Malmin ja Pukinmäen päiväkoteihin taideteoksia

Sanna Kannisto; Metsän kutsu. Kuva HAM/Kirsi Halkola

Kolmen uuden päiväkodin käyttäjät ovat saaneet ilokseen uutta julkista taidetta. Koilliseen näistä kolmesta kohteesta osuu kaksi.

Päiväkoti Nuottiin Pukinmäkeen on asetettu Sanna Kanniston teos ja Bogna Wisniewskan taidetta sijoitettiin Longinojan päiväkotiin Malmille. Kolmas taiteilija, Kirsi Kivivirta on tehnyt taidetta päiväkoti Soittajaan Kannelmäkeen. Kaikista taideteoksista löytyy yhteyksiä kasvuun, kuuntelemiseen ja ihmisen sekä luontoon, elinympäristön väliseen vuorovaikutukseen. Päiväkotien nyt saamat teokset on rahoitettu taiteen prosenttiperiaatteen avulla. Helsingin kaupungin uudis- tai korjausrakentamiskohteiden budjetista on varattu osuus uuden julkisen taiteen toteuttamiseen.

Pukinmäen päiväkodin saama Sanna Kanniston teos Metsän kutsu tuo lähiluonnon sisälle ja kutsuu havainnoimaan lintuja ja luontoa. Päiväkoti Nuotin portaikon lasipinnoille on painettu herkkiä valokuvia linnuista ja puista. Portaikosta löytyvät muun muassa haavan oksalle istahtanut sinitiainen ja eri kotoperäisten puiden oksilla lehahtelevat punatulkut, urpiainen ja pensastasku. Leikin tuntua teokseen tuovat köysitikkaat, joilla keikkuvat niittykirvinen ja pajulintu. Teokseen kuuluu lisäksi kehystettyjä valokuvia, joissa esiintyvät rautiainen, viherpeipot poppelipuussa sekä helmipöllö. Sanna Kannisto tunnetaankin erityisesti muotokuvamaisista lintuvalokuvista, joiden ottamiseen luonnonoloissa hänellä on ELY-keskuksen erityislupa. Kanniston mukaan linnuista löytää haurasta kauneutta ja iloa; lystikkyyttäkin.

Bogna Wisniewskan teoskokonaisuus Visuaalinen halaus löytyy Ala-Malmin päiväkoti Longinojasta. Teokseen kuuluu keraamisia pilvimuotoja sekä tekstiilejä, joiden puiset kehykset toistavat pilvien pehmeää muotokieltä. Teoksessa teemoina ovat ystävällisyys, välittäminen, pehmeys ja läheisyys. Taiteilija toivookin teoksensa viestivän rauhallisuutta ja hoivaa kaikille katsojilleen.   Bogna Wisniewska on monipuolinen taiteilija, joka työskentelee niin maalauksen, keramiikan, tekstiilien, installaation kuin puutarhanhoidonkin parissa. Hänellä taiteellisen työskentelyn ytimenä on luontosuhde, johon liittyvät hoiva, kiltteys, haavoittuvuus ja queer-näkökulma.

Taideasiantuntijana teoshankkeissa toimii HAM Helsingin taidemuseo ja teokset liitetään osaksi Helsingin kaupungin taidekokoelmaa, jota HAM hallinnoi.  Prosenttiperiaatteen avulla toteutettuja teoksia kuuluu HAMin hallinnoimaan kokoelmaan jo yli 200. Niitä on saatu Koillis-Helsingin julkisiin rakennuksiin jo aiemminkin. Esimerkiksi kuvataiteilija Riikka Keräsen veistoskokonaisuus Mielen metsän kääpiä löytyy päiväkoti Alppikylästä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliMaatullin puistosuunnitelma ei Tapulikaupunki-Seuraa miellytä
Seuraava artikkeliJopa 15 -kerroksinen tornitalo Pukinmäkeen