Valotaidefestivaalin kohteena Malmi

Ensi viikolla Malmi nähdään tunnelmavaloissa. Reflektor-festivaali levittää jälleen valotaiteen avulla iloa ja valoa ympäri pääkaupunkiseutua. Tänä vuonna tapahtumakokonaisuuden päänäyttämöt ovat Helsingissä Malmi, Vantaalla Koivukylä ja Espoon keskus.
Reflektor Helsinki valaisee Malmin ympäristöä ensi viikon lopulla, 23.–25.9. Ala-Malmilla eri kohteissa nähtävä teoskokoelma koostuu seitsemän taiteilijatahon töistä, mutta myös alueen oppilaat ovat päässeet luomaan valotaidetta. Malmilla tullaan näkemään muun muassa tanskalaisen Amelie Befeldtin ja suomalaisen Pilvi Takalan yhteistyönä syntynyt Give a little bit -videoteos, joka kutsuu yleisönsä mukaan uramessuille ja hieman erilaiseen karaokevideoon. Vanhan toimitilakiinteistön pintoihin projisoitavan Malmi Maps -kollaasiteoksen taiteellisen sisällön ovatkin ammattitaiteilijoiden sijaan luoneet Malmin peruskoulun ja Hietakummun ala-asteen koulun oppilaat. Taiteilijaduo Broas & Nybergin kineettinen valoveistos Ljuslunga II puolestaan tarkastelee hengitystä ilmiönä eri näkökulmista ja syventyy myös fotosynteesiin, luonnon lumoavaan ja elämän edellytyksiä luovaan prosessiin.
Sun Effectsin toteuttama Reflektor on syksyn pimeydessä viihtyvä, valotaiteeseen ja tutun miljöön uusiin mahdollisuuksiin sukeltava kaikille avoin ja maksuton valotaidefestivaali. Ensi kertaa vuonna 2018 järjestetty tapahtuma järjestetään tänä vuonna kolmena ajankohtana kolmessa eri kaupungissa. Eri ajankohtien ansiosta halukkaat voida katsomassa ne kaikki. Kyseessä on nyt toinen kerta, kun Reflektor järjestetään useamman tapahtuman sarjana ympäri pääkaupunkiseutua. Tapahtumat on suunniteltu reittimuotoisiksi kokonaisuuksiksi, jotka kuljettavat kokijan taiteen äärelle ja joidenkin teosten kohdalla jopa niiden sisään. Valotaiteen lisäksi tänä vuonna on mukana videotaidetta ja myös puhdasta äänitaidetta. Festivaalin taiteellisen johdon mukaan pimenevä ja luonnon tarjoamilta aistiärsykkeiltä rauhoittuva vuodenaika suo myös äänitaiteelle otollisen alustan. Teija Loponen
Reflektor Helsingin taiteilijat ja heidän teoskohteensa näkyvät kartoilta.