Kanneltajilla 10-vuotisjuhlasoitto

Kaikki soittimet on saatava samaan vireeseen ja ennen koko ryhmän esitystä Kaisu saattaa tarkastaa jopa 250 kielen vireen.

Aikuisten kanteleryhmä Kanneltajien perustamisesta tulee lokakuussa 10 vuotta ja sen kunniaksi pidetään juhlasoitot Puistolan kirkolla.

-Itse olen soittanut lapsesta lähtien isoa kannelta, pieneen tutustuin vasta lasten muskarien kautta, kertoo Kanneltajat -ryhmän perustanut Malmin seurakunnan kanttori Kaisu Rauhamaa.

-Olin kerran katsomassa Pohjois-Amerikan suomalaisten kannelmessua, jossa oli monen kokoisia kanteleita. Siitä syntyi idea järjestää yksi messutapahtuma kannelmusiikilla. Ajattelin, että jos saisin mukaan kuusi soittajaa, olisin tyytyväinen. Yllätys oli, että paikalle tulikin heti 16 ihmistä ja myöhemmin lisää, nykyään meitä on jopa 30. Puistolan kirkolta Kettusen Taru vinkkasi, että siellä olisi viisi pientä kannelta ja toin kotoa lisää. Osalla oli myös oma kannel, kertoo Rauhamaa.

Kahden harjoituskerran jälkeen oli jo ensimmäinen esiintyminen kappaleella Taivahalla syttyi juuri tähti pieni tähti suuri. Siitä ohjelmisto lähti hiljalleen laajenemaan.
-Oli riemukasta aloittaa tällä ryhmällä, kahdella oli jopa 10-11-kieliset kanteleet, joilla onnistuu melodiatkin. Viisikielisillä soitetaan sointuja ja isoilla 36-kielisillä bassot. Monella oli kotona käyttämätön kannel, jonka soittamisen harjoittelu yhdessä koettiin kivaksi, aikuisille kun kanteleensoittoryhmiä on vähän.

Harjoitukset pidetään kerran kuukaudessa viikonloppuna. Kanneltajat -ryhmä on kehittynyt vuosien varrella ja Kaisu on luonut soittajien kanssa ohjelmiston, jolle on seurakunnallista käyttöä. On pelimannihenkistä seurakuntamusiikkia, hengellisiä lauluja ja virsiä sekä myös klassisempaa musiikkia, valaisee itse pelimannitaustaa omaava Kaisu Rauhamaa.

Kanneltajat aloittivat soittamisen vuonna 2014. Mukaan saa mennä sillä osaamisella joka itsellä on. Kappaleiden sovitukset tehdään sellaisiksi, että kaikille riittää sopivantasoista soitettavaa. Moni on ollut mukana ihan alusta asti. Naisia on soittajista suurin osa, useimmat eläkeläisiä.

-Tosin enemmän tämä ennen oli miesten harrastus, kannelta soitti Väinämöinenkin, Kaisu Rauhamaa muistuttaa. Vuonna 2017 pidettiin Kirkon musiikkijuhlat Helsingissä ja silloin Rauhamaa ilmoitti heidät mukaan Kampin kappeliin. Kaksi kannelmusiikkihetkeä täyttyivät kuulijoista. Kanneltajat ovat esiintyneet omissa konserteissaan ja Malmin seurakunnan tilaisuuksien lisäksi Eskilstunassa, jonne yksi Malmin kanttoreista siirtyi, sekä Tyrön ystävyysseurakunnassa. Lisäksi ryhmä on toteuttanut kannelkiertueen kuudessa eri palvelutalossa.

-Minulla on haaveena ollut kantelemessu. Sitä vastaava jumalanpalvelus, jossa kaikki säestettiin kanteleella, pidettiin Tapanilan kirkossa keväällä, Rauhamaa iloitsee.

Kanneltajat ovat tehneet yhteistyötä myös Suomalaisen barokkiorkesterin kanssa. Orkesterin viulisti on mukana myös juhlasoitossa, joka pidetään FiBOn Paikallismaisemia-viikonlopun yhteydessä.
-Itse saan suurta iloa siitä, kun ihmiset tykkäävät soittaa, vaikka eivät osaisi kuin pari sointua. On mahtavaa nähdä se ilo, mikä matalan kynnyksen ryhmässä syntyy. Helsingissä ei muissa seurakunnissa ole kannelryhmiä, mutta Malmilla kanttorin sijaisena toiminut Outi Aro-Heinilä perusti kanteleryhmän Forssaan, jossa kävimme yhteisesiintymisessä.
Kanneltajien juhlasoitto pidetään Puistolan kirkolla lauantaina 26.10. klo 14. Mukana on FiBOn viulisti Irma Niskanen. Konsertin ohjelmassa kuullaan Kanneltajien kappaleita vuosien varrelta. Juhlasoittoon on vapaa pääsy.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliTilhessä ruokamyrkytys
Seuraava artikkeliPuistola-Seuran taidenäyttely jälleen verkossa