Puistolan asukasillassa ongelmat jäivät ilmaan

Kuvis Ruokasali täyttyi tietoa ja asioihin parannuksia haluavista puistolalaisista.

Puistolanraitin koulussa pidetyn asukasillan teemana olivat lasten ja nuorten palvelut Puistola-Heikinlaakso -alueella. Illan järjestivät Puistola-Seura ja Puistolanraitin ala-asteen vanhempainyhdistys ja paikalle oli kutsuttu valtuutettuja ja kaupungin edustajia.

Kokoustilana oli ruokala, ja sen täyttänyt yleisö pääsi itsekin kokemaan koulun sisäilmaongelmia. Puistolan alueella puhuttavat nimenomaan koulurakennusten kunto sekä tulevat ja viivästyneet muutokset ja väistötilaratkaisut, sekä päiväkotien tilanne ja tulevaisuus, nuorisotyö ja vapaa-ajan palvelut. Kaupunginvaltuutetut viidestä puolueesta sekä virkamiehet kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialoilta osasivat antaa varsin niukasti vastauksia esitettyihin kysymyksiin.
-Keskustelua käytiin vähän liian leveällä pensselillä. Kaikki olivat huolestuneita, lupailivat muutoksia ja uskoivat asioiden paranevan. Poliitikoista parhaiten tiesivät ja ymmärsivät Puistolan ongelmat paikalliset kaupunginvaltuutetut Terhi Peltokorpi ja Teija Makkonen. Peltokorpi sai yleisönkin nauramaan puhuttaessa kaupungin hitaista rakennustoimista ja lupa-asioista. Peltokorpi kun huikkasi, että kyllä Suuntimopuiston koulu oli jo toiminnassa, kun se sai rakennusluvan, kertoo itsekin valtuutettu ja Puistola-seuran hallituksen jäsen Heimo Laaksonen.

Illan kiperin aihe kosketti Puistolanraitin ala-asteen kuntoa. Elisa Valkonen lateli koulun vanhempainyhdistyksen puolesta pitkän listan homeongelmista, lasten ja opettajien oireiluista ja epätietoisuudesta kaupungin tekemistä selvityksistä.

– Miten tästä eteenpäin? Koulu on homeessa, mutta paperit kunnossa, äimisteli Valkonen. Kaupunkiympäristön toimialan tilapäällikkö Sari Hilden ampui alas Valkosen esityksen.
– Meillä on pitkä lista tehdyistä korjauksista. Asiantuntijat ovat tätä tutkineet ja siihen voidaan luottaa. Asiaa seurataan sisäilmaryhmässä, vakuutteli Hilden.

Puistolan peruskoulun purkamisen ja uudelleen rakentamisen pitkittyminen alkuperäisestä suunnitelmasta oli paha kolaus Raitin koululle, jonka siirtyminen Suuntimopuiston väistötilaan siirtyy vuodesta 2027 vuoteen 2029.

-Puistolan peruskoulun rakentamista on tarkoitus nopeuttaa projektinjohtourakkana, lohdutteli Sari Hilden saliyleisöä. Laaksosta kuten muitakin jäi vastaus vaivaamaan ja totuus epäselväksi. Onko kouluissa lapsia ja opettajia uhkaavia rakenne- ja homeongelmia vai ei?
-Tästä olisi toivonut selventävää jatkokeskuselua. Nyt asia jäi roikkumaan, pohtii Laaksonen.

Kummastusta herätti myös kaupungin väestöennusteet koulujen oppilasmäärissä, jotka ovat olleet alimoitetut 100:lla lapsella vuodesta 2013 asti. Poliitikot myönsivät, että Puistolassa väkimäärä kasvaa, jolloin kouluja, päiväkoteja ja palveluita tarvitaan. Puistolan peruskoulun purku poistaa myös suositun urheilusalin käytöstä aina vuoteen 2029 asti. Puistolan Urheilijoiden Timo Bengs muistutti PuiU:n olevan 1800 jäsenen urheiluseura, joka tuottaa jäsenistölle yli 200 000 liikuntakertaa vuodessa.
Illassa kiteytyi, että eri toimijoiden yhteistyötä on parannettava, vaaleissa äänestettävä alueen tuntevia ehdokkaita ja rakennusten yhteiskäyttöä lisättävä.

-Tarvitaan enemmän paikallisia valtuutettuja. Parasta olisi saada muutos vaalijärjestelmään niin, että valtuutetut tulisivat valituiksi kiintiöidysti kaupungin eri suurpiireistä, pohti Heimo Laaksonen.

Puistola-Seuran puheenjohtaja Maija-Liisa Pennanen halusi painottaa, että paikallistuntemus on otettava käyttöön suunnitelmia ja palveluja kehitettäessä. Kaupungin olisi aidosti panostettava asukasosallisuuteen.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliLumenvastaanottopaikka Malmin lentokentälle
Seuraava artikkeliMaaretta Tukiainen kouluttautui eläindoulaksi