Ella Matero haaveilee mestaruussarjasta

Jalkapallo on Ella Materon laji ja siinä hän haluaa edetä mahdollisimman pitkälle. Kuva Teija Loponen
Malmin Palloseurassa T2012 -joukkueessa pelaava Ella Matero on ehtinyt pelata jalkapalloa jo reilut kuusi vuotta. Nyt Ella iloitsee siitä, että oma joukkue pääsi Helmariliigan karsintoihin ja selvisi niistä toiselle karsintakierrokselle. Tulevaisuuden haaveena on pelata joskus naisten mestaruussarjassa.
Ellaa kävi pienenä vanhempiensa kanssa seuraamassa vuotta vanhemman veljensä jalkapalloharjoituksia ja pelejä. Pelaaminen näytti niin kivalta, että Ella halusi päästä mukaan ja liittyi Malmin Palloseuraan.
-Olin silloin aloittaessani viiden tai kuuden vanha. Jalkapallonpeluu on mielestäni edelleen tosi kivaa ja meillä on hurjan kiva joukkue ja hyvä joukkuehenki. Jos ei olisi hyvä tiimi, ei varmaan pelitkään onnistuisi niin hyvin, Ella arvelee. Ella kehuu myös valmentajia ja joukkueenjohtajia, jotka osaavat ohjata myönteisesti ja kannustavasti joukkuetta. -Menestymiseen vaikuttaa se, että kaikilla on kivaa ja hyvä fiilis. Meillä kaikki pääsee pelaamaan ja myös pelipaikkojakin vuorotellaan, jotta kaikki pääsevät testaamaan kaikkea. Itse pelaan eniten hyökkääjänä ja tykkään siitä, mutta olen minä maalissakin ollut, Ella kertoilee.
Treenejä T2012-tytöillä on kolmasti viikossa, joista yksi on salivuoro.
-Ulkovuoroja on jouduttu aika paljon tänä talvena perumaan, kun on ollut niin paljon pakkasta tai lunta. Nurmikolla pelaaminen olisi tietysti mukavinta.
Viikonloppuisin on pelejä ehkä pari kertaa kuukaudessa. Poikkeuksen niihin toi Helmariliiga, sen karsinnat pelattiin arkipäivänä.
-Silloin piti olla koko päivä pois koulusta, mutta opettaja antoi vapaata ja kertoi, mitä tehtäviä pitää sitten itsekseen kotona tehdä, kertoo Maatullin peruskoulua käyvä Ella Matero.
Samalta luokalta ei muita tyttöjä joukkueessa ole.
-Useimmat kavereistani ovat joukkueesta, mutta on minulla tietty muitakin kavereita omalta luokalta ja muuten. Heidän kanssaan lähinnä hengaillaan vapaa-aikana.
Ella pelaa tavoitteellisesti ja sen vuoksi hän on vähän harkinnut vaihtaa Vantaan Jalkapalloseuraan, jossa treenimääräkin kasvaisi yksillä harjoituksilla viikossa. Vanhemmat ovat jo luvanneet kuskausapua, jos Ella vaihtaa joukkuetta.
-Nyt haluan panostaa vain jalkapalloon. Ehkä pyrin seiskalla liikuntapainotteiselle yläasteelle, kuten veljenikin. Olisi kiva edetä mahdollisimman pitkälle, unelmana olisi pelata aikuisena mestaruussarjassa.
Muita tulevaisuudenhaaveita pian 12-vuotiaalla Ellalla ei vielä ole, ei opiskelujen tai ammatin suhteen.
-Mutta varmaan sitten joskus ryhdyn valmentajaksi tai joukkueenjohtajaksi. Nyt olen jo tuomaroinut nuorempien pelejä.
Ella pelaa mieluiten hyökkääjän paikalla, johon hänen nopeutensakin antaa hyvät eväät.
-Jalkapallo sopii harrastuksena lähes kaikille, vähän fyysinen lajihan tämä on ja täytyy tykätä olla joukkueessa. Minulle ei yksilölajit varmaan sopisikaan. Meillä on monentasoisia joukkueita ja jo ihan pienillekin, joten kannattaa kokeilla, jos vähänkin kiinnostaa, Ella kannustaa.
Hän itse jää pois treeneistä vain jos on kipeä, koskaan ei ole vielä tullut sellaista fiilistä, ettei jaksaisi tai huvittaisi.
-Ja onneksi olen aamuvirkku, sillä turnaukset ovat usein aamupäivisin.
Teija Loponen

Tytön harrastus vei joukkueenjohtajaksi

Marko Ravinen toimii MPS:n T2012 joukkueenjohtajana. Hän tiesi seurasta vain nimen siinä vaiheessa, kun oma tytär halusi käydä kokeilemassa seuran jalkapallotreeneissä nähtyään seuran mainoksen koululla.

