Vaellus johdattaa arkisten ongelmien äärelle

Vaelluksella tunteet pääsevät välillä vähän kuumenemaan. Kuva Teija Loponen
Malmin Työväen Näyttämö vie katsojansa Anna Krogeruksen Vaellus -näytelmän myötä pohtimaan monelle etenkin työelämästä tuttuja ongelmia. Mutta ei tässäkään näytelmässä tyystin vakavan äärellä olla, ripaus komediaa terästää esitystä.
-Ongelmathan ovat kaikkialla samanlaisia, on johtamisongelmia, kommunikaatio-ja motivaatio-vaikeuksia, mielenterveysmurheita ja rahapulaa, toteaa ohjaaja Jouko Myllyoja.
Vaelluksen työyhteisö kokee niin kuolemaa kuin ylösnousemusta, naimisiinmenoa ja eroa, raamatullista leivän syömistä ja niin edelleen.
-Uskon, että moni voi huomata lavan hahmoissa tuttuja piirteitä jopa itsestään, tuumii Mikko Lammi.
Tarinan runkona ovat Karunlahden seurakunnan työntekijät, jotka lähtevät erämaahan viettämään työyhteisön virkistyspäiviä. Kirkkoherralla on visio pyhiinvaelluksesta, mutta piispan lähettämän työnohjaajan tavoitteet ovat toisenlaiset. Uudistusmielisyys, muutos ja pysyvyys ottavat mittaa toisistaan. Vaelluksella käsitellään niin rakkautta kuin kuolemaa. Pintaan nousee toiveita sekä pelkoja ja kulkijat joutuvat kohtaamaan luonnon keskellä niin toisensa kuin myös itsensä.
-Tämän kevättalven esitystä pohdittaessa oli ajatuksena se, että lavalla nähtäisiin 5-7 näyttelijää ja teksti olisi ajankohtainen. Anna Krogeruksen tekstit ovat minulle entuudestaan tuttuja ja tätä Vaellusta oli mukava lähteä työstämään. Kirkko on suurten muutosten keskellä, joten sikälikin tämä näytelmä sopii aikaan. Ja kirkkohan on työyhteistö, jossa on ihan samoja ongelmia ja asioita käsiteltävänä kuin missä tahansa työpaikalla. Lähdimme liikkeelle tekstistä ja etsimme rooleihin sopivat esiintyjät, kertoo toista kertaa Malmin Työväen Näyttämöllä ohjaava Jouko Myllyoja.
Myllyoja lisää, että ohjaajalle tuo lisää mielenkiintoa se, että osa näyttelijöistä on tuttuja, osa aivan uusia tuttavuuksia. Näytelmässä on mukana kaksi teatterin omaa ”veteraania”, eli Maarit Kivivuori ja Vuokko Suitiala. Muut ovat Malmilla uusia kasvoja.
Mikko Lammi kertoo kuulleensa ystävältään, että juuri hänen tyyppistä henkilöä ehkä kaivattaisiin Malmilla.
-On mielenkiintoista esittää tällaista sosiaalisesti sitoutumisongelmaista ja pohtia, mistä se johtuu. Sekin on jännä, että tässä näytelmässä on aika tasavahvat roolit, kaikilla on paljon puhetta. Haastavinta on ehkä se, että palaset ja ihmiset loksahtavat oikeille paikoilleen, Lammi pohdiskelee.
Lammin seitsemänvuotias tytär on sparrannut häntä vuorosanoissa ja on innoissaan näytelmästä.
Mika Syvänen on näytellyt jo noin 15 vuotta useissa eri teattereissa ja myös televisiossa. Hänet pyydettiin Malmille mukaan kappalaisen rooliin.
-Olen esittänyt pappia aika usein. Siksi minulla on oma papinpaitakin rooliasuna, hän paljastaa. Syväsen mukaan esityksessä ruoditaan varsin mainiosti ihmiselämää ja työyhteisöissä olevia erilaisia rooleja. Hän uskoo, että näytelmällä on paljon annettavaa katsojilleen.
Esityksessä lavalle nousevat Maarit Kivivuori, Jessica Kullström, Mikko Lammi, Mikko Lehtonen, Vuokko Suitiala ja Mika Syvänen, valot Harri Rönkkö.
Vaelluksen ensi-ilta nähtiin 14.2. klo 19.00 Malmin Työväentalolla, Takaniitynkuja 9. Esitykset helmi-maaliskuussa keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Liput 20/16e, varaukset 040 738 2843 tai kinnunenhilkka78@gmail.com, lippuja voi ostaa myös ovelta. Kesto on noin 2 tuntia sisältäen väliajan.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliSenioriKamulta juttu- ja ulkoiluseuraa
Seuraava artikkeliMalmin lentoaseman ystävät huolissaan kentän luonnosta ja rakennuksista