Viikin kirjasto panostaa ympäristötietouteen

Tuula Rönkä toivoo Suureen luontoiltaan 19.9. paljon kysymyksiä, joita voi laittaa ”ruoholaatikkoon”. Kuva Teija Loponen

Viikin kirjastossa luonto on tärkeässä osassa. Se näkyy niin sisustuksessa kuin kirjaston järjestämissä tapahtumissa. Tolkienin luontosuhde -luento ja Kersti Juvan vierailu oli yleisömenestys ja samaa odotetaan tulevasta Paul Segersvärdin juontamasta luontoillasta.

Viikin kirjaston remontissa vuonna 2021 tilattiin Kirsti Maulalta upeita luontokuvituksia kirjastotilaa elävöittämään. Myös tilojen väritykset ovat saaneet sävynsä luonnosta ja jopa äänieristys lasten osaston katossa on suoraan luonnosta, eli palsamoitua sammalta. Luonto ja ympäristö näkyvät myös kirjaston lukuisissa tapahtumissa.

-Ne ovat jatkuvasti esillä erilaisin tavoin. Olemme parhaillaan mukana EU-tasoisessa kansalaistiedehankkeessa, jossa kannustetaan asiakkaita kansalaistieteen tekemiseen. Meiltä voi lainata esimerkiksi lepakoiden kuuntelulaitteita ja lintukiikareita, roskapihtejä sekä retkireppua ja pääsylippuja luonnontieteelliseen keskusmuseoon, kertoo Tuula Rönkä Viikin kirjastosta.

Tuula Rönkä on itsekin kiinnostunut luonnosta ja ympäristöstä ja hän on suorittanut myös ympäristökasvattajan koulutuksen.

-Luonto ja ympäristö vaikuttavat monin tavoin hyvinvointiimme ja ekokriisi koskettaa meitä kaikkia. Siksi olen iloinen, että ympäristö on meillä kärkenä tapahtumissamme ja niin alueen asukkaat, kuin opiskelijatkin ovat siitä kiinnostuneita keskustelemaan. Yksi suosittu tapahtuma ovat opastetut luontoretket lähiluontoon. Niissä tunnistetaan niin lintuja, sieniä kuin kasvejakin sekä perehdytään iNaturalist-sovellukseen. Näitä parituntisia retkiä on luvassa 13.9. klo 17.30 ja 14.9. klo 11.

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys on pitänyt yleisötilaisuuksia kirjastossa samoin useat muut luontoon ja ympäristöön liittyvät järjestöt ja yhdistykset. Myös luontoaiheista teatteria on kirjastossa esitetty. Kirjaston Ekohyllyn lukupiirissä luetaan ympäristöaiheista kirjallisuutta ja keskustellaan kirjoista, joissa luonto tulee lähelle ja toisenlaiset tulevaisuudet ovat mahdollisia.

-Myös kierrätys on osa ympäristön hyvinvointia ja siksi meillä Korjauskaupunki Viikki -nimisessä pajassa opetellaan 10.9. lähtien joka toinen tiistai korjaamaan tai ehostamaan vaatteita. Samalla jutellaan kestävästä elämäntavasta, Tuula Rönkä kertoo.

Syyskuussa järjestetään Paul Segersvärdin juontama Suuri luontoilta, jossa luonnontieteen asiantuntijat vastaavat yleisön luontoaiheisiin kysymyksiin. -Kysymyksiä saisi mielellään toimittaa jo etukäteen, vaikka tietysti illan aikanakin niitä voi esittää. Uskon, että tuosta tulee tosi mielenkiintoinen ja monipuolinen ilta, Rönkä hehkuttaa.

Luontoilta järjestetään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Helsingin Luonnonsuojeluyhdistyksen kanssa.
-Tilaisuus pidetään Infokeskuksen Oppimistorilla, koska uskon vahvasti, että se vetää hyvinkin 100-180 henkeä paikalle.

Syksyllä on tulossa lisäksi toinen suuri yleisötilaisuus. Puheenvuoroja sivistyksestä on kirjastojen tapahtumakiertue, Viikissä vierailevat kirjailija Juha Kauppinen ja näyttelijä Martti Suosalo. Aiheena on luontokato, josta kertoo myös Kauppisen tuore Starman -näytelmä. Siitä myös nähdään Suosalon esittämänä yksi kohtaus illan aikana.

-Tästäkin arvelen tulevan varsin suosittu ilta, Suosalo on niin rakastettu näyttelijä, Rönkä tiivistää.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliSanni Sarlin mukana Wellnessmalli-kisassa
Seuraava artikkeliViisi Koillisen taiteilijaa mukana Konstrundan -tapahtumassa