Nella Granlund kisaa tankotanssin kärkijoukoissa

Nella mitalin ja pokaalin kanssa Norjan Pole Art -kisoissa 15.9. Kuva Miia Granlund

Puistolan peruskoulun urheiluluokkaa käyvä Nella Granlund edustaa marraskuussa Suomen tankotanssiliittoa Italiassa Sport -sarjassa tankotanssin harrastepuolen MM -kisoissa. Hän on mukana itse tehdyllä koreografialla. Lisäksi Nella osallistuu Art-sarjan kilpailuun joulukuussa.

Heikinlaaksossa asuva kahdeksasluokkalainen Nella Granlund otti Norjan Art -karsinnoissa kultaa syyskuussa ja kesäkuun Euroopan mestaruuskisojen Sport -sarjassa hän oli neljäs. Tankotanssista Nella innostui nähtyään aiheesta musiikkivideon. Ensimmäinen treenipaikka, johon Nella jonotti vuoden, oli Studio Loiste Suutarilassa. Siellä Nella oli paikan omistajan Hanna Kunnaksen opeissa ja viimeisimmässä kevätnäytöksessä ennen studion vaihtoa Hanna sanoi yleisölle, että muistakaa tämä nimi, siitä kuulette vielä. Nellaa kovin kannustanut Hanna antoi hänelle poikkeusluvan käydä aikuisten tunnilla. Ikäraja niissä yleensä on ollut 14 vuotta.

Nellan taidonnäyte Norjan kisoissa
Kuva Villy Andre Larsen

Alkuvuonna Nella päätti äitinsä kannustuksesta mennä kokeilemaan kisoja ja yllättäen voittikin ne. Siitä käynnistyi kilpaileminen ja mitaleja on tullut yhtä lukuunottamatta kaikista kisoista.

-Sportissa on tehtävä tietyt liikkeet ja niissä pysyttävä vähintään 3 sekuntia. Art-sarjassa saa valita itse liikkeet, mutta ei saa ylittää vaativampia liikkeitä. Kisoissa on pakolliset liikkeet, joista pitää valita viisi harrastepuolella ja 10 kilpapuolella.
-Artissa on enemmän eläytymistä ja taiteellisuutta. Fyysisesti ne ovat yhtä rankkoja, tuumii Nella.
Liikkeet ovat fyysisesti jopa niin rankkoja, että valmentajat suosittelevat pitämään harjoituksissa päivän parin levon ennen kisoja.

Kisaesitys kestää lapsilla maksimissaan kolme minuuttia 30 sekuntia. Taustalle saa itse valita musiikin, mutta siinäkin on tarkat ohjeet.

-Esimerkiksi rasismia tai kiroilua ei kappaleissa saa esiintyä, Nella opastaa.
Hänen valintansa ovat yleensä rock-henkistä musiikkia, Art-puolella Nightwish-bändin musiikkia, sportissa monesti taustalla soi italialainen bändi.
Ensi vuonna Nellankin on siirryttävä kilpapuolelle, sillä pisteraja harrastuspuolella kilpapuolelle siirtymisessä on Suomessa 90 ja ulkomailla 105. Nellan ennätys on 97 pistettä. Kilpasarjan huipulle vaaditaan yli 130 pistettä, maksipisteet on 135 ja siihen voi saada eri kategorioista bonuspisteitä.

Nykyään Nellaa kannustaa Studio Rock The Polen Susanna Kyösti, jonka kanssa Nella treenaa edelleen kerran viikossa. Kisa-apuna on Oona Kivelän Training team, jossa Oona ja hänen huipputiiminsä hioo kilpailuihin tarvittavia taitoja ja auttaa kisakoreon kanssa. Nämä treenit Nellalla on kahdesti viikossa. Nellalla on Art-puolelle teetetty koreografia, sportissa hänen itse suunnittelema, mikä on harvinaista. Oona on kannustanut Nellaa tekemään itse koreografian, koska silloin hänen persoonansa pääsee paremmin esille.

Nellan äitiä Miia Granlundia ilahduttaa lajissa erityisesti se, että se sopii varsin monille. Kehon koolla ei ole väliä, eli nuoret saavat terveen ruumiinrakenne -esikuvan alan harrastajista. Isokokoisilla on enemmän voimaa ja heillä siten hyvät mahdollisuudet menestyä kisoissa. Poikia harrastukseen toivottaisiin mukaan, nyt heitä on vain muutama.

Nella on harrastanut ja harrastaa edelleenkin myös joukkuevoimistelua Tapanilan Erällä.
Tankotanssissa kisamatkat, lisenssit, vakuutukset ja kisamatkat joutuu kaikki maksamaan itse, ellei löydä sponsoria. Kausimaksut vaihtelevat 200-300 euron välillä, lisäksi Nellalle tulee 280 e kuussa Traning tiimin -treenimaksua. Asut ovat sitten ihan oma kustannuksensa.

Puistolan koulussa ei muita tankotanssin harrastajia ole.

-Kaverit kysyy kisojen jälkeen miten meni, mutta laji ei muuten kiinnosta. Kisoihin saan hyvin vapaata, koska olen urheiluluokalla ja kisat ovat urheilua. Tankotanssi yritetään saada myös Olympialaisten lajiksi ja silloin niihin osallistuminen olisi Nellan suuri haave.
-Kilpailuissa on ylipäänsä kiva käydä, kun pääsee näyttämään mitä osaa. Silti kilpailuissa aina vähän jännittää, Nella tunnustaa. Marraskuussa hän kisaa Italiassa Sport-puolen MM-kisoissa ja Art koittaa joulukuun puolivälissä Roomassa. Joka sarjasta lähtee Italiaan kolme suomalaisedustajaa.

Teija Loponen

Tankotanssin alkuvuodet
Tankotanssia on Suomessa opetettu vuodesta 2007 alkaen ja nykyään lajia harrastetaan kymmenissä kouluissa tai studioissa ympäri maata.

Vuonna 2007 perustettiin ensimmäinen tankotanssikoulu, Rock the Pole, Helsinkiin Maria Kekkosen ja Olha Venäläisen toimesta.

2009 Tanja Suni ja Nelle Swan järjestivät Pole Art tapahtuman Helsingissä ja Oona Kivelä voitti Pole Art -kilpailun.

2010 Järjestettiin ensimmäiset Tankotanssin SM-kilpailut, voittajana taas Oona Kivelä. 2011 Oona Kivelä voitti Brasilian World Cupin ja Pole Artin. Samana vuonna järjestettiin toiset SM-kilpailut, jotka voitti Henriikka Roo.

2014 Oona Kivelä voitti IPSF:n World Pole Sport Championships-kilpailun. Samana vuonna Voimalajiliiton pj. Jyrki Rantasen toimesta tankotanssi liitettiin lajina Voimalajiliittoon ja antidopingjärjestelmään tavoitteena lajin urheilu-statuksen nostaminen.

Edellinen artikkeliPäiväkoti Saniainen lopettaa
Seuraava artikkeliKoilliseen rajua väestönkasvua Viikin–Malmin pikaraitiotien myötä