Hellettä!

Tapaninvainion uimarannalla riittää hellesäillä väkeä. Tuomarinkylän sillalta hypellään veteen riskillä. Kuva Teija Loponen

Huh hellettä ja heti kesän alussa! Tapaninvainion uimarannalla porukkaa riitti vielä sunnuntaina iltasellakin nauttimassa lämmöstä ja veden viilentävästä vaikutuksesta. Rannalle olivat löytäneet niin perheet, kuin lapset ja nuoret. Nuoret pojat hyppivät sillalta alas, mikä ei järin turvallista ole. Vaikka joku vahtisikin, ettei alle osu ketään, on silti suuri vaara, että hyppääjä satuttaa itsensä johonkin veden alla olevaan. Jokeen kun heitellään välillä niin fillareita kuin muutakin rojua. Kavereiden hyppely voi houkutella myös heikomman uimataidon omaavat hyppäämään sillalta, jolloin riskit vain kasvavat.

Koululaisilla on viimeisellä kouluviikollaan mukavat retkisäät, joista osa taitetaan polkupyörillä. Pyöräily onkin oivallinen tapa liikkua ja samalla kasvattaa kuntoa. Myös työmatkapyöräilyn suosio on kasvanut, kun pyöräteiden määrää on lisätty ja niiden kuntoa parannettu. Keskustaan vievät baanat ovat aamuisin vilkkaassa käytössä. Pohjoisbaanaa odotellaan täällä kovin. Kovaa vauhtia polkevien ohella pyöräteillä liikkuu myös hitaampia senioreita. Liikenneturvan uusimman tutkimuksen mukaan iso osa 65 vuotta täyttäneistä kokee pyöräilyn tärkeänä osana arkeaan. Kyselyyn vastasi 1100 eläkeiän ylittänyttä ja heistä joka kolmas oli pyöräillyt edellisen vuoden aikana ja 75- vuotiaistakin reilu neljännes.

Jotkut siirtyvät kaksipyöräiseen, kun lääkäri vie ajokortin. Ajokyvyn alentuminen vaikuttaa kuitenkin myös pyöräilyn turvallisuuteen. Liikennesäännöt ja – merkit pitää pyöräilijänkin muistaa ja reaktiokyvyn tulee olla nopea yllättävien tilanteiden varalta. Toimintakyvyn aleneminen vaikuttaa niin omaan kuin muidenkin liikenteessä olevien turvallisuuteen. Hyvän tasapainon lisäksi tarvitaan lihasvoimaa ohjaamiseen, jarruttamiseen ja pyörän päältä laskeutumiseen. Näiden aleneminen lisää onnettomuusriskiä ja ikääntyminen taas hidastaa paranemista. Pyöräilyn väylillä on syytä ottaa huomioon erilaiset liikkujat omankin turvallisuuden vuoksi.
Onnea pian juhliville ylioppilaille, kaikille valmistujille ja koulunsa päättäville!

Edellinen artikkeliKatuja päällystetään ympäri Koillista
Seuraava artikkeliTori vehreäksi ja luvaton ajo kuriin