Teatteri Tuikkeella nyt tuplatilat

Teatterinjohtaja Nina Rinkinen myös näyttelee edelleen muun muassa parhaillaan meneillään olevassa Kummallinen kahvila -komediassa. Kuva Pauliina Alanko.
Teatteri Tuike on siirtänyt ammattiteatterinsa Tapanilasta Malmin puolelle Ormuspellontielle, josta löytyi iso katsomo ja näyttämö sekä oheistiloja. Tuikkeen ilmaisukoulu jatkaa toimintaansa Tapanilassa Viertolantien tutuissa tiloissa.
-Täällä Ormuspellontiellä saimme rauhalliset tilat, hyvän ilmanvaihdon, upean 80 hengen katsomon, sekä ison näyttämön. Täällä on hyvä järjestää myös erilaisia tapahtumia ja illanviettoja, kun ei ole naapureita, joita voisi häiritä, kiittelee Tuikkeen teatterinjohtaja ja monitoiminainen Nina Rinkinen. Teatteri Tuikkeen toiminta on laajentunut vuosien varrella niin, että Viertolantien tilat ovat jääneet pieniksi.
-Ilmaisukoulun puolella on niin paljon ryhmiä, että ammattiteatterille ei enää oikein riittänyt harjoitus- ja esitysaikoja. Tämä rohkea hyppäys lisätiloihin mahdollistaa nyt entistä enemmän ja monipuolisempaa toimintaa, Rinkinen taustoittaa.
Nina Rinkinen on itse tiennyt varsin nuoresta, että teatteri on hänen ”kohtalonsa”.
-Näyttelin jo 18-vuotiaana monissa produktioissa. Silloin heräsi kuitenkin halu myös ohjata. Lähdin vuonna 2001 Stadiaan teatteri-ilmaisun ohjaajakoulutukseen ja sieltä sai tosi hyvät eväät. Jo koulussa toitotettiin, että teidän täytyy kyetä itse työllistämään itsenne ja sieltä se haave oman teatterin perustamisesta lähti itämään.
Teatteri Tuike on saanut alkunsa vuonna 1997, jolloin sen perustajat Nina Rinkinen ja sirkustaiteilija Sanna Warsell tuottivat ensimmäisen lastenteatteriesityksen Ville ja Valle. Teatteriyhdistys Tuike ry rekisteröitiin vuonna 2007 ja siinä eri teatterialojen ammattilaisia on mukana 21.
Ilmaisukoulu Tuike syntyi vuonna 2008 ja taiteen perusopetuksen luvan se sai 2018.
-Meillä on nykyään ilmaisukoulun puolella noin 300 oppilasta Tapanilassa, Viikissä, Laajasalossa ja Koskelassa. Ilmaisukoulu työllistää viisi opettajaa, Rinkinen kertoo. Teatteri Tuike toimi vuoteen 2013 saakka kiertueteatterina.
-Silloin päätin uskaltaa irtisanoutua päivätyöstäni Heurekasta ja vuokrasimme Viertolantieltä tilat. Tässä ammattiteatterin puolella meitä on kolme vakinaista työntekijää, Pauliina Alanko on mainio tuottajamme, joka kuten minäkin, tekee kaikenlaista muutakin kuin vain sitä varsinaista tuottajan työtä, Rinkinen kuvailee.
Tuikkeella on varsin monenlaisia produktioita. Aistiteatteri on Tuikkeella ollut todella suosittua, samoin aikuisten kauhuesitykset.
-Olimme todennäköisesti ensimmäinen sokkoteatteria esittänyt teatteri Suomessa. On jännä, miten ihmiset eläytyvät sokkoteatterissa tuntemaan ja kokemaan asioita, joita he eivät aidosti tunne. Silmien peittäminen saa muut aistit terävöitymään.
Pieni Tulitikkutyttö oli ensimmäinen aistiteatteriesitys ja siinä yleisö yllätti meidät. Ihmiset olivat esityksen päätyttyä ensin aivan hiljaa, eivätkä nousseet lähteäkseen. Ihmettelimme mikä on, eivätkö pitäneet. Sitten he alkoivat purkautua ja kertoa tunteistaan ja totesivat olevansa todella otettuja esityksestämme, Rinkinen muistelee.
Myös Juhani Ahon Rautatie oli varsin erikoinen, pidetty esitys.
-Harmi vain, että sitä esitettiin koronan aikaan, jolloin sisään sai ottaa vain kourallisen katsojia.
Tuike on mukana yhteisöteatterihankkeissa, joista kiusaamisen juurisyistä kertova Kelpo koulu on parhaillaan työn alla. Siitä järjestettäviin Forum-esityksiin kutsutaan koululaisia. Fibon kanssa Tuike on tehnyt Vivaldin neljä vuodenaikaa -teoksen parissa yhteistyötä ja yhteisötaidehanke K75 eli kuunnelmien teko yhdessä ikääntyneiden kanssa on edelleen käynnissä.
-Näihin erilaisiin produktioihin ja hankkeisiin haetaan aina apurahoja ja niistä on kiinni, mitä lopulta voidaan toteuttaa. Eli tulevaisuus on aina vähän muiden käsissä, sillä pelkästään lipputuloilla ei teatteria tehdä, Nina Rinkinen toteaa.
Parhaillaan Teatteri Tuikkeella pyörii lapsille useampi esitys, Kummallinen kahvila, joka on sanaton komedia, taaperoikäisille suunnattu Sukellus ja moniaistinen sokkoteatteriesitys Pieni Tulitikkutyttö. Aikuisille on tarjolla varsin ajankohtainen, joskin vuosikymmeniä vanha absurdi komedia vallasta: Avomerellä.
Vähän erilaista ohjelmaa on luvassa helmikuussa, jolloin Tuikkeen tiloissa vietetään Festa Italianaa. Silloin sisilialainen Luca Cannavo laulaa italohittejä, on roomalainen tori, antipastoja ja italialaisia viinejä.
-Uudet tilat mahdollistavat niin monenlaista, Nina Rinkinen iloitsee.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliJoulupuu rakentuu lahjakortein
Seuraava artikkeliKatutyöt ja portaiden rakentaminen venyvät Malmin aseman lähellä