Kimmo Rantanen pyrkii presidentiksi

Kimmo Rantanen haluaa saada vallan takaisin kansalle, siihen hän kokee presidentin voivan osaltaan vaikuttaa. Kuva Maaret Ahlsved
Demokratia on alamäessä etenkin Helsingissä
Tämän miehen päätä ei huimaa. Kun kukaan demokratian tilasta ja tiettyjen puolueiden liiallisesta vallasta huolestuneista tutuista ei halunnut lähteä ehdolle presidenttikisaan, päätti Kimmo Rantanen tehdä sen itse. Nyt tavoitteena on saada pian lisää kannattajakorttien kerääjiä ja loput 20 000 nimestä kokoon 12.12. mennessä.
Kimmo Rantanen on huolissaan siitä, miten jotkut puolueet, poliitikot ja monet virkamiehetkin käyttävät valtaa, joka kuuluisi kansalle.
-Ei se, että on tullut äänestetyksi kunnanvaltuutetuksi tai kansanedustajaksi tarkoita sitä, etteikö kansan ääntä sen jälkeen tarvitsisi kuunnella. Tästä on äärettömän hyvä esimerkki Malmin lentokenttä. Kansa on moneen kertaan ilmaissut mielipiteensä siitä, että haluavat säilyttää Malmilla ilmailutoiminnan, mutta monet poliitikot eivät ole halunneet ottaa tätä kuuleviin korviinsa. Asiasta kerättiin esimerkiksi muutamia vuosia sitten kunnallisen kansanäänestysaloitteen vaatimat nimet, runsaasti ylikin, mutta kaupunginvaltuusto hylkäsi aloitteen. Helsinkiläisten ei siis annettu äänestää Malmin lentokentän tulevaisuudesta. Ei sellainen ole demokratiaa!
-Poliitikot pitävät itseään päättäjinä, mutta eiväthän he ole päättäjiä. Muistan hyvin, kun 70-luvulla koulussa opetettiin, että demokratiassa kansa on päättäjä ja poliitikot ovat yhteisten asioiden hoitajia. Näinhän esimerkiksi taloyhtiöissä ja yhdistyksissä asia menee. Taloyhtiöissä asukkaat ja yhdistyksissä jäsenet voivat aina viime kädessä päättää, miten jokin asia tehdään. Kuntatasolla periaatteen tulisi olla aivan sama, Rantanen toteaa.
-Poliitikkojen kuuluisi kuunnella kansalaisia ja hoitaa asioita kansalaisten enemmistön tahdon mukaisesti. Sanaa ”päättäjä” käytetään aivan väärin. Tämä on hämärtänyt suuren yleisön käsitystä siitä, mitä demokratia ylipäänsä tarkoittaa, Rantanen sanoo painokkaasti.
-Kuntalakiin pitäisi tehdä muutos, jotta esimerkiksi kaikki riittävän määrän nimiä keränneet kunnalliset kansanäänestysaloitteet johtaisivat automaattisesti kansanäänestykseen. Nykyinen aloitejärjestelmä ei toimi, koska valtuustot voivat hylätä aloitteet liian helposti. Sama ongelma koskee valtakunnallisia kansalaisaloitteita. Nekin tulisi kaikki käsitellä ja järjestää kansanäänestyksiä asioista, joihin kansalaiset selvästikin haluavat sanoa mielipiteensä. Kimmo Rantanen toteaa, että puolueet ovat liian vahvoja.
-Kansalaisille on tullut sellainen tunne, etteivät he voi vaikuttaa riittävästi. Vallan painopisteen pitäisi olla enemmän kansalla. Me suomalaiset olemme kovin lepsuja poliitikkojamme kohtaan. Suomalaisten itsetunnon olisi hyvä olla korkeampi. Tähän vaikuttaa maamme pitkä historia Ruotsin ja sitten Venäjän vallan alla. Olemme joutuneet kansakuntana nöyristelemään vuosisatoja ja tämä näkyy käytöksessämme. Nöyristelyn ajan pitäisi olla ohi, pohdiskelee Kimmo Rantanen.
Kuinka sitten presidenttiys liittyy demokratian laskuun? -Jotta asioita voidaan parantaa, niistä tulisi keskustella. Jonkun tulee nostaa asiat keskusteluun ja se on mielestäni kansakunnan arvojohtajan eli presidentin tehtävä. Tämä on oikeastaan ainoa asia, jossa olen pettynyt muuten upeasti tehtävänsä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa hoitaneeseen presidentti Sauli Niinistöön. Kimmo Rantanen kertoo, että Malmin lentokentän kohtalosta oltiin useampaan kertaan yhteydessä presidentin kansliaan.
-Vastauksena oli aina, ettei asia kuulu presidentin toimivaltaan. Mutta kyllä presidentin pitäisi nostaa esille asioita, jotka puhututtavat ja huolestuttavat laajasti kansakuntaa. Malmin lentokenttähän ei ole vain Helsingin asia, vaan vahvasti koko maata koskeva, erityisesti nyt Nato-aikakaudella, Rantanen muistuttaa.
Demokratian alamäki näkyy toki muuallakin kuin Helsingissä, mutta pääkaupungissa se on erityisen korostunutta.
-On unohdettu, että päätöksiä voidaan aina muuttaa. Myös päätöksiä tekeviä pitäisi voida vaihtaa nykyistä useammin, jos päätökset ovat vastoin kansalaisten enemmistön tahtoa. -Olen ollut itsekin keräämässä kannattajakortteja muun muassa Malmilla ja huomannut, että moni on samaa mieltä kanssani. Samaten olen ilahtunut niistä lukemattomista hyvistä keskusteluista, joita näissä kohtaamisissa on syntynyt eri asioista. Kimmo Rantanen polkaisi kannattajakorttiensa keruun virallisesti käyntiin syyskuun alussa.
-Se oli kyllä liian myöhään. Nyt tarvitsisin avukseni toistasataa kannattajakorttien kerääjää, jotta ne saadaan ajoissa kokoon. Samaten etsiskelen hyvää somepuolen osaajaa avustajakseni.
Kimmo Rantasen isä oli kova urheilija ja sama verenperintö on siirtynyt pojalle. Takana on muun muassa 20 maratonia.
-Urheilijataustaiset ihmiset ovat sinnikkäitä ja osaavat keskittyä olennaiseen. Se on yksi minunkin vahvuuksistani. Kimmo Rantanen on sitoutumaton, eikä ole koskaan kuulunut mihinkään puolueeseen.
-Katson senkin edukseni, en ole kenenkään käskyläinen. Toisaalta samalla minulta puuttuu se taustaorganisaatio, joka puolueiden ehdokkailla on. Politiikan ulkopuolelta tulevalla on myös näkyvyysongelma, olen valtaosalle ihmisistä tuntematon, toteaa liikennelentäjä Kimmo Rantanen.
Teija Loponen
Edellinen artikkeliHetkellistä
Seuraava artikkeliSydänliiton ylilääkäri: ”Ota rokotteet pikaisesti!”