Miljoonan euron remontti Siltamäessä

H-talo on varsin uusi rakennus vanhojen suojeltujen rakennusten takana. Kuva Teija Loponen

Siltamäen entisessä palvelutalossa Peltokyläntie 4-6 4 H -rakennuksen tilat muutetaan vastaanotto-, kriisi- ja kuntoutusosastoiksi kehitysvammaisille ja erityisen vaativaa tukea tarvitseville, joilla on vammaispalvelun asiakkuus.

Entisen palvelutalon H-rakennusta koskevan remontointihankkeen enimmäishinta on arvonlisäverottomana 996 000 euroa ja sen laajuus noin 1199 brm2. Palvelutalon tilat muutetaan palvelemaan erittäin vaikeasti vammaisia asukkaita. Muutoksessa huomioidaan eritysesti kulkuaukkojen mitoitukset, liikkumisen esteettömyys, tilojen turvallisuus, tekniikan suojaukset sekä kestävät pintamateriaalit.

Lisäksi rakennetaan kaksi erillistä turvahuonetta. Toimisto- ja kokoustilojen vaade säilyy normaalilla tasolla. Toiminta auki ympärivuorokautisesti viikon jokaisena päivänä.

Palvelutalon tiloissa erityisenä huomiona ovat turvallisuuteen liittyvät muutokset, paloturvallisuus, hälytysjärjestelmät ja kameravalvonta. Samoin ulko- ja piha- alueiden estettömyys ja virikkeet ulkotiloissa. Jatkossa asiakastilojen on oltava erittäin kestävät. Seiniin ja kaikkiin pintoihin kohdistuu toistuvasti iskuja/väkivaltaa. Kestävyystekijät on otettava huomioon kaikissa asiakastilojen pintaratkaisuissa kuten. putket, patterit, wc-tilat, vesipisteet, sähköpistokkeet. Putkitukset ja kaapeloinnit tulee ratkaista ensisijaisesti niin, että ne ovat rakenteiden sisällä. Tietotekniset, kamera- ja henkilöturvajärjestelmät, sekä kaikki lukitukset uusitaan.

Palvelutalon tila tarvitaan uuteen käyttöön, sillä Sote -uudistuksen mukaisesti erityishuoltopiirit purkautuvat, ja sen seurauksena aikaisemmin ostopalveluna toteutettu erityisen vaativan tuen lakisääteinen palvelu siirtyy kaupungin omaksi toiminnaksi. Siltamäen palvellutalon alue on suojeltu asemakaavalla, se on kaavassa sosiaali- ja terveydenhoitoa palvelevien rakennusten alue, jolla ympäristö säilytetään. Ympäristö on sekä kulttuurihistoriallisesti, että kaupunkikuvallisesti arvokas. Hankkeen rakentamisaikataulu on huhti-heinäkuu 2024.

Teija Loponen
Edellinen artikkeliTapulikaupungissa tarvitaan lähipalveluita
Seuraava artikkeliErä karatella mitalijuhlaa