Satavuotias Malmin Ponnistajat

Tästä se alkoi, Ponnistajien innokas perustajaporukka vuodelta 1924. Kuva Ponnistajien 75-vuotisjulkaisusta.
Poimintoja Ponnistajien 100 vuoden taipaleelta
Malmin Ponnistajat on Koillis-Helsingin vanhin yhä toimiva urheiluseura. Mittarissa on nyt tasan 100 vuotta.
27.5.1924 A. Joutsimäen huvilaan kokoontuneet 18 innokasta urheiluihmistä perustivat Voimistelu- ja urheiluseura Ponnistajat r.y., Pukinmäki (Bocksbacka). Pukinmäki ”antoi sarvensa” Ponnistajien yhä käytössä olevaan logoon. Neljä vuotta myöhemmin seuran kotipaikaksi vaihtui kuitenkin Malmi yli 100 jäsenen voimin. Jo ensimmäisenä toimintavuotenaan seura teki iltamien, kesäjuhlien ja tanssien järjestelyillä 3111,95 markan voiton. 1930 seura avasi Malmin sairaalan kupeeseen tanssilavan, jonka maapohja oli vuokrattu Malmin Hevosyhdistykseltä.
Ponnistajat oli alkuvuosikymmeninä todellinen monilajiseura. Lajeja ja innokkuutta riitti. 1928 perustettu naisjaosto otti Helvi Efraimssonin (Auri) johdolla vahvan otteen seuratoiminnasta. Naisponnistajat olivat mm.1930-luvulla innolla valmistautumassa Helsingin Olympialaisiin, jotka peruuntuivat. Naisväki pyöritti myös väkevästi tanssilavan ravintolatoimintaa, järjesteli juhlia ja ompeli varusteita.
Sotavuodet kaatoivat peräti 17 aktiiviponnistajaa. Nyrkkeilyllä oli vahva osuus ponnarien monista harrrastus- ja kilpailulajeista. Edesmennyt malmilaiskauppias Pentti Lintumäki oli yksi kovanyrkkisimmistä. Hän muisteli vuoden 1999 Ponnistajien juhlajukaisussa vuosina 1946-52 Malmin Nuorisotalolla käytyjä ponnarien ja poliisien välisiä nyrkkeilyotteluita.
– Matseja oli 8:ssa sarjassa ja me voitettiin melkein aina. Ja mustalaiset kannustivat.
Ponnistajien kaartiin on mahtunut myös nimimiehiä, mm. vuoden 1932 Olympialaisten maratonin pronssimies Armas Toivonen ja maailmanennätysjuoksija Taisto Mäki. Myös malmilaisen pyöräilyn isä Herbert Salin oli ”ikiponnari”. 1940-luvulla Ponnistajilla oli aie rakentaa Malmin Notkotielle urheilutalo. Hanke meni ”puihin”, jolloin legendaarinen nyrkkeilymies Lauri ”Kenkä” Westerberg vei joukkonsa ponnareista Tapanilan Erään.
Merkittäväksi kylkiäiseksi nousi Erän talon, nykyisen Tapanilan urheilukeskuksen synty ja rakentaminen, moottoreina entiset Ponnistajien tekijämiehet K.A. Leppä ja Westerberg.
Malmin Palloseuran perustaminen v. 1948 kytkeytyy myös vahvasti Malmin Ponnistajiin, jonka jalkapalloilijat olivat tuolloin tyytymättömiä asemaansa monilajiseurassa. Niinpä porvariseura Ponnistajien ja kommunistiseen äärilaitaan Malmin Urheilijoissa tympääntyneet jalkapalloilijat perustivat omaksi seurakseen Malmin Palloseuran. Jälkikäteen arveltiin, että MPS olisi voinut jäädä syntymättä, jos jalkapallomies Börje Eriksson olisi ollut tuolloin Ponnistajien puheenjohtaja. Hänet valittiin ”sarviseuran” puheenjohtajaksi heti MPS:n perustamisvuoden 1948 jälkeen.
Malmin Ponnistajat uinahti vuosikymmeniksi prinsessa Ruususen uneen. Vuonna 1981 Pekka Juurelma herätti 1950-luvulta jatkuneen uniputken. Jalkapallomies Juurelma potkaisi Ponnistajissa käyntiin jalkapallon. Alkoi futisportaiden kipuaminen jopa Suomen mestaruuteen asti. Vuosi 1997 oli huikea. Seuran huippunimekäs futsaljoukkue, Markku ”Rive” Kanerva, Aki Riihilahti, Erkka V. Lehtola, Tommi Koivistoinen ja MPS-kasvatit Mika Kottila ja Vesa Vasara juhlivat Suomen mestaruutta, ja seuraavalla kaudella pronssia. 1998 Edustusjoukkue nousi III-divisioonaan, jota seurasi vuodesta 2000 alkaen peräti kolme vuotta Kakkosessa.
Malmin Ponnistajien joukkue on valmiina kohtaamaan rakkaan naapurinsa Malmin Palloseuran Kolmosen sarja- 100-vuotisjuhlaottelussa Ala-Malmin nurmella lauantaina 25.5. klo 15.30. Ottelua edeltää monenmoista juhlamenoa.
Yli 10 vuoden palautumisen jälkeen Ponnistajat nousi v. 2015 kolmoseen, jolla tasolla vietetään myös 100-vuotisjuhlaa jalkapallon parissa Ala-Malmin kentällä lauantaina 25.5. Portit avautuvat klo 14.45. Buffetista voi ostaa pientä purtavaa, musiikki soi, ohjelmaa ja arvontaa on kaiken ikäisille.
Aitona ja oikeana juhlaotteluna on Kolmosen kevätkauden kuudennen kierroksen ottelu Malmin Palloseuraa vastaan. Osuvammin ei voisi sattua. Historiallisen hetken sinetöi klo 15.30 avauspotkun suorittaja Markku ”Rive” Kanerva. Riven valmentajaura käynnistyi aikoinaan Malmin Palloseurassa Kim-poikansa joukkueessa. Nykyään Kim vartioi Ponnistajien maalia!
Heimo Laaksonen
Edellinen artikkeliJopa 15 -kerroksinen tornitalo Pukinmäkeen
Seuraava artikkeliPelastustoimia parannettu uhkasakon alla