Tapulikaupungissa tarvitaan lähipalveluita

Puistolan terveysasema sijaitsee keskeisellä paikalla Tapulikaupungissa. Kuva Teija Loponen

Tapulikaupunki-Seura katsoo, että hyvinvointikeskussuunnitelmissa on unohtunut, että sosiaali- ja terveyspalvelut ovat lähipalveluita. Puistolan terveysaseman ja neuvolan sekä hammashoitolan lakkauttaminen ja palveluiden siirtäminen Malmille olisi virhe. Palvelua eniten tarvitsevat jäisivät keskittämisen jalkoihin.

Tapulikaupunki-Seura on jättänyt mielipiteen suunnitteilla olevan hyvinvointikeskuksen asemakaavamuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Vastineessa todetaan, että Tapulikaupungissa asuu lähes 9000 asukasta, joita palvelee Puistolan terveysasema.

-Se on suurelle osalle asukkaistamme kävelyetäisyydellä, mutta tuhansien asukkaiden on kuljettava terveysasemalle bussilla. Ennen bussiin nousemista on usein käveltävä satoja metrejä. Bussilinjat eivät edes tavoita kaikkia tapulikaupunkilaisia, joten autoja käytetään paljon. Puistolan terveysasema palvelee myös Puistolaa, jossa asuu reilu 6500 asukasta. Matkat bussipysäkille ovat myös Puistolassa pitkiä, joten terveyspalveluihin kuljetaan todennäköisesti paljon autolla, kirjelmässä todetaan.

Tapulikaupunki-Seura huomauttaa, että julkisten palveluiden katoaminen näivettää kaupunginosia ja syventää huono-osaisuuden kierrettä. Lopulta sote -käynnit harvenevat ja ongelmat kasautuvat. Ne puhkeavat vuosien päästä. Keskukselle osoitettu tontti Soidintiellä sijaitsee sivussa ja on julkisilla liikennevälineillä vaikeasti saavutettava.

-He, jotka voivat, tulisivat kulkemaan keskukseen autolla. Autoilun määrä kasvaisi. Tontti on ylipäätään suunniteltuun tarkoitukseen liian ahdas ja sijaitsee väärässä paikassa, seura toteaa. Tällä hetkellä bussit kulkevat monen tärkeän palvelupisteen luokse. Puistolan terveysasema ja hammashoitola ovat julkisen liikenteen solmukohdassa. Autoilevia asiakkaita varten Puistolan asemanseudulta löytyy riittävästi pysäköintitilaa. Soidintielle julkisilla kulkeminen olisi hyvin vaivalloista. Bussilinjojen uudellen suunnittelu aiheuttaisi kustannuksia.

Soidintie 3:ssa sijaitsee tällä hetkellä HEKAn vuokra-asuntoja, joiden purkaminen osoittaisi piittaamattomuutta ilmastomuutoksen uhkia sekä HEKAn taloustilannetta kohtaan. Tapulikaupunki-Seurasta todetaan, että tarvitaan kaikkien kustannusten ja hyötyjen selvittäminen ennen kuin näin suuria hankkeita ryhdytään ajamaan.

Teija Loponen
Edellinen artikkeliMalmitalo on muutosten kourissa
Seuraava artikkeliMiljoonan euron remontti Siltamäessä