OmaStadi -kohteet toteutuvat hiljalleen

Kuvis Jo toteutunut hanke on uimarannan parantaminen muun muassa eri pisteiden hiekkamäärää lisäämällä. Kuva Teija Loponen

Viime vuonna äänestetyistä OmaStadi kohteista valmiina on vasta yksi. Toteuksessa on samoin yksi, suunnittelussa kaksi ja esivalmisteluvaiheessa kolme kohdetta. Koillis-Helsingin osuus OmaStadi-budjetista on 1374 705 euroa.

Vantaanjoen uimapaikkojen kunnostaminen on ainut jo kokonaan valmistunut hanke. Siinä OmaStadi-rahalla toteutettiin Pakilan ja Tapaninvainion uimarantojen kunnostus. Pakilan ja Tapaninvainion rannoille lisättiin pehmeää hiekkaa uimakäyttöön, biitsihiekkaa lentopallokentille ja turvahiekkaa leikkipaikoille. Lisäksi rantojen profiileja tasoitettiin, ja alueen yleisilmettä kohennettiin merkittävästi uusimalla muun muassa nurmialueita, sekä ojien vedenohjausta. Hankkeen budjetti oli 60 000 euroa ja ääniä ehdotus sai aikanaan 716.

Toteutusvaiheessa on hanke Ylä-Malmin tori ja Ala-Malmin puisto viihtyisäksi. Ylä-Malmin torin elävöittäminen lähti käyntiin kartoittamalla asukkaiden ja alueen toimijoiden toiveita ja ehdotuksia. Moni toivoi joulumarkkinoita, jouluun liittyviä esityksiä ja yhteisöllistä toimintaa sekä kausivaloja.

Tämä toive toteutui Ylä-Malmin torilla Malmin joulutorina 12.-14.12. Toritapahtumat jatkuvat. Malmin ystävyyden juhla järjestetään ystävänpäivänä 14.2. ja Malmin Vappu tuo torille karnevaalitunnelmaa 29.-30.4.2025. Malmin tapahtumakesä täyttää puolestaan Ala-Malmin puiston kesäkuussa 5.-14.6 ja elokuussa 14.-23.8.2025 Budjetti näille oli 150 000 euroa ja ääniä toive keräsi 662.
 

Suunnitteluvaiheessa on kaksi kohdetta. Niistä Kukkaloistoa ihmisille ja pölyttäjille -hanketta yhteiskehitettiin kaupunkilaisten kanssa keväällä 2024. Sen jälkeen kaupungin asiantuntijat kävivät toivotut sijainnit läpi. Sijaintitoiveista valikoitui kukkaloisto-ehdotukselle Kurranummen leikkipuiston lähialue ja Hiidenkivenpuisto. Esivalmistelussa kävi ilmi, että Hiidenkivenpuisto on jo nyt monimuotoinen, joten toiseksi suunnittelualueeksi kukkaloistolle valikoitui Kottaraispuisto.

Suunnitteluun sisältyy erilaisten kasvillisuusalueiden määrittäminen valikoiduille alueille. Lajivalinnoissa huomioidaan monimuotoisuus ja se pyritään totetuttamaan erilaisin ratkaisuin, esimerkiksi kukkivina niittyinä tai dynaamisia perenna-alueina. Suunnitelmat valmistunevat alkuvuodesta. Hankkeen budjetti on 200 000 euroa. Ääniä hanke sai 638.

Nuorille turvallisia tiloja Koilliseen -esityksessä toivottiin nuorille enemmän turvallisia hengailupaikkoja arki-iltaisin alueen kouluihin ja lasten ja nuorten osallistamista suunnittelemaan toimintaa. Toiveessa oli palkata aikuisia valvomaan tiloja.

Hankkeeseen päätettiin palkata hanketyöntekijä syksyllä 2024 suunnittelemaan sen toteutusta yhdessä nuorten ja alueen asukkaiden kanssa. Suunnittelun jälkeen hanke käynnistyy ja nuorisotyöntekijät tulevat toteuttamaan toimintaa hankesuunnittelijan kanssa keväästä 2025 alkaen. Hankkeen budjetti on 600 000 ja se sai 690 ääntä.

Esivalmistelussa on kolme hanketta. Roskat pois Longinojan taimenpurosta -hankkeessa todetaan, että Longinojassa mereltä puroon kutemaan nousevan erittäin uhanalaisen taimenen kutusoraikkoja on kunnostettu talkoovoimin yli 20 vuoden ajan. Nyt toiveena on puron vedenlaadun parantaminen.

Yhteiskehittämistyöpajassa saadun palautteen perusteella on päädytty esittämään nykyisen ojan muokkaamista luonnonmukaiseksi kosteikoksi Pihlajamäen hulevesien purkukohtaan Skeittipuistossa. Malmin alueella suurimpiin Longinojaan laskeviin hulevesiviemäreihin asennetaan suodatuskaivot puhdistamaan hulevesiä. Toteutus sisältää toimivuuden seurantaa esimerkiksi näytteenotoin. Budjetti on 250 000 euroa, ääniä kertyi 726.

Sateenkaaritoimintaa koillisen alueen nuorille toivotaan turvallisen tilan muodossa, jossa olisi mahdollisuus olla oma itsensä ja saada ystäviä samanhenkisistä nuorista. Hanketta on valmisteltu yhdessä nuorten kanssa. Sitä toteuttamaan palkataan nuoriso-ohjaaja kuuden kuukauden määräajaksi. Ohjaaja toteuttaa sateenkaarierityistä nuorisotyötä Malmin alueella avoimessa nuorisotalotoiminnassa sekä mahdollisesti kouluissa ja oppilaitoksissa ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Budjetti on 35 000, ääniä 242.

Vierasperäisten kasvien poisto ja joenrannan siistiminen oli myös Vantaanjoen varteen kohdistuva toive. Kaupunki toteuttaa hankeen keskittymällä joen varren vieraslajien torjuntaan. Pääasiassa joen varrella kasvaa jättipalsamia, mutta myös muita lajeja on havaittu. Torjuntaa tehdään koneellisesti luotoarvot huomioiden. Paikoissa, joissa koneellinen torjunta on hankalaa tai mahdotonta, järjestetään talkoita käsityönä.

Toivottu roska-astioiden ja penkkien lisääminen on osa laajempaa verkostotarkastelua, jonka kautta sitä pyritään edistämään. Budjetti on 60 000 euroa ja ääniä tämä sai 457.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliRahan mahti
Seuraava artikkeliMalmilaiset kohtaavat toisensa tulevalla kaudella