Roskapihdit ja jätesäkit toimitettu Koillisessa jo 25 talkoisiin

Tupakantumpit ovat yleisin roska. Arkistokuva Lions Club Park roskatalkoissa Puistolan torilla. Kuva Teija Loponen

Roskatalkoilla viihtyisyyttä kotikulmille

Omien pihatalkoiden lisäksi monet ovat innostuneet siistimään myös lähialueita. Yleisillä viheralueilla voi suorittaa siivousta, istuttamista, kitkemistä tai kunnostusta yksin tai talkooporukalla.

Vapaaehtoistyö koordinaattori Armi Koskela Kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että monet asukasyhdistykset ja koulut talkoilevat vuosittain, heillä roskatalkoista on muodostunut perinne.

-Talkoita järjestetään paljon keväisin, mutta syksyllä on selvästi toinen sesonkiaika. Koillis-Helsingin alueella on ollut noin 25 talkoot tähän mennessä, mutta lisää tulee varmaankin syksyn aikana. Arvio näihin jo pidettyihin talkoisiin osallistujista on kaikkiaan noin 4000 henkilöä. Se on talkoiden järjestäjien arvio ennen talkoita, joten on vaikea sanoa, mikä on todellinen osallistujamäärä. Koulut talkoilevat paljon, sekä keväisin, että nykyään myös syksyisin, Koskela iloitsee.

Koko Helsingissä on yhteensä järjestetty tänä vuonna talkoita 195 kpl ja arvioituja osallistujia on ollut 24 300. -Koska syksyä on vielä jäljellä ja lumen tuloon on varmasti aikaa, uskon että talkoita tulee vielä lisää ja ylitämme 200 talkoon määrään. Eniten talkoita on järjestetty keskisessä ja eteläisessä Helsingissä, yhteensä 98 kpl. Roskamääristä Armi Koskela ei osaa sanoa mitään, sillä talkoissa kerättyä roskaa ei raportoida erikseen.

-Meille ei kerry tietoa siitä, paljonko roskaa kerätään talkoilla. Samasta syystä en pysty vastaamaan siihekään, millaista roskaa löytyy, ja onko tässä tullut muutoksia viime vuosina.

Ympäristöasennekyselyssä 2022 ympäristön siisteyttä ja roskattomuutta arvioitaessa melko hyvien ja erittäin hyvien vastausten määrä oli hieman laskenut vuodesta 2017.

-Roskat noudattavat aika lailla kulutustrendejä. Esimerkiksi take away -pakkaukset ovat lisääntyneet tällä vuosikymmenellä. Tupakantumpit ja muut tupakkatuotteet ovat huomattavin ryhmä roskaa nyt ja ovat varmasti olleet myös vuosien varrella. Nuuskapussit ja nikotiinipussit ovat lisääntyneet, koska niiden kulutus on lisääntynyt. Tupakkatumpin filtteri on tehty muovista ja tupakantumppi onkin maailman yleisin roska, tietää Ympäristösuunnittelija Milla Stenström kertoa.
Rannoilta kerätystä roskasta noin 90 % oli muovia. Kaupunkirannoilla tavallisin roska oli tupakan tumpit, joiden osuus voi lukumääräisesti olla jopa miltei 70 %. Tyypillinen roska rannalla liittyy syömiseen, juomiseen tai tupakoimiseen. Tällä hetkellä huomattavia roskakategorioita ovat tupakkatuotteet, muoviset elintarvikepakkaukset, kartonkiset elintarvikepakkaukset ja muu muovi.

Helsingissä siivoustalkoita on järjestetty vuodesta 1984. Kaikki innokkaat kaupunkilaiset voivat järjestää omatoimisia talkoita haluamallaan alueella. Siivouskohteena ovat kaupungin yleiset viheralueet, eli metsät, rannat, tien pientareet ja puistot. Talkoojärjestäjä ilmoittaa talkoopaikan ja ajankohdan ja saa käyttöönsä roskapihdit ja jätesäkkejä. Myös muita työvälineitä voi mahdollisuuksien mukaan saada lainaan. Välineet toimittaa alueellinen viherurakoitsija. Ilmoittautuessaan talkoojärjestäjä saa alueellisen yhdyshenkilön yhteystiedot ja voi tarvittaessa vielä sopia talkoiden yksityiskohdista. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen talkoita. Siivoustalkoita voi järjestää ympäri vuoden lumettomaan aikaan. Talkoot ilmoitetaan sähköisesti netissä osoitteessa puistotalkoot.hel.fi.

Siivouksen jälkeen voikin ryhtyä istutuspuuhiin. Kaupunkiympäristön toimiala jakaa syksyisin asukkaille kukkasipuleita istutettavaksi yleisille viheralueille. Istutuspaikasta on aina neuvoteltava kaupungin kanssa ja paikan valintaan voi pyytää asiantuntijan apua. Sipuleita annetaan toiveiden mukaan vähintään 100 kpl ja enintään 3000 kpl. Mitä enemmän sipuleita istutetaan, sitä näyttävämpi istutuksesta tulee. Paikan valinta vaikuttaa paljon siihen, mitä sipuleita ja kuinka paljon kannattaa istuttaa. Sipuleiden jako tapahtuu elo-lokakuussa ja ne istutetaan syksyllä ennen maan jäätymistä, mieluiten lokakuussa. Sipulien istutuksista innostuneet voivat laittaa viestiä osoitteeseen armi.koskela@hel.fi. Jos tänä syksynä jää ilman sipuleita, pääsee seuraavan vuoden listalle ensisijaisten saajien joukkoon.

Lisätietoa talkoista löytyy sivuilta vapaaehtoistoiminta.hel.fi/tehtavat/talkoot/.
Teija Loponen

Ensimmäistä koko Suomen kattavaa Roskapäivää vietetään lauantaina, 7.9.2024.

Edellinen artikkeliSuutarilassa saa kommentoida katusuunnittelua
Seuraava artikkeliBambi sai hulppeat juhlat