Tapanilan kahvi ja teet palkittiin

Pamela Mauricio iloitsee kehittämiensä kahvien ja teesekoitusten saamista tunnustuksista. Kuva Teija Loponen

Perusta kotoisin olevalla, nykyään tapanilalaisella Pamela Mauriciolla on syytä hymyyn. Tattarisuolla toimivan Inka-paahtimon appelsiinin kuorilla maustettu musta tee nappasi Maustettu tee -sarjan voiton, espresso toisen sijan ja vihreä tee kolmannen sijan Helsinki Coffee Festivaaleilla.

Inka-paahtimo tunnetaan orgaanisten korkealaatuisten kahvipapujen paahtamisesta laadukkaaksi kahviksi. Pamelan kehittämä etiopialaisista pavuista paahdettu Natural etiopia -kahvi voitti vuonna 2018 Vuoden espresso -palkinnon. Nyt viisi vuotta myöhemmin tunnustuksia tuli myös tee-sarjoissa. -Edelleen ostamme pavut vain pieniltä kahvinviljelijöiltä, koska haluamme palkita heidät hyvästä työstä ja laadusta maksamalla kunnollisen hinnan. Tämäkin palkinnoille yltänyt kahvi on peräisin Etiopiasta, mutta eri paikasta kuin edellinen voittokahvi. Näiden papujen tuottajat ovat kaikki naisia, 35 viljelijänaisen ryhmä. Haluan tukea nyt erityisesti naisviljelijöitä, koska he tekevät paljon töitä, tuottavat kahvia ekologisesti ja huolehtivat myös ympäristöstä. Haluan, että rahat menevät suoraan työn tekeville viljelijöille, ei välikäsille, Pamela kertoo.

Kahvin ohella Inka-paahtimo tuottaa nykyään myös teetä.

-Moni yritys halusi ostaa lahjaksi henkilökunnalleen tai asiakkailleen kahvia, mutta koska aivan kaikki eivät kahvia juo, he kysyivät, onko myös laadukasta teetä tarjolla. Siksi ryhtyin muutama vuosi sitten kehittämään omia teereseptejä, Pamela Mauricio toteaa.
Hänellä on hyviä ystäviä monissa teentuottajamaissa ja heidän avullaan on Suomeen tuotettu laadukkaita teelehtiä muun muassa Japanista ja Intiasta.
-Olen paneutunut teereseptiikkaan innolla. Haudutan eri teelajikkeet niille parhaiten sopivissa kannuissa ja kehitän kaikki reseptit itse lisäten teelehtiin niihin sopivia erilaisia makuja.
-Meillä pakkauksista löytyy tarkat ohjeet teen valmistukseen. Esimerkiksi vihreä tee ei kestä yli 80-asteista vettä ja sitä tulee hauduttaa vain kolme minuuttia. Vastaavasti musta tee tuottaa parhaan makuelämyksen 95-100-asteisella vedellä ja haudutusaikakin on pari minuutti pidempi. Oman suutuntuman mukaan voi haudutusaikaa vähän pidentää tai lyhentää, Pamela neuvoo.

Pamelan mielestä teereseptien kehittäminen on hyvin kiehtovaa, koska teen makuun voi vaikuttaa paremmin kuin kahvin.

-Jos paahto ei onnistunut, ei kahville voi tehdä mitään. Mutta teehen voi lisätä ripaukset erilaisia mausteita ja saada siten reseptiä kehitettyä edelleen juuri haluamakseen.
Inka-paahtimolla on oma tummapaahtoinen Mosan Mokka -kahvi, joka on nyt saanut rinnalleen keskipaahtoisen Mellan Mosa -kahvin ja myös Mosan teen. Näitä löytyy useammasta mosalaisliikkeestä. Lisäksi Pamela on kehittänyt erilaisia Helsinki-kahveja, joita on Kauppatorilla myyty ja markkinoitu yhteistyössä Haaga-Helian opiskelijoiden kanssa.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliAmanda ja Aleksi keräävät toiveita
Seuraava artikkeliPuistolassa halutaan tiloja nuorille