Joululahjojen hankinta on toisinaan helppoa, joskus taas uskomattoman työlästä. Lahjakortit ovat aina mainio idea ja sellaisen voi tehdä itsekin, antaa lahjaksi lastenhoitoa, kauppa-apua, yhteisen leffaillan tai kävelylenkin.
Lukeminen on useimmille mieleistä puuhaa, etenkin jos siihen on tottunut pienestä pitäen. Perheen pienimmille mainio lahjakirja on Elina Loisan upouusi sympaattinen Hapsi Haamulapsi. Jos oma huone ja pimeys vähän pelottaa, avartaa Hapsin tarina ymmärtämään, että oman sängyn alla tuskin aaveita asustelee. Avain -kustantamon julkaisemassa tarinassa kummituksia kuitenkin on, mutta nämä aaveet ovat varsin sympaattisia olentoja. Samu ei oikeastaan ihan oikeasti edes uskonut kummituksiin, ennen kuin tapasi eteiseen eksyneen itkevän Hapsin ja sai yllättyä ihan kunnolla Hapsi perhe-elämästä. Sen jälkeen unetkin taas maistuivat.
Vähän isommille lapsille oivallista luettavaa löytyy Tapulikaupungissa asuvan Ulla Welinin tämän vuoden tuotannosta. Kolmikon salaisuus -kirjassa seikkaillaan Pihlajamäessä mysteeriä ratkaisemassa ja pienemmille sopii unisaduksi hänen riimittämänsä Ystäväni Kuu.
Aikuisille mielenkiintoista historiatietoa tarjoaa Tapaninvainiossa asuvan Hannu Salovaaran toimittama Hattujen sodan päiväkirjat. Ja jos jännitystä kaipaa, niin pukinkonttiin voi laittaa pihlajamäkeläisen Risto Malinin Anjalankosken salaisuus -historiadekkarin.
Retkeily ja vaeltaminen ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan. Jos kaikki kansallispuistot on jo koluttu, voisivat erämaa-alueet olla seuraava valloituksen kohde. Vaeltajan erämaat -kirja esittelee 19 laajinta kairaa Muotkatuntureista Lemmenjoelle ja Tsarmitunturille. Jouni Laaksonen on kerännyt Karttakeskuksen julkaisemaan opukseen mielenkiintoisia reittejä niin talvi- kuin kesävaelluksille. Vinkkejä on myös melontaan ja maastopyöräilyyn. Kokenut kulkija kertoo, millaisia haasteita eri reiteillä ja kulkutavoilla on. Samaten rennosti kerrotuissa tarinoissa nousevat esiin eläimet, kuten ahmat, joita matkan varrella on tullut vastaan. Historiaa on punottu reitteihin mukavasti. Laaksonen muistuttaa myös turvallisuusnäkökohdista ja siitä, että säät voivat muuttua arvaamattomasti, siksi itselläkin pitää olla joustoa muun muassa päivämatkan pituuden suhteen. Erämaavaellukset eivät ihan ensikertalaisille sovi, mutta kirjasta saa hyviä vinkkejä ja innostusta kartuttaa eritasoisia vaellusreittejä.
Teija Loponen