Tapanilan Erä vuoden 2024 helsinkiläinen urheiluseura

Kirsi Johansson ja Satu Seppälä tunnustusta noutamassa.
Tapanilan Erän toiminnanjohtaja Kirsi Johanssonilla ja puheenjohtaja Satu Seppälällä oli ilo käydä Helsinki-päivänä kaupungintalolla vastaanottamassa Vuoden 2024 helsinkiläinen urheiluseura – tunnustus.

-Olihan tuo aivan upea tunnustus monilajiseuran saada. Tehdyn työn huomioiminen on aina mieltä ilahduttavaa. Palkinnon kriteeritkin kertovat, että meidän toimintaamme on perehdytty ja aikaansaannokset huomioitu. Kriteereissä todettiin muun muassa, että olemme vahva paikallistoimija useissa lajeissa harrastustoiminnasta kilpaurheiluun ja että meillä on avoin ja hyvä hallinto. Samoin oli huomioitu se, että Erällä voi liikkua läpi elämänkaaren ja pyrimme kohtelemaan kaikkia tasavertaisesti. Julkisen tunnustuksen saaminen oli tärkeää, mutta käyttöä tulee löytymään myös rahapalkinnolle, joka oli 5000 euroa.

-Ehdotan, että osa rahasta käytetään seuratoimintapäivän kuluihin ja osa laitettaisiin Leo Jokelan juhlarahastoon, josta jaetaan varoja vähävaraisten liikuntaan, Kirsi Johansson pohtii.

Tapanilan Erän tavoitteena on ollut uusiutua jatkuvasti.

-Ihmiset muuttuvat ja meidän on pysyttävä siinä perässä ja vastattava aina tarpeisiin. Joka vuosi tulee uusia ryhmiä ja jotkin hiipuvat pois. Tärkeintä on liikuttaa ihmisiä, kiteyttää toiminnanjohtaja. Tapanilan Erä tekee paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa ja verkostoituminen on yksi menestyksen kulmakivistä. -Me myös näemme tärkeänä sen, että jokainen voi harrastaa mitä haluaa ja missä haluaa. Eli jos meiltä ei löydy mielestä lajia, mutta naapurista löytyy, niin tietenkin sinne pitää mennä. Emme me kilpaile muiden seurojen kanssa jäsenistä, vaan teemme mieluummin yhteistyötä.
Ensi syksynä Erällä käynnistyy jälleen uusia projekteja, osassa yhteistyökumppanina on kaupunki.
-Aivan uutena alkaa matalan kynnyksen ikääntyneiden liikuntatoiminta, jossa mukana on kaupunki ja Sydänyhdistys sekä Tapanilan Eläkkeensaajat. Tavoitteena on saada liikunnan pariin heidätkin, jotka eivät normiryhmiin kykene osallistumaan. Tämä on täysin ilmaista osallistujille ja siinä tulemme käyttämään apuna ja vertaisohjaajina omien senioriliikuntaryhmiemme halukkaita jäseniä, kertoo Johansson. Vertaisohjaajan kanssa voi käydä alkuun vaikkapa lenkillä ja hiljalleen kunnon kohetessa tehdä muutakin.

Toinen hanke koskee niiden lasten ja nuorten liikuttamista, jotka eivät mitään liikunnallista vielä harrasta. -Siinä ideana on matalan kynnyksen liikuntaryhmä, jossa tarjolla olisi monilajiliikuntaa heti koulupäivän jälkeen. Tämäkin on osallistujille maksutonta kaupungin tukemaa liikkumiseen innostamista. Yläasteikäisille tytöille on tulossa oma fitsport -ryhmä ja lisäksi tulee kamppailulajisport -ryhmä, jossa pääsee testaamaan niin nyrkkeilyä, kamppailulajeja kuin jujutsua.

-Tähänkin ryhmään pystymme ottamaan jopa sata lasta ja nuorta heti koulupäivän jälkeen. Tosin nämä vuoden hankkeet ovat siitä haastavia, että niihin tarvitaan uusia ohjaajia eli lisähenkilökuntaa on rekrytoitava ilman varmuutta jatkosta.
Kirsi Johansson uskoo, että nyt saadun tunnustuksen myötä Tapanilan Erä tulee yhä tutummaksi ja yhteistyökumppaneidenkin määrä voi kasvaa.
-Meillä on yksinkertaisesti kaikessa toiminnassa tavoitteena se, että mahdollisimman moni innostuisi liikkumaan ja myös nauttisi siitä löydettyään oman lajinsa. Liikunnan ohella saa myös sosiaalisia kontakteja, yksin ei kenenkään tarvitse jäädä, hän kannustaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTienaa penkkejä ja roskiksia kuvaamalla euroja
Seuraava artikkeliMPS:n n pojilla harvinainen triplasarjanousu