Se on joulu nyt

Vuoden synkin aika alkaa olla ohi. Perjantaina koittaa talvipäivänseisaus eli vuoden lyhyin päivä. Tuon lyhyen päivän hyvä puoli on se, että sen jälkeen päivät alkavatkin sitten jo pidetä. Valon määrä lisääntyy hiljalleen ja pimeää osuutta on päivä päivältä hitusen vähemmän. Jos aurinko paistaa ja on lunta, voi valon määrä suorastaan häikäistä. Nyt viime päivinä sellaista vaaraa ei ole ollut. Moni silti jo unelmoi hiihtolenkeistä auringonsäteiden kimaltamilla hangilla. Ehkäpä nekin päivät vielä koittavat. Perjantaina käynnistyy myös koululaisten joululoma, joka jatkuu Loppiaisen yli.
Talvipäivänseisauksen jälkeen koittaa pitkään odotettu joulu. Kuluvalla viikolla on tehty niin ruoka- kuin lahjahankintoja, jotta joulusta tulisi kaikille mieleinen. Joulutunnelmaan ehtii vielä virittäytyä joululaulujen parissa, joita lauletaan kirkoissa sekä Malmin Varustamolla. Monella jouluperinteisiin kuuluu hautausmailla vierailu ja Malmin hautausmaallakin kävijöitä on jouluna tuhansittain. Kynttilöitä sytytetään läheisten poisnukkuneiden haudoille sekä muistokiville heille, joiden hautapaikat ovat jossain kauempana. Ajoittain hautausmaalla saattaa olla ruuhkaisaa. Joulumieli helpottaa jonossa matelemista ja parkkipaikan etsintää. Jos haluaa välttää ruuhkat, kannattaa hautausmailla käydä vasta illemmalla.
Joulua odotetaan kovasti ja sitä valmistellaan monin tavoin. On myös iso joukko heitä, jotka viettävät joulunsa yksin, halusivat tai eivät. Kaiken kiireen keskellä olisi hienoa muistaa myös heitä. Puhelut jouluna tutuille yksinasuville voivat olla heille tärkeämpiä kuin arvaammekaan. Muutamassa päivässä juhlapyhät ovat kuitenkin ohi ja koittaa taas arki. Joulun jälkeisenä sunnuntaina juhlistetaan tämän vuoden loppumista ja toivotaan hartaasti, että maanantaina alkava vuosi 2024 olisi parempi kuin pari viimeistä vuotta. Jospa sodat loppuisivat, koronat hiipuisivat ja maailmantalous lähtisi nousuun. Ilman sotia ja koronaakin maailmassa ja meillä Suomessa riittää rutkasti parannettavaa. Toivotaan, että ensi vuosi antaa siihen mahdollisuuden.
Hyvää joulun aikaa ja toivorikasta vuotta 2024!
Edellinen artikkeliTyöttömyysasteen erot kasvaneet kaupunginosittain
Seuraava artikkeliUusi nuorisoneuvosto on valittu