis-Helsinki ei ole kaatopaikka