-Tytär tykkäsi kokeilusta ja halusi liittyä joukkueeseen ja siitä lähtien olin treeneissä läsnä hänen mukanaan. Avustin silloisia valmentajia missä milloinkin apua tarvittiin ja sillä tiellä ollaan. Seura toimii kodin lähellä ja treenimatkat eivät vie paljoa aikaa, lisäksi pelaajat tulevat samalta alueelta, joten aika win-win kaikin puolin, Marko Ravinen kertoo.
Joukkueenjohtajan yksi tehtävä on tukea pelaajia ja sitä voi Ravisen mukaan tehdä monin tavoin.
-Omalla kohdallani on käynyt niin onnellisesti, että nykyisessä joukkueessa on paljon pelaajia, jotka ovat olleet useita vuosia mukana. Heidän lisäksi meille tulee myös uusia pelaajia säännöllisesti, jotka ilomielin toivotan tervetulleiksi. Pidempään pelanneiden tyttöjen touhuissa olen ollut mukana pienestä pitäen ja oppinut tuntemaan heitä ja nähnyt heidän kehittymistään pelaajina ja ihmisinä. Monet ovat aloittaneet ykkös- tai kakkosluokalla ja nyt yläaste on jo ihan nurkan takana.
-Joukkueenjohtajana (jojo) haluan olla läsnä ja henkilö, jolle pelaajat voivat tulla kertomaan ihan jokapäiväisiä juttujaan ja erityisesti niitä asioita, jotka vaivaavat mieltä. Nuo asiat liittyvät monesti kaikkeen muuhun kuin jalkapalloon. Joukkueemme pelaajat ovat vielä lapsia, jotka tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. Olen sanonut, että minuun voi aina ottaa yhteyttä ja kertoa mistä vain ja eteen tulevat ongelmatilanteet hoidamme yhdessä kuntoon. Ne ovat pieniä tekoja, joilla on isot kerrannaisvaikutukset, hän kuvailee.
Hyvä yhteishenki on tärkeää. Kiusaamiseen on nollatoleranssi.
-Jos havaitaan kiusaamista tai kuullaan, että oletettua kiusaamista on tapahtunut, niin yhdessä valmentajan kanssa otamme asian heti puheeksi asianosaisten kanssa ja olemme myös yhteydessä vanhempiin, joukkueenjohtaja kertoo.
-Me emme myöskään priorisoi ketään pelaajaa toisiin nähden – kaikki ovat tasa-arvoisia. Pelaajat ovat taitotasoltaan erilaisia ja se tuo rikkautta joukkueen toimintaan. Taitavammat pystyvät auttamaan omalla esimerkillään vasta-aloittaneita ja näin yhdessä tekemällä joukkue toimii tiiminä, jossa kaikki tukevat toisiaan ja kehittyvät yhdessä.
-Meillä on joukkueessa kolme eri tasoista peliryhmää ja on mukava seurata turnauksissa sitä, kuinka tauolla olevat joukkueet kannustavat pelaamassa olevia. Ravinen kertoo jojona ja aikuisena seuraavansa myös, että ketään ei jätetä ulkopuolelle ja pelaajat noudattavat itse sopimiaan joukkueen sääntöjä.
-Tykkään antaa vastuuta tytöille, mutta tarvittaessa puhallan pelin poikki, mikäli toiminta ei ole enää sellaista meidän joukkueen näköistä toimintaa.
Marko Ravinen kannustaa kaikkia kiinnostuneita kokeilemaan jalkapalloa.
-Joukkueessa toimiminen opettaa hyvin sosiaalisia taitoja, kun joukkueessa pitää ottaa muut ja muiden mielipiteet huomioon, sekä välillä joutuu väkisinkin sietämään pettymyksiä, mutta ei yksin. Malmin Palloseuran joukkueiden yhteystiedot löytyvät seuran nettisivuilta ja mikäli yhtään kiinnostaa, niin ottakaa rohkeasti yhteyttä jojoihin ja sopikaa tutustumiskäynnistä treeneihin. Meillä on kivaa ja mukaan mahtuu, hän vakuuttaa.
TL
Edellinen artikkeliPäätöksiä
Seuraava artikkeliHuolina ilmasto, luonnon hupeneminen ja täydennysrakentaminen