Tuli valkeus

Viikonloppuna se ensilumi sitten tuli. Oli hauska iltalenkillä katsella, miten lapset ja koirat nauttivat oudosta valkoisesta pinnasta maassa. Näkyipä ensimmäiset liukuritkin jo naaperoiden käsissä, ehkä nurmen peittämässä rinteessä pienikin lumikerros antaa vauhdit. Samalla valkea lumi toi hivenen helpotusta näkyvyyteen. Mustiin pukeutuneet ihmiset, niin jalankulkijat kuin pyöräilijät, erottaa hivenen paremmin nyt, kuin mustalta märältä jalkakäytävältä tai ajoradalta. Koskahan heijastin voisi tulla pakolliseksi varusteeksi, kuten pyörien punaiset takavalot.
Parhaillaan vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa, varsinainen nimikkopäivä oli maanantaina. Suomessa lapsilla on verrattain hyvin asiat, jos verrataan vaikkapa sotaa käyviin maihin. Siitä huolimatta meilläkin on lapsiperheköyhyyttä ja nuorilla surullisen paljon mielenterveysongelmia, joista osa johtuu todella ikävästä koulukiusaamisongelmasta. Monella koululla on joitain toimia koulukiusaamiseen liittyen, mutta ongelmana on se, ettei kiusattu uskalla kertoa kokemastaan kohtelusta. Osa kiusaamisesta tapahtuu myös koulun ulkopuolella. Täällä Koillisessakin sekä uudet päiväkodit, että koulut ovat yhä isompia, satojen, lähemmäs tuhannen lapset yksikköjä. Se on harmillista, sillä isoissa yksiköissä on vaikeampi huomata ja huomioida kaikkia.
Joulun hiljalleen lähestyessä nousee monilla halu auttaa heikompiosaisia. Tuota auttamista toteuttavat monet yksittäiset ihmiset sekä myös yhdistykset. Paikallinen Lions klubi Hki Pohjoinen keräsi juuri Auta lasta – auta perhettä -tempauksellaan tuotteita Malmin seurakunnan diakoniatyön kautta jaettavaksi ja Malmittaret -klubi toimitti seurakunnalle ruokakaupan lahjakortteja tarvitseville annettaviksi. Monissa kukkakaupoissa on halukkailla mahdollisuus lähettää joulukukkia palvelutalojen asukkaille ja joulun alla käynnistyy myös perinteinen Pelastusarmeijan Joulupata-keräys. Auttaa voi niin monin tavoin, lahjoituksin tai antamalla aikaansa keräyksissä auttamalla, tai vaikkapa ulkoiluttamalla tai vapaaehtoisystävänä toimien.

Edellinen artikkeliMeripihkatietä muokataan
Seuraava artikkeliJouluradiolta kaksi Hoosiannaa: toisen toteutti tekoäly ja toisessa tekoäly toimi työkaverina