Malmilaiset ikäihmiset saivat osallistua kaupunkiympäristön kehittämiseen palautteenantolaitteella. Sen tuloksena Malmin alue saa sata uuttalevähdyspaikkaa.
Urbanage-hanke selvittää ikääntyvän väestön kohtaamia haasteita kaupunkitilassa ja tuottaa tietoa kaupunkisuunnittelun ja palveluiden kehittämiseksi. Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki vastaa sen käytännön toteuttamisesta.
-Oli ilo huomata, että ikäihmiset ottivat laitteen ja sen isot painikkeet hyvin vastaan ja pitivät sitä helppokäyttöisenä. Mielestäni kävi ilmi, että laitteelle olisi kysyntää tässä käyttäjäryhmässä, vaikka nuoremmat hoitaisivat saman asian luontevammin puhelimen apilla, kertoo Forum Virium Helsingin tekninen projektisuunnittelija Aki Salminen.
-Laitteen käyttäminen oli yksinkertaista ja helppoa. Penkkitoiveita tuli merkittyä monia omien päivittäisten kävelyreittien varrelle. Vaikka itse pystyn vielä kulkemaan melko hyvin, ovat penkit ja niiden tarjoamat levähdysmahdollisuudet elintärkeitä meidän ikääntyneiden liikkeelle lähtemisen tukemisessa. On mielestäni hienoa, että asukkailta kysytään toiveita penkkien sijoitteluun, kertoo eräs pilottiin osallistunut käyttäjä.
Malmin pilotti helpotti ikäihmisten osallistumista oman lähiympäristönsä muokkaamiseen.
Palautteen perusteella Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala tulee sijoittamaan Malmille noin sata uutta penkkiä. Penkkimallit ja ja niiden tarkat sijainnit on tarkoitus suunnitella kevätkaudella ja asentaa penkit paikoilleen vuoden loppuun mennessä.
Kokeilussa käytetty työkalu tallentaa ainoastaan painikkeiden painallukset, laitetunnisteen, aikaleiman ja sijaintikoordinaatit. Tallennettu tieto ei sisällä käyttäjiä yksilöiviä tunnisteita tai henkilötietoja. Helsingin kaupunki on panostanut ikäihmisten liikkumiseen jo useana vuotena peräkkäin. Kaupungin toimialojen ja kaupunginkanslian yhteistyöllä kartoitettiin nyt ensimmäistä kertaa ikäihmisten liikkumista yhdellä rajatulla alueella, Malmilla.