Nuorisotalo suojeluun ja kerrostalo kainaloon

Saatsi Arkkitehtien hahmotelmaa nuorisotalon tontista uudisrakennuksineen.

Ylä-Malmin torilla on tarkoitus säilyttää entisen nuorisotalon vanhin vuonna 1929 valmistunut osa ja suojella se, mahdollistaa uudemman laajennusosan purkaminen ja rakentaa tontille viisikerroksinen asuinkerrostalo.

Torin laidalla olevalle entisen Malmin Nuorisotalon tontille Malminraitti 3:ssa on tekeillä asemakaavan muutos. Vanha puutalo katsotaan kaupunkikuvallisesti ja kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi osaksi Ylä-Malmin torin ympäristöä.

Tavoitteena on palauttaa viimeksi nuorisotalona toiminut rakennus asuinkäyttöön ja tehostaa tontin käyttöä. Nuorisotalo on torin alueen ainut 1900-luvun alun rakennuskannasta säilynyt rakennus ja siitä on laadittu rakennushistoria. Hanke on osa Malmin keskustan kehitystyötä, jonka tavoitteena on korostaa vanhan rakennuskannan tärkeyttä, mutta samalla kasvattaa Malmin keskusta-alueen asukasmäärää.

Malmin nuorisotaloa ei ole suojeltu asemakaavalla, mutta se on osoitettu Helsingin Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymässä Malmin keskustan suunnitteluperiaatteissa historiallisen kerrostuneisuuden näkökulmasta erityisen tärkeäksi rakennukseksi. Rakennus suositellaan nyt suojeltavaksi asemakaavan muutoksen yhteydessä. Saatsi Arkkitehdit ovat tutkineet rakennusta ja päätyneet siihen, että vanha nuorisotalo soveltuu erinomaisesti asuinkäyttöön. Kapea runkosyvyys ja nykyiset tilajaot mahdollistavat monipuolisen asuntojakauman ja persoonalliset huoneistot. Rakennus tulisi korjata entistäen.

Nuorisotalo on mahdollista palauttaa asuinkäyttöön, mutta rakennushistoriallisten arvojen säilyttäminen ja rakennusfysikaalinen toimivuus tulisi arvottaa tärkeämmäksi kuin korjaaminen täysin nykymääräysten mukaisesti erityisesti esteettömyys- tai energiatehokkuusvaatimusten osalta.

– Toiminnalliset rajoitteet on nähtävä voimavarana ja hyväksyttävä osana historiallisen rakennuksen luonnetta, suunnitelmassa todetaan.

Viitesuunnitelmassa on esitetty esimerkiksi porrashuoneen toteuttamista rakennuksen nivelkohtaan, jossa on sijainnut portaikko aikaisemminkin toisen ja kolmannen kerroksen välillä. 80-luvun asussa oleva portaikko Malmin raitin puoleisen sisäänkäynnin puolelta on esitetty purettavaksi, mutta se olisi toinen mahdollinen sijaintipaikka portaikolle eri kerrosten välillä.

Nuorisotalon vanhalla puolella ei ole kellaritilaa ja siksi viitesuunnitelmassa on esitetty uuden piharakennuksen toteuttamista. Tontilla on sijainnut vanhojen valokuvien perusteella ennenkin piharakennus, joka on palvellut korttelin asukkaita. Piharakennukseen voisi sijoittaa saunan, yhteiskäyttötilaa tai varastoja. Piharakennuksen kohdalla sijaitsee nuorisotalon laajennusosa, jonka kellarissa on rakennuksen lämmönjakohuone kaukolämpöliittymineen. Uusi konehuone voitaisiin mahdollisesti toteuttaa vanhalle paikalleen.

Rakennus sijaitsee erittäin hyvien liikenneyhteyksien äärellä, siksi katsotaan perustelluksi suunnitella tontti ilman omia autopaikkoja. Muodostuvalle uudelle sisäpihalle sekä Ylä-Malmin torin puolelle on mahdollista toteuttaa istutusalueita, sillä pelastusreitit voidaan toteuttaa olevilta katualueilta käsin. Ylä-Malmin torin vilkkauden vuoksi katsotaan, että tontin voisi aidata torin puolelta pihan rauhallisuuden takaamiseksi. Samalla raja yksityisen ja julkisen tilan välillä olisi selkeä. Hankkeen lähtökohtia esitellään ja niistä keskustellaan Uutta Koillis-Helsinkiä verkkotilaisuudessa 15.5.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliMPS tarjoaa Tapanilassa todellisen futislauantain
Seuraava artikkeliSM-kisoista kaksi kultaa Tapanilaan