Joulun lähestymisen arvaa ympärillä olevasta äänimaailmasta. Mutta mitä sinulle tulee mieleesi, kun kuulet sanan ”joululaulu”?
Aika monen mieleen tulee varmaankin jonkun tutun laulun melodia tai sanoja laulusta. Ehkä jonkun mieleen tulee jouluinen tuoksu tai jouluun liittyvä maku? Uskallan arvata, että aika monen mielessä joululaulu liittyy johonkin henkilöön. Johonkuhun, ehkä jo lapsuudesta tuttuun, jolta olet joululauluja kuullut tai jonka kanssa olet joululauluja laulanut.
Minulle joululaulusta tulee mieleen ensimmäisenä joulukuusi, erityisesti kuusen tuoksu ja kynttilöiden tunnelmallinen valo. Sen jälkeen mieleen nousee rakkaaksi tullut joululaulu ”Maa on niin kaunis”.
Joululaulu tuo mieleeni mummin, joka lapsuudessani oli jouluna aina meillä. Hän oli aktiivinen kuorolaulaja, joka rakasti musiikkia. Vanhana liikkuminen oli kipeän polven takia vaikeaa, mutta mummi istui joulukuusen ja pianon vieressä, ja halusi aina laulaa joululauluja yhdessä. Meillä oli risainen, käytössä rispaantunut joululaulukirja, jota mummin kanssa selattiin edestakaisin ja laulettiin.
Minusta joululaulujen yksi taika onkin siinä, että laulamme yhdessä, me kaikki eri-ikäiset laulajat. Joku on laulanut jo kymmenien vuosien ajan, toinen tapailee ensimmäisiä joululaulujaan.
Laulaminen antaa kokemuksen yhdessäolosta. Se tapahtuu aina, kun laulamme porukalla kotona, koulussa, kerhossa, kirkossa tai kuppilassa. Jokainen meistä osallistuu laulamiseen omalla tavallaan: laulaen, kuunnellen, sanoja seuraten, tanssien, tunnelmaa aistien. Yhtä oikeaa tapaa ei ole, vaan joululauluista voi jokainen nauttia omalla tavallaan.
Kirkkoherra Elina Perttilä Malmin seurakunta