Kameroita ja kahvia kokosi valokuvanäyttelyn

Kuvis Harrastajakuvaajat Jarmo Loponen, Kalevi Ristola, Raimo Tuovinen ja Markku Alanen. Taustalla näyttelyn töitä. Kuva Teija Loponen
Tapanilan Kylätilalla on jo vuosikaudet kokoontunut pääasiassa miehistä koostuva Kameroita ja kahvia -kerho. Valokuvanäyttelyn synnyttäminen oli ollut pitkään mielessä ja nyt se toteutui. Tuotoksia on nähtävillä Tapanilan keskustassa Rönttösrouva -kahvilan seinällä.
-Kylätilan silloinen koordinaattori Maija Hannula tämän pisti alulle. Tosin alkuun taidettiin puhua myös aika paljon Kylätilan remonteista, kun Loposen Jarmon kanssa oltiin siinä talkooporukassa tiivisti mukana, kertoo Markku Alanen.
Tässä näyttelyssä Markulla ei ole omia kuvia kiireidensä vuoksi mukana, mutta Rönttösen pöydässä hän esittelee vanhaa kameraa ja lasilevyille ikuistettuja kuvia sukulaisistaan. Samantyyppistä on kerhon kokoontuminen muutenkin ollut, välillä on tutustuttu erilaisiin kameroihin ja kuvien tekoon vanhoista negoista, kuvankäsittelyyn, dronekuvaukseen, on käyty näyttelyissä ja tutustumiskäynneillä.
Kerhon jäsenistä Ilmo Kolehmainen harrastaa luonto- ja lintukuvausta ja hänen johdollaan on tehty muutama lintujen kuvausretki.
-Näyttelyt ovat antoisia, sillä muiden valokuvia katsoessa oppii paljon. Ja muutenkin valokuvat avartavat maailmankuvaa, tuumii Kalevi Ristola.
-Ei meistä kukaan ole ennen valokuvanäyttelyä koostanut alusta alkaen, mutta nyt on sitten sekin koettu, myhäilee Raimo Tuovinen.
Valokuvanäyttelyn kokoamista pohdittiin jo Kylätilan 100-vuotisjuhliin, mutta se jäi. Nyt päätettiin tehdä näyttely vapaammalla idealla, teemoja oli neljä: Ruska Tapanilassa, Tuttuja taloja, Maisemakuvia ja Kaikkea muuta.
-Kuvaan mielelläni luontoa ja kaupunkinäkymiä. Täällä olevista kuvistani pidän eniten tuosta ostoskärry
-kuvasta, kertoo Ristola. Raimolle mieluisin omista kuvista on talvinen maisema ja Jarmolle Hiidenkiventiellä sijaitsevasta talosta otettu kuva.
-Näyttelyn lopputulos yllätti, tämähän näyttää hyvältä, vaikka vähän kiire meinasi tulla, miehet tuumivat.
Miehet kuvaavat pääasiassa digikameroilla ja näyttelyssä on mukana jopa muutama kännykkäkameralla otettu kuva.
-Vaikeinta kuvauksessa on valotus, pohtii Kalevi.
-Ja oikean aukon valinta, lisää Markku.
Muut lisäävät siihen vielä sommittelun.
-Koronan aikana ei juuri muuta voinut kuin käydä lenkeillä ja päätin sitten alkaa ottaa kameran mukaan, jotta kävely olisi mielekkäämpää. Niin minulle on näitä kuvia kertynyt, toteaa Raimo. Näyttelyssä onkin niin vanhoja kuvia vuosien varrelta, kuin jokunen varsin tuorekin otos.
-Kun saa otettua oikein hyvän kuvan, niin se lämmittää todella mieltä. Sellainen on kiva laittaa esillekin, kertoo Jarmo.
-Ja se ilahduttaa, jos saa tallennettua kohteen juuri sellaisena, kuin mielessään ajatteli, lisää Tuovinen.
Rönttösrouva on antanut Kuulijantiellä sijaitsevan kahvilansa takaseinän valokuvanäyttelyn käyttöön. Kuvat vaihdetaan muutaman viikon päästä ja kaikkineen näyttely on esillä kesäkuun puoliväliin. Valokuvillaan mukana ovat Raimo Tuovisen, Kalevi Ristolan ja Jarmo Loposen lisäksi Ilmo Kolehmainen, Risto Ranta ja Heikki Ahola.
Teija Loponen

Edellinen artikkeliViikinmäkeen uusia asuntoja noin 700 asukkaalle
Seuraava artikkeliMuuttolintujen kevät on kansalaistiedettä