Amanda ja Aleksi keräävät toiveita

Alueyhdyshenkilöt Aleksi Vainikka ja Amanda Hiekkataipale voivat käyttää puoli päivää viikossa aluetyöhön Malmilla. Kuva Teija Loponen
Malmin alueyhdyshenkilöt uutta luomassa

Malmin seurakunnan alue on todella laaja, Lammassaaren Kuusiluodosta aina Vantaan rajalle. Seurakunnan silminä ja korvina toimivat omilla alueillaan alueyhdyshenkilöt, jotka muun muassa seuraavat somea ja käyvät asukastilaisuuksissa.

Malmin seurakunnan alueyhdyshenkilöitä on nykyään noin 16. Amanda Hiekkataipale ja Aleksi Vainikka toimivat siinä tehtävässä Malmin alueella.

-Aikoinaan oli seurakuntapiirit. Kun niistä luovuttiin, seurakunnan alue jaettiin eteläiseen, pohjoiseen ja keskiseen alueeseen. Mutta nyt siis jokaisella kaupunginosalla on omat alueyhdyshenkilöt, kertoo yksi heistä, diakoniantyöntekijä Amanda Hiekkataipale.
-Ostari-ja huoltoasemapapit tekivät vähän samaa työtä. He kohtasivat pääasiassa keski-ikäisiä ja sitä vanhempia alueen asukkaita. Kaikki alueyhdyshenkilöt ovat hengellisen työn tekijöitä. He tapaavat kerran kaudessa yhdessä ja keskustelevat alueiden kuulumisista.

-Alkuun kartoitettiin kaikilta kiinnostusta tähän tehtävään, lisäksi sai itse toivoa ja vaikuttaa alueeseen. Kun itse asun ja työskentelen Pihlajamäessä, toivoin jotain muuta aluetta. Tykkään siitä, että on mandaatti rakentaa visiota Malmista ja malmilaisten toiveista. Somen kautta saa tosi paljon fiilistietoa ja se on arvokasta lisää omaan työhön, Amanda Hiekkataipale toteaa.

Hiekkataipale on työskennellyt Malmilla vasta vajaat kaksi vuotta.
-Olin siis varsin uusi, kun tätä työnkuvaa alettiin kehitellä. Tämä on kivaa yhdessä tekemistä työyhteisössä. Olen diakoniatyössä tekemisissä kaikkien ikäryhmien kanssa. Samoin Varustamolla kohtaa kaiken ikäisiä. Välillä tapaan siellä myös asiakkaitani. Amanda Hiekkataipale toteaa, että verkostojen kautta saa lisätietoa ja kuulee ketkä käyvät missäkin. Hänellä on vahva työnäky jalkautua ihmisten pariin.
-Tein esimerkiksi viime kesänä baarikierrosta ja ilahduin, kun ihmiset uskalsivat tulla juttelemaan.
Amandan tavoitteena on, että seurakunta on osa yhteisöä ja ihmisten keskellä, eikä omalla mäellään.

Hiekkataipaleen parina Malmin alueella toimii nuorten aikuisten pastori Aleksi Vainikka.

-Alueyhdyshenkilön tehtävänkuva tukee työtäni hyvin, minusta on hienoa tavoittaa kaikenikäisiä ihmisiä ja kuulla heiltä toiveita seurakuntaan liittyen. Kuulun myös Malmin kirkon toiminnan käynnistämisen työryhmään, ja saan siihenkin alueyhdyshenkilönä hyviä ajatuksia. Aleksi pitää myös isien perhekerhoa.
-Siellä puhutaan muun muassa alueiden turvallisuudesta. Kaikkea saatua tietoa pohditaan ja mietitään, voimmeko me jotenkin vaikuttaa esimerkiksi turvallisuuden tunteeseen. Pitäisikö meidän vaikkapa jalkautua toisinaan joihinkin paikkoihin.
Aleksi näkee alueyhdyshenkilön roolin luontevana lisänä muuhun työnkuvaan. Messuissa on usein tutut kasvot ja kun itsekin toimii usein samassa kirkossa, tulee tutuksi. Tuttuun helpompi ottaa yhteyttä.

-Me haluamme tehdä tilaa uudelle ja rakentaa uutta. Seurakunnan vastuuvapaaehtoisia vanhenee ja toimintatilat muuttuvat. Muuttuviin tarpeisiin tulee voida vastata, Vainikka painottaa.

-Pyrimme kuulemaan ihmisiä herkällä korvalla heitä kohdatessamme. Vielä ei mitään yllättävää ole tullut esille, mutta kiehtovia legendoja olemme kuulleet alueen ihmisistä, hän lisää.
-Minä seuraan ahkerasti Jodel-keskusteluita, siellä kuulee hyvin, mitkä asiat ovat juuri nyt pinnalla, valaisee Amanda. Malmin on suuri alue ja siksi siellä on kaksi alueyhdyshenkilöä. Vastaavasti taas Viikki, Pihlajamäki ja Pihlajisto on niputettu yhdelle parille.
-Olemme kansan pulssilla. Kevään aikana olemme syöneet malmilaisissa rafloissa ja tehneet niistä videopätkät. Samalla on kyselty ravintolatyöntekijöiltä asioita ja toiveita. Me haluamme näkyä ja olla helposti saavutettavissa, Aleksi ja Amanda toteavat.
– Samalla opetellaan sitä, ettei profiloiduta vain tiettyyn paikkaan.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliVilkas viikonloppu
Seuraava artikkeliTapanilan kahvi ja teet palkittiin