Malmin siistijöille kiitosta

Ryhmäkuva otettu 30.11.2024 roskatalkoissa Ala-Malmilla.

Minna Mäkinen on monille tuttu näky Malmin seudulla. Hän ja useat muut vapaaehtoiset ovat jo vuosikausia tehneet roskakierroksia ympäri Malmia koettaen saada seutua siistimmäksi.

-Syksyllä 2018 Facebookin Malmi-ryhmässä osui olemaan useampi samanhenkinen keskustelemassa. Meitä puhutti ympäristön roskaisuus ja tuon keskustelun pohjalta perustettiin oma Malmin seutu siistiksi roskista -keskusteluryhmä, kertoo Minna Mäkinen.

Ryhmä alkoi heti järjestää roskienkeruukierroksia.
-Jäseniä on tullut pikku hiljaa mukaan, nyt ryhmään kuuluu noin 370 jäsentä, joista aktiivisia talkoilijoita on joitain kymmeniä, kertoo Mäkinen.
Minnan mukaan hänen laillaan moni muukin oli kerännyt roskia jo aiemmin itsekseen ja osa edelleenkin käy roskakierroksilla myös yksin.
-On kuitenkin kivaa talkoilla yhdessä, ja osa ei halua yksin liikkua pusikoissa. Usein meitä on noin neljästä kuuteen henkeä yhdessä liikkeellä.
Roskasaalista roskatalkoista Tattarisuolla.
Kuva Minna Mäkinen

Roskatalkoita on viime vuosina järjestetty noin 10-20 kertaa vuodessa. Keväällä aloitetaan lumien sulaessa ja jatketaan seuraavaan lumikauteen saakka. Roskatalkoita toteutetaan pääasiassa Malmilla, mutta joskus voi joku keikka olla muuallakin.

-Otamme mielellämme vinkkejä vastaan roskaisista paikoista, mutta vapaaehtoisina meitä ei voi tilata siivoamaan jotain paikkaa, Minna Mäkinen kertoo.
Hänen mukaansa ei ole selkeästi pahimpia paikkoja roskien suhteen.
-Katujen reunoilla ja puistoissa on niin sanottua uutta roskaa, maastossa taas retroroskaa, jopa vuosikymmeniä vanhaa. Kaikki roskasaaliit dokumentoidaan. Olemme löytäneet paljon vanhaa kotitalousroskaa, kuten kauppojen muovikassoja vuosikymmenten takaa ynnä muuta roinaa.

Kaupungilta/Staralta ryhmä saa tarvitsemansa roskasäkit. Kerätyt roskasäkit laitetaan kaupungin molokkeihin. Metalli ja kierrätyskelpoinen lasi kierrätetään.

-Alussa laskin, että talkoissa tuli isoja roskasäkkejä yli 200 vajaan vuoden sisällä, kertoo Minna Mäkinen.
Asennemuokkaus on hidasta ja roskaajia on paljon.
-Toivoisin voivani vastata, että roskien määrä on viime vuosina vähentynyt, mutta niin ei valitettavasti ole. Ruokaan ja juomiseen liittyvää roskaa, eli pahvimukeja muovikansineen, karkkipapereita sekä päihteisiin liittyvää, kuten oluttölkkejä, nuuskapurkkeja, tupakka-askeja ja tupakantumppeja löytyy ihan säännöllisesti paljon sekä joskus myös huumeneuloja, Mäkinen listaa. Hän myöntää, että ihmisten välinpitämättömyys ympäristöstä harmittaa.
-Suomalaisten ajattelisi ymmärtävän roskaamisen haitat, toteaa itse etenkin lumen mukana mereen joutuvasta roskasta huolestunut Mäkinen.
Hän toteaa, että se tehdään ja vaikutetaan mitä voidaan.
-Eikä roskatalkoita tehdä surullisena tai ryppyotsaisena, vaan nautitaan yhdessä tekemisestä ja työn tuloksista.
Helsingin Kotivaraston Tarja Koskisola hankki kassilliset tarvikkeita ja vähän yllätyksiäkin roskaryhmän jäsenille.

Osa roskatalkooryhmän väestä on lisäksi kaupungin puistokummeja, eli he huolehtivat nimikkopuistojensa siisteydestä.

-Itse järjestän kesällä ja syksyllä myös vieraslajitalkoita Helsingin luonnonsuojelyhdistyksen nimissä toimintana, niissä on usein mukana roskatalkooporukkaankin kuuluvia.
– Ohikulkijoilta saamme usein kiittäviä ja tsemppaavia kommentteja ja totuushan on, että eivät kaikki roskaa, Mäkinen muistuttaa.

Kiitosten ohella roskaryhmä on saanut myös muutamia sponsoreita. Sähkö & -Lvi-palvelu Kipinä sekä Granlund ovat tukeneet tarvikkein roskaryhmäläisiä ja nyt sponsoreihin liittyi Helsingin Kotivarasto.

-Hienoa, että paikalliset yrittäjät haluavat tukea toimintaamme ja noteeravat sen, mitä me teemme ja haluavat auttaa, kiittelee Minna Mäkinen.
-Ei kertaakaan ole tullut sellainen olo, että nyt riittää, siivotkoot muut.
Heti joulun jälkeen ryhmä sai Helsingin Kotivarasto Oy:ltä lahjoituksen, joka sisälsi muun muassa viiltokäsineitä ja säärisuojia.
-Meillä yrittäjä oli nähnyt roskien kerääjiä työssään ja kyseli minulta, keitä mahtavat olla. Tiesin, mikä ryhmä Malmilla toimii ja otin heihin yhteyttä, kertoo Kotivaraston yhteyspäällikkö Tarja Koskisola.
-Keskustellessamme selvisi, mitä he tarvitsisivat ja Kotivaraston yrittäjän mielestä tuollainen vapaaehtoistyö on niin tärkeää ja hienoa, että hän halusi kiittää roskaryhmäläisiä lahjoituksellaan, Koskisola kertoo.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliMuistoissamme Seppo Hölttä
Seuraava artikkeliMalmin omaleimaisuus on säilytettävä