Galina opastaa Oksanalle oikeaa tekniikkaa kuvioiden piirtämisessä.
Kuva Teija Loponen
Nuori Taide -säätiön tiloissa Pukinmäen Unikkotiellä kokoontuu ukrainalaisista ja suomalaisista koostuva taidekerho. Sitä vetää itsekin Ukrainasta sodan alta Suomeen tullut Galina Zinovieva.
-Olin kuullut, että Tapanilan Kylätilalla kokoontuu ukrainalaisryhmiä ja ajattelin, että olisi mukava saada heille jotain yhteistä taidetoimintaa. Kävin tapaamassa heitä ja kerroin, että meillä on nyt ainakin kevään vapaata täällä Unikkotien taidetalossa ja ehdotin ryhmän perustamista tänne, kertoo Nuori Taide -säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Sirpa Kivilaakso.
Galina Zinovieva, joka on suorittanut Ukrainassa perinteisen ukrainaisen maalaustavan mestarikurssin, suostui kerran viikossa kokoontuvan ryhmän ohjaajaksi. Zinovievan upeista kukkakorteista on lehdessämme aiemmin julkaistu artikkeli.
Galinan opastuksella harjoitellaan muun muassa ukrainalaisten ornamenttikuvioiden tekoa sekä testataan eri tekniikoita. Viime viikolla maalattiin kuvioita niin akryyliväreillä kuin guasseilla ja opittiin, millainen sivellin sopii eri väreihin.
-Sekoitan guassiin puuliimaa ja vähän vettä, niin värin rakenne silottuu ja on helpommin levitettävissä, opastaa Galina Zinovieva.
-Tämä on ihanan meditatiivistä ja rentouttavaa. Saa keskittyä vain tähän ja kokeilla jotain uutta. Ja pääsee samalla hetkeksi ”pakoon” kodin hulinasta, naurahtaa kolmen lapsen äiti Oksana.
Oksana kertoo, että hän on viimeksi piirtänyt kouluaikoina.
Unikkotien taidetalon pitkän pöydän ääreen kokoonnutaan maalaamaan ja samalla vaihtamaan kuulumisia. Kuva Teija Loponen
-Oikein hyvä, toteaa Galina Natalialle, joka loihtii siveltimellä herkkiä lehtiä paperille. Natalia on Oksanan tavoin harrastanut piirtämistä tai maalaamista vain kouluaikanaan.
-Nyt jo jonkin aikaa tuntui, että haluaisin piirtää, vaikka ihan vain kynällä. Sitten kuulin tästä ryhmästä ja päätin tulla mukaan testaamaan oppisinko käyttämään sivellintä. Tämä on todella mukavaa ja rentouttavaa, Natalia kiitteli.
Mukana on myös muutamia suomalaisia naisia. Ukrainalaiset osaavat jonkin verran suomea, mutta käytössä on myös heidän oma kielensä ja tarvittaessa englanti.
-Tämäkin on yksi tapa kotouttaa heitä, pohtii Sirpa Kivilaakso, joka itsekin harjoittelee muiden mukana maalaamista.