Ajurinaukion monitoimitalon purkaminen jäihin

Tapulin monitoimitalo säilyy näillä näkymin purkamiselta. Hok-Elannon tyhjän ravintolatilan toivottaisiin tulevan käyttöön. Kuva Teija Loponen
Tapulikaupungin monitoimitalo oli tarkoitus purkaa ja sen tilalle rakentaa asuin- ja liiketalo. Ajurinaukion pysäköintipaikalle olisi tullut liiketilaa ja parkkitalo. Nyt hanke on purkautunut. YIT:llä oli kehittämisvaraus Tapulikaupungin Ajurinaukiolle vuoden 2023 loppuun asti.
Kaupunkiympäristötoimialan erityisasiantuntija Mia Kajan kertoo, että YIT päätti luopua varauksesta ja se merkitään päättyneeksi alkuvuodesta 2024. Kehittämisvarauksessa purettavaksi aiotussa monitoimitalossa sijaitsee muun muassa kirjasto, nuorisotalo ja apteekki.
Arkkitehti Joakim Kettunen puolestaan vahvistaa, että Ajurinaukiolla ei ole vireillä kaavamuutosta. Tiedossa ei myöskään ole vireillä olevia viime vuonna hyväksyttyjen suunnitteluperiaatteiden mukaisia pysäköintitaloja.
-Suunnitteluperiaatteissa esitetään pysäköintilaitoksen likimääräinen sijainti. Niiden toteutusmahdollisuudet ja mitoitus selvitetään asemakaavoituksen yhteydessä. Tapulikaupungin ja Puistolan asemanseudun suunnitteluperiaatteet hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 4.4.2023, Kettunen valaisee.
Hän lisää, että Suutarila, Suurmetsä, Puistolan asemaseudun monitoimitalot asemakaavaehdotus on nähtävillä 17.1.–15.2. Kaavamuutos mahdollistaa Yleisten rakennusten korttelialueelle palvelutiloja, mutta lisärakentamisesta ei ole päätöksiä.
Tapulikaupunki-Seura on tyytyväinen YIT luopumiseen Ajurinaukion suunnitteluvarauksesta. Ajurinaukio ja sen laidalla oleva Tapulin monitoimitalo muodostavat näkymän, joka on jo historiallinen.
-Vuonna 1985 valmistunut monitoimitalo syntyi aikoinaan Puistolan eri yhdistysten ja toimijoiden aktiivisen toiminnan tuloksena ja paransi merkittävästi alueemme palveluita. Erityisesti rakennuksen eteläpään lasiseinämä ja ala-aula ovat poikkeuksellisen hieno kokonaisuus, toteaa Tapulikaupunki-Seuran puheenjohtaja Katriina Alestalo. Tapulikaupunki-Seura on ollut vuosien saatossa paljon yhteydessä Ajurinaukio 5:n hoidosta vastaaviin tahoihin, sillä takavuosina rakennuksen sekä katutilan hoito oli hunningolla.
-Rakennuksen tiloista tulee pitää huolta, ja liikehuoneistojen omistajien tulisi kuunnella vuokralla olevien yrittäjien toiveita. Esimerkiksi kukkakauppias olisi aikoinaan halunnut liikehuoneistoon suoraan kadulle avautuvan ulko-oven. Ja jo vuosia tyhjänä ollutta Ravintola Dominon tilaa asukkaat ovat toivoneet julkiseen käyttöön kirjaston lisätilaksi ja kokoustilaksi, mutta tilan omistava HOK-Elanto ei ole tarttunut asiaan, Alestalo valaisee.
Tapulikaupunki-Seura ei kannata täydennysrakentamista eikä etenkään parkkitalojen rakentamista, koska alueen liikennejärjestelmä ei kestä lisääntyvää liikennettä.
-Meillä on useita toiveita alueen palvelutarjonnan parantamiseksi. Siihen ei tarvita uutta rakentamista, vaan nykyisten tilojen kunnollista hyödyntämistä. Maatullinkujalla on paljon tyhjiä liikehuoneistoja, kun yrittäjät lähtivät Palokellonkuja 5:een tulossa olleen peruskorjauksen alta pois. HEKA siirsi korjausta vuosilla eteen päin, ja liiketilat ovat nyt vailla vuokralaisia. Mahtavalla paikalla oleva tila Tapuliaukiolla on tyhjä, kun R-kioski lopetti, huomauttaa seuran puheenjohtaja. Seuran näkemys on, että lisärakentamisella ei voi kilpailla isoja kauppakeskittymiä ja verkkokauppaa vastaan. Sen sijaan olemassa olevien liiketilojen saattaminen hyvään kuntoon kiinnostaisi sekä uusia yrittäjiä että kuluttajia.
Tapulikaupunki-Seura toivoo uusia palveluita, kuten pesulan palvelupisteen, suutarin ja kahvila/konditoriamyymälää. Lisäksi toivotaan lakkautettujen palveluiden palaamista, niitä ovat R -kioski, kukkakauppa, kahvila/ruokaravintola sekä kaikkien käytössä oleva ilmoitustaulu.
-Nykyisten palveluiden, kuten kirjaston, apteekin, terveysaseman, hammashoitopalveluiden, seurakuntakodin, pitopalvelun, kampaamojen/partureiden, pizzerioiden sekä ruokakauppojen, toivotaan luonnollisesti säilyvän. Tapulin kirjaston ja nuorisotalon pitää jatkossakin sijaita nykyisellä paikallaan, Alestalo toteaa.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliPientalovaltaisilla alueilla on pitovoimaa
Seuraava artikkeliPäätöksiä