Lapset istuvat käytävillä, satuteltoissa tai pulpeteissaan kerran kuussa 15 minuuttia yhtä aikaa lukemassa. Kuva Teija Loponen
Lukutuokiot ja satuhetket innostavat kirjojen pariin
1-luokkalaista Selmaa kiinnostavat tiede, historia ja mistä maailma on syntynyt. Nikolas iloitsee joululahjaksi saamastaan Pikku Jättiläinen -kirjasta ja lukee koulussa taikurikirjaa.
Lukutuokiossa vallitsee hiljaisuus ja rauha muutoin iloisista äänistä täyttyvässä koulussa. Kuva Teija LoponenJokainen lukee itselleen sopivan tason kirjaa, helppolukuisista kirjoista sarjakuviin ja nuorisokirjoihin. Kuva Teija Loponen
Viidesluokkalainen Jenny pitää erityisesti Harry Potter-sarjasta ja Niinin suosikkeja ovat heppakirjat.
Niini kertoo, että paras kirja minkä hän muistaa, on Venny Helénin Rambon talli sarjan Yön hevonen.
-Rambon talli -kirjoissa on hyvä juoni ja aina selvitetään joku mysteeri.
Jenny kertoo Harry Pottereiden tarinoiden kiehtovan ja tarjoavan koukuttavaa luettavaa, joka samalla laajentaa sanavarastoa. Hän osasi lukea jo kouluun tullessaan, joten kirjoja on tullut luettua jo runsaasti. Nolo elämäni -kirjat ovat myös sellaisia, jotka voi lukea montakin kertaa. Pienempänä hänestä oli kiva kuulla iltasatuja, eikä nukahtaa voinut ennen loppua. Nikolaksen mieleen on jäänyt erityisesti kirja, jossa kerrottiin miten hämähäkki luo seittinsä. Muutenkin tietopohjaiset kirjat ovat hänestä kivoja.
Lukuhetki myös yhdistää eri luokkien oppilaita. Kuva Teija Loponen
Selma oppi lukemaan jo 4-vuotiaana, joten hän on lukijana edennyt jo ekalla luokalla lukemaan Harry Potter-sarjaa.
-Ei minulle enää lueta iltasatuja, luen itse. Nyt luen Risto Räppääjää lukutuokiossa. Teen myös runoja.
Kaikista haastatelluista lapsista on kiva saada kirjoja joululahjaksi ja voida myös lainata luettavaa koulun kirjastosta ja oikeastakin kirjastosta. Iltasadut ovat olleet mieleisiä ja innostaneet myös lukemaan itse.
Hietakummun ala-asteen koulussa on tänä lukuvuonna lähdetty panostamaan koko koulun lukukulttuuriin. Siihen liittyvät kuukausittaiset 15 minuutin koko koulu lukee – hetket, lukukortit, vanhempainyhdistyksen kanssa yhdessä toteuttavat satuhetket koululla, lukemisen juhlan päivä ja monenlaiset muuta tempaukset.
-Tavoitteena on vahvistaa koko koulun lukukulttuuria, oppilaiden osallisuuden tunnetta sekä vahvistaa myös kodin ja koulun sekä myös ulkopuolisten toimijoiden välistä yhteistyötä, kertoo 1 A-luokan opettaja Johanna Kivipelto.
Hän kuuluu kehittäjäopettajaverkostoon, jossa kaupungin strategiatavoitteen mukaisesti pyritään vahvistamaan lukemista erilaisin keinoin. Lukutuokio myös yhdistää eri-ikäisiä oppilaita yhteisen tekemisen kautta.
Koulussa on käytössä lukukortti, jonka 10 kohdan täyttämistavoitteista sovitaan luokittain ja korttien täyttyessä saa henkilökohtaisen pienen palkinnon ja myös koko luokka lopuksi yhteisen palkinnon. Kuukausibingossa tehdään hyviä tekoja, vaikkapa keksitään loru, joka käydään esittämässä toiselle luokalle. Teemapäivissä lapset ovat mukana suunnittelussa ja niissä esillä ovat muun muassa tutut kirjailijat. Kirjan ja Ruusun päivänä vietetään koko koulupäivän ajan lukemisen juhlaa.
-Meille tulee koulun entinen oppilas, näyttelijä Elias Salonen lukemaan, sitten on Kahoot-kisa eri luokka-asteille ja naamiaiset, joissa jokainen saa pukeutua joksikin kirjoissa esiintyväksi henkilöksi, kertoo Johanna Kivipelto.
-Otavan Tähtipölyä -haaste syksyllä innosti kaikki lukemaan. Ne, jotka osasivat jo lukea, innostivat ja auttoivat muita, iloitsee Kivipelto. Luetuksi tuli yli 70 000 sivua